9 Νοεμβρίου 2015 – Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

9 Νοεμβρίου του 1938, σπασμένα γυαλιά καλύπτουν στους δρόμους της Ευρώπης (Η νύχτα των κρυστάλλων). Ήταν η αρχή της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην ανθρώπινη ιστορία.

Σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2015, τα εγκλήματα μίσους είναι σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη. Ακροδεξιοί έβαλαν φωτιά στα κέντρα κράτησης αιτούντων ασύλου. Οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να επιβιώσουν από το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο με τα πόδια, στην άρνηση βοήθειας από κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα έχουν ποσοστά ανόδου στις ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές εκλογές. Μια αντι-μεταναστευτική ρητορική είναι διάχυτη στα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από το 1933 έως το 1945, εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς λόγω της θρησκείας, της εθνικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, των αναπηριών τους ή των πολιτικών τους απόψεων. Συνολικά, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Εβραίοι (περίπου 6 εκατομμύρια), δολοφονήθηκαν με βιαιοπραγίες από το ναζιστικό κράτος. Αυτή η γενοκτονία έγινε γνωστή ως το Ολοκαύτωμα. Η συστηματική βία εναντίον του εβραϊκού λαού ξεκίνησε με το πογκρόμ της “Νύχτας των Κρυστάλλων” στις 9 Νοεμβρίου 1938, όταν εβραϊκά σπίτια, καταστήματα και χώροι θρησκευτικής λατρείας δέχθηκαν επίθεση σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη από τους Ναζί. 

Μετά το 1945, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι λαοί της Ευρώπης ενώθηκαν με ένα κοινό μήνυμα: ποτέ ξανά. Σήμερα όμως, αυτό το κοινό μήνυμα φαίνεται πιο μακρινό παρά ποτέ.  Η τρέχουσα προσφυγική κρίση αποτελεί μια πόλωση: από τη μία πλευρά, έχει εμπνεύσει πολλούς στην Ευρώπη, να σταθούν αλληλέγγυοι με την παροχή υποστήριξης προς τους απελπισμένους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ από την άλλη πλευρά, ακροδεξιές ομάδες έχουν ξεκινήσει βίαιες επιθέσεις εναντίον των προσφύγων, μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επιλέξει να προωθούν μια μη-ανθρώπινη εικόνα των πρόσφυγων και των μεταναστών, και πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη διχαστική αντι-μεταναστευτική ρητορική στην προσπάθειά τους για την απορρόφηση ψήφων που κλίνουν προς την (άκρα) δεξιά. Οι προειδοποιήσεις ότι «σμήνη» προσφύγων θα “καταπατήσουν” τις χώρες μας, κατηγορίες για ανοχή των τρομοκρατικών οργανώσεων και βίαιες συμπεριφορές, και αναφορές πως οι μετανάστες μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα: όλα αποτελούν ηχώ της φασιστικής ρητορικής του 1930.

Πηγή: unitedagainstracism.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Be the first to comment on "9 Νοεμβρίου 2015 – Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!