70 χρόνια ΟΗΕ: Ορόσημα της Ισότητας των Φύλων (2000-2015)

Ελένη Τομπέα – Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου “70 χρόνια ΟΗΕ: Ορόσημα της Ισότητας των Φύλων (1945-1998)

6 Σεπτεμβρίου 2000-8 Σεπτεμβρίου 2000 : Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας

2015unat70-mdg-iconsΣτη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας το Σεπτέμβριο του 2000, οι ηγέτες του κόσμου από 189 χώρες υιοθετούν τη Διακήρυξη της Χιλιετίας του ΟΗΕ, από την οποία προκύπτει ένα σύνολο οκτώ στόχων με χρονικές δεσμεύσεις (Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας), με προθεσμία υλοποίησης το 2015 και τελικό στόχο τη μείωση της ακραίας φτώχειας. Ενώ κάθε στόχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Στόχος 3 ειδικά επιζητεί την προώθηση της ισότητας των φύλων και ο  Στόχος 5 την βελτίωση της μητρικής υγείας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, έχει πραγματοποιηθεί μια απτή πρόοδος στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών – για παράδειγμα, σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές έχει επιτευχθεί ή σχεδόν επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά 45%. Ωστόσο, πολλά έμφυλα χάσματα παραμένουν, όσο και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν μέσω του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη.

31 Οκτωβρίου 2000 – Ένα ψήφισμα ορόσημο: Οι γυναίκες, η ειρήνη και η ασφάλεια

Lebanon/ Syrian refugees/ Just a few days before, over 1,000 families escaped increasing fighting on the Syrian side./ UNHCR/ M. Hofer/ November 2013

Σύριοι πρόσφυγες περιμένουν να καταχωρηθούν στις παρυφές της πόλης του Λιβάνου Arsal. Νοέμβριος 2013. UNHCR/ M. Hofer

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί το ιστορικό ψήφισμα 1325 τον Οκτώβριο του 2000, αναγνωρίζοντας ότι ο πόλεμος επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο και καλώντας τες να παίξουν ένα βασικό ρόλο στην πρόληψη, διαχείριση και επίλυση των συγκρούσεων. Από τότε, έξι υποστηρικτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν υιοθετηθεί – 1820, 1888, 1889, 1960, 2106 και 2122 – που αναφέρουν διάφορες λεπτές διαφορές, όπως την αναγνώριση της σεξουαλικής βίας ως τακτική πολέμου, μέχρι την παροχή συστήματος λογοδοσίας στη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων ώστε να μπορούν οι γυναίκες να συμμετέχουν στην επίλυση των συγκρούσεων και στην αποκατάσταση.

30 Ιανουαρίου 2007 – Οι γυναίκες στη διατήρηση της ειρήνης

2015unat70-unphoto-marco-dormino-bangladeshi-female-unit

Μια γυναικεία Αστυνομική Μονάδα από το Μπαγκλαντές φτάνει στο Port-au-Prince στην Αϊτή, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς, τον Ιούνιο του 2010. Τρία χρόνια νωρίτερα στην Ινδία, είχε σχηματιστεί για πρώτη φορά γυναικεία αστυνομική μονάδα , σε μια ειρηνευτική επιχείρηση στη Λιβερία. UN Photo/Marco Dormino

Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325, πραγματοποιούνται πολλαπλές κλήσεις για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, την αστυνομία και τις στρατιωτικές συνιστώσες των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων λόγων, οι γυναίκες επιτελούν ζωτικό ρόλο για την ενίσχυση της προστασίας και διάδοσης της σε όλα τα μήκη και πλάτη των κοινοτήτων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα σεξουαλικής και σεξιστικής βίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται θετικές κινήσεις: το 2007, η Ινδία σχηματίζει για πρώτη φορά γυναικεία μονάδα της αστυνομίας σε μια ειρηνευτική επιχείρηση στη Λιβερία και το 2014, η υποστράτηγος Kristin Lund από την Νορβηγία γίνεται η πρώτη γυναίκα διοικήτρια ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ. Ωστόσο, σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% των ενόπλων δυνάμεων, το 10% των αστυνομικών δυνάμεων και το 29% των ομάδων πολιτών σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

2 Ιουλίου 2010 – Ιδρύεται η Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women)

Special Event - Swearing in Ceremony

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon (αριστερά) ορκίζει την Michelle Bachelet, ως νεοδιορισθείσα Γενική Υπογραμματέας του ΟΗΕ και Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Women, τον Σεπτέμβριο του 2010. UN Photo/Mark Garten

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιεί ένα ιστορικό βήμα τον Ιούλιο του 2010,  δημιουργώντας τη Μονάδα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women),  ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος για την επίτευξη της κάλυψης των αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών, που συγχωνεύει το σημαντικό έργο τεσσάρων προηγουμένως διακριτών μερών του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, αποκλειστικά αφιερωμένη για την ενδυνάμωση των γυναικών. Αρχικά τελούσε υπό την υγεσία της σημερινής Προέδρου της Χιλής Michelle Bachelet. Σήμερα (2015), η οργάνωση αποτελεί μια μεγάλη δύναμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, υπό την ηγεσία της Phumzile Mlambo-Ngcuka από τη Νότια Αφρική.

17 Ιουνίου 2011-Free & Equal: Δικαιώματα της κοινότητας LGBT 

Στη Νότια Αφρική, μία ομάδα γυναικών βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι λεσβίες γίνονται όλο και περισσότερο στόχοι ενός ιδιαιτέρως ειδεχθούς εγκλήματος: του «θεραπευτικού» ή «επανορθωτικού» βιασμού, με τους δράστες να πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Στο παραπάνω βίντεο, γυναίκες επιζήσασες επιθέσεων μιλούν ανοιχτά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και των διακρίσεων.

Εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανσεξουαλικοί (Λ, ), το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθετεί το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (17/19) το 2011. Ένα δεύτερο ψήφισμα (27 / 32) σχετικά με το ίδιο θέμα εκδόθηκε το 2014. Οι διακρίσεις εις βάρος αυτής της ομάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ταυτότητα του φύλου τους κάτι το οποίο εκδηλώνει την ευπάθειά τους στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία, όπως είναι οι “επανορθωτικοί βιασμοί”, οι επιθέσεις και η άρνηση βασικών υπηρεσιών.

20 Δεκεμβρίου 2012 – Τερματισμός επιβλαβών πρακτικών: Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Μάθετε για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων από τις αδελφές Amina και Desta. Η UNFPA και η UNICEF πραγματοποιούν από κοινού πρόγραμμα για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόγραμμα για να επιταχυνθεί η εγκατάλειψη της βάναυσης αυτής πρακτικής.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκδίδει ψήφισμα για την απαγόρευση των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων, πρακτική που επηρεάζει σήμερα περίπου 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία τους. Το ψήφισμα αυτό συνέβαλε σε μια σειρά από ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης για την αντιμετώπιση πολλαπλών μορφών βίας κατά των γυναικών, που οδήγησε στην έγκριση των συμφωνηθέντων συμπερασμάτων σχετικά με το θέμα από την Επιτροπή για την Κατάσταση των Γυναικών το 2013. Το τελικό έγγραφο αποτελεί ένα προσχέδιο των δράσεων για την πρόληψη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

12 Ιουλίου 2013 – Malala: “Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε όλες, όταν οι μισές από εμάς μένουμε πίσω”

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι απευθύνεται στη Συνέλευση της Νεολαίας του ΟΗΕ.

Κάνοντας την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση της μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά της ζωής της από τους Ταλιμπάν, η ακτιβίστρια από το Πακιστάν Μαλάλα Γιουσαφζάι μιλά στον ΟΗΕ για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των κοριτσιών στις 12 Ιουλίου του 2013, ημέρα των γενεθλίων της (16 ετών) – που ονομάστηκε και ως “Malala Day”. Ως η νεότερη αποδέκτρια του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2014), η Μαλάλα  συνεχίζει και σήμερα να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, ανοίγει το 2015 ένα σχολείο στο Λίβανο για τα κορίτσια πρόσφυγες της Συρίας, μέσω του Ταμείου The Malala Fund.

5 Σεπτεμβρίου 2013 – Δικαιώματα των οικιακών βοηθών

2015unat70-Brazil_DomesticWork_GettyImages-162458031

YASUYOSHI CHIBA/AFP/Getty Images

Τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση Οικιακού Προσωπικού (C189) για τα εργασιακά δικαιώματα, δίνοντας στους οικιακούς βοηθούς- οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες – τα ίδια βασικά εργασιακά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ένα χρόνο πριν, η Ουρουγουάη που ακολουθείται από τις Φιλιππίνες ήταν μεταξύ των πρώτων που επικύρωσαν τη συνθήκη, επιτρέποντάς της να τεθεί σε ισχύ. Από την υιοθέτηση της Σύμβασης, 22 χώρες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά τους, ψηφίζοντας νομοθεσία για τη βελτίωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τις οικιακές βοηθούς.

18 Οκτωβρίου 2013 – #womenshould: Σειρά διαφημίσεων του UN Women

2013yearinreview-google-ad-womenshould2

Memac Ogilvy & Mather Dubai

Mια σειρά διαφημίσεων του UN Women εκθέτει την έκταση του σεξισμού μέσω αναζητήσεων στο Google. Οι διαφημίσεις, με βάση την αυτόματη συμπλήρωση αναζητήσεων αποκαλύπτουν μια σειρά από αρνητικές αντιλήψεις που προκύπτουν από στερεότυπα και που ουσιαστικά αρνούνται τα δικαιώματα των γυναικών. Η σειρά των διαφημίσεων πυροδοτεί μια παγκόσμια συζήτηση στο διαδίκτυο και κεντρίζει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

20 Σεπτεμβρίου 2014 – Emma Watson: “Η ισότητα των φύλων είναι και δικό σας πρόβλημα”

Ομιλία της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης του OHE (UN Women) για την ισότητα των φύλων

Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, η Emma Watson εγκαινιάζει την παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης HeForShe, καλώντας τους άνδρες και τα αγόρια να γίνουν σύμμαχοι για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Η εμπνευσμένη ομιλία της Watson στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, γίνεται δημοφιλής και προκαλεί παγκόσμια αίσθηση.

25 Νοεμβρίου 2014 – 10 Δεκεμβρίου 2014 – #orangeurhood: Μνημεία και γειτονιές γίνονται πορτοκαλί

2015unat70-OrangeDay2014Collage

Δεξιόστροφα από επάνω αριστερά: UN Women/Mohamed Ezz Aldin, UN Women/Jennifer S. Altman, UN Women, UN Women/Ryan Brown

Μνημεία όπως το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και οι πυραμίδες και η Σφίγγα της Αιγύπτου, γίνονται πορτοκαλί για πρώτη φορά στο πλαίσιο της πρόσκλησης των Ηνωμένων Εθνών για την εκστρατεία #orangeurhood, για την Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και κατά τη διάρκεια των 16 ημερών ακτιβισμού ενάντια στην έμφυλη βία. Το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα της καμπάνιας UNiTE to End Violence against Women, ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να χρησιμοποιεί το πορτοκαλί χρώμα τόσο διαδικτυκά όσο και εκτός διαδικτύου, ως ένα σύμβολο ελπίδας για ένα μέλλον απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. 

1 Ιανουαρίου 2015 – Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Εντατικοποίηση των ενεργειών

Women in Nepal. Video Still. ©Stephan Bachenheimer/World Bank SB-NP01

World Bank/Stephan Bachenheimer

Μέσα σε μια πορεία 70 χρόνων, πολλά έχουν επιτευχθεί, όμως πρέπει να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα: 800 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη οι οποίες μπορούν να προληφθούν. 1 στις 3 γυναίκες βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία. Oι γυναίκες κατέχουν μόνο το 22% των κοινοβουλευτικών εδρών και σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των αναλφάβητων στον κόσμο. Καθώς οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας πλησιάζουν στην ολοκλήρωση τους και το πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη τελειώνει (2015), ας γίνει σαφές πως μένει πολύς δρόμος ακόμη για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Χρειαζόμαστε έναν “Πλανήτη 50-50” μέχρι το 2030, και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: unwomen.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση στον Κύκλο Εργαστηρίων URBANA.URBANO

Be the first to comment on "70 χρόνια ΟΗΕ: Ορόσημα της Ισότητας των Φύλων (2000-2015)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!