Πρόσφατα

Συρία: Μαζικοί εκτοπισμοί καθώς η βία κλιμακώνεται

Τουλάχιστον 35 Σύροι ασθενείς και ιατρικό προσωπικό έχασαν τη ζωή τους και 72 τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές, σε νοσοκομεία στη Βόρεια Συρία που ολοένα και αυξάνονται, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό  που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) στο εσωτερικό της Συρίας.

Με την κλιμάκωση των επιθέσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου,  δώδεκα νοσοκομεία στο Ιντλίπμ, στο Χαλέπι, και στις επαρχίες της Χάμα βομβαρδίστηκαν τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων έξι νοσοκομείων που υποστηρίζονται από τους MSF. Συνολικά, έξι νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, μεταξύ των οποίων τρία που υποστηρίζονται από τους MSF, και τέσσερα ασθενοφόρα καταστράφηκαν.

Ως αποτέλεσμα των ευρύτερων επιθέσεων στην περιοχή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μερικοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε χωράφια και κοντινά χωριά. Σύμφωνα με το προσωπικό των δομών υγείας που συνεργάζεται με τους MSF, περίπου  1.700 οικογένειες  έρχονται να  προσθέτονται στους ήδη  110.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους σε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων καταυλισμών που  απλώνεται γύρω από το Ατμέ, που βρίσκεται στο Ιντλίμπ. Διακόσες είκοσι πέντε επιπλέον οικογένειες έφτασαν μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια πολέμου, παραμένω έκπληκτος από το πόσο εύκολα μπορεί να παραβιάζεται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο από  από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές“, δήλωσε ο Sylvain Groulx, Υπεύθυνος της αποστολής των MSF στη Συρία.Μπορούμε μόνο να αναρωτιόμαστε αν αυτή η έννοια έχει πεθάνει. Τόσοι πολλοί ανθρωπιστικοί και ιατρικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των MSF, έχουν επανειλημμένα ζητήσει και συνεχίζουν να ζητούν την άμεση παύση των επιθέσεων αυτών, αλλά οι φωνές μας δεν εισακούγονται“.

Ειδικά αυτή την περίοδο που οι θερμοκρασίες  πέφτουν,  η εξεύρεση κατάλληλης στέγης αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και  προστίθεται στην ήδη δύσκολη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για αυτούς τους εκτοπισμένους ανθρώπους. Η δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων καταυλισμών ή η κατασκευή νέων ώστε να μπορούν να δεχτούν τη μαζική αυτή εισροή, είναι περιορισμένη. Μερικές από τις εκτοπισμένες οικογένειες μοιράζονται σκηνές, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σε τζαμιά και  σχολεία.

“Εκτός από την παροχή επιπλέον ιατρικής υποστήριξης μέσω μιας κινητής κλινικής στο νότιο Χαλέπι, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παρέχουμε μη διατροφικά είδη όπως σκηνές και άλλα είδη ανάγκης όπως κουβέρτες,” δήλωσε ο Groulx. «Αλλά αυτό το είδος της υποστήριξης είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό αν σκεφτεί κανείς τι πραγματικά χρειάζονται οι εκτοπισμένες οικογένειες. Χρειάζονται ασφάλεια. Πρέπει να έχουν ασφάλεια. Πρέπει να σταματήσουν να ζουν με την αγωνία του επόμενου βομβαρδισμού.”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι MSF λειτουργoύν έξι ιατρικές μονάδες στο εσωτερικό της Συρίας και υποστηρίζουν άμεσα περισσότερες από 150 κλινικές, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Οι MSF εργάζονται επίσης με ασθενείς από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ.

msf.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαιτήσουν από τις φαρμακευτικές να δημοσιοποιήσουν όλες τις συμφωνίες αδειοδότησης των εμβολίων κατά της COVID-19

Be the first to comment on "Συρία: Μαζικοί εκτοπισμοί καθώς η βία κλιμακώνεται"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!