UNICEF: Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε κίνηση στην Ευρώπη

© UNICEF/CROA2015-00008/Georgiev - Κροατία, 2015

Γενεύη, 13 Νοεμβρίου 2015 – Βάσει του αριθμού-ρεκόρ των παιδιών-προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο – 700 παιδιά κάθε ημέρα αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη  – η UNICEF έχει διακρίνει πέντε ομάδες ευάλωτων παιδιών και πραγματοποιεί έναρξη εξειδικευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Από την αρχή του καλοκαιριού του έτους 2015, οι αριθμοί παιδιών και γυναικών αυξάνονται σταθερά, ενώ η πορεία φαίνεται ότι είναι δίχως σταματημό καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Και αυτό συμπίπτει με το γεγονός ότι πέραν του συνολικού αριθμού – ρεκόρ των παιδιών που αιτούνται άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη ιστορία – 214.000 παιδιά από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με τα τελευταία πρόσφατα δεδομένα από την Eurostat – και ο αριθμός των παιδιών σε κίνηση βρίσκεται σε πολύ μεγάλη άνοδο.

Τον Ιούνιο, μόλις 1 στους 10 πρόσφυγες που καταχωρήθηκαν κατά το περάσμα από τα σύνορα της Ελλάδας προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσω της Gevgelija ήταν παιδί. Έως τον Οκτώβριο, 1 στους 3 πρόσφυγες που καταχωρήθηκε στα ίδια σύνορα ήταν παιδί.

“Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία καλύτερη ζωή για αυτούς, αλλά το μέλλον τους “κρέμεται σε μια κλωστή” καθώς περνούν από την Ευρώπη. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε,” δήλωσε η Marie-Pierre Poirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. “Η κρίσιμη ερώτηση που πρέπει πλέον να θέσουμε είναι η εξής: Είμαστε – όντως – έτοιμοι για αυτό, είναι η Ευρώπη έτοιμη για αυτό το σκοπό, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά το μέλλον για το οποίο ρισκάρουν τις ζωές τους;”

Στη Σουηδία, ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που αιτούνται άσυλο είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό ολόκληρης της περασμένης χρονιάς για το σύνολο της Ευρώπης – 24.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν αιτηθεί ασύλου σε αυτή τη χώρα και μόνο.

Οι ακόλουθες δράσεις υλοποιούνται ήδη από κυβερνητικές αρχές, από τη UNICEF, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR, τον Ερυθρό Σταυρό, τα στελέχη ανθρωπιστικής προστασίας και τους κοινωνικούς λειτουργούς των κρατών, αλλά θα πρέπει να ενταθούν άμεσα.

© UNICEF/SERA2015-00002/Georgiev Σερβία, 2015

© UNICEF/SERA2015-00002/Georgiev – Σερβία, 2015

1. Μωρά και μικρά παιδιά  – Η άμεση προετοιμασία για τις χειμερινές καιρικές συνθήκες (*winterization) απαιτείται για την αποφυγή των ασθενειών και των θανάτων – αποφυγή των απρόβλεπτων και απότομων αλλαγών στις συνοριακές διαδικασίες.

2. Παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες – Είτε οι αναπηρίες είναι σωματικές είτε ψυχικές, τα παιδιά αυτά χρειάζονται κατάλληλες υποδομές και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

3. Απωλεσθέντα παιδιά – Για την αποφυγή του χωρισμού των παιδιών από τις οικογένειες ή τους ανθρώπους που τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, θα πρέπει να παρασχεθεί η κατάλληλη παρακολούθηση από τα στελέχη παιδικής προστασίας και τους διερμηνείς και να αξιοποιηθεί η ανίχνευση μέσω αριθμών ή “επισημάνσεων” για τις οικογένειες.

4. Παιδιά που “μένουν πίσω” – Τα παιδιά που δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, τις επαφές ή τα υποστηρικτικά δίκτυα για να βρούν τα απαραίτητα χρήματα πέφτουν θύματα των διακινητών (traffickers) και των συμμοριών εκτιθέμενα στη βία, στην σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση – βρίσκονται σε άμεση ανάγκη φροντίδας και προστασίας όπως αυτή ενός ειδικού κηδεμόνα που ανατίθεται από τα συστήματα παιδικής πρόνοιας.

5. Ασυνόδευτοι ανήλικοι σε κίνηση – Κυρίως παιδιά ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, πολλά εξ΄αυτών απ’ το Αφγανιστάν, που δεν επιθυμούν να αναγνωριστούν ως ασυνόδευτα παιδιά ή παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Ίσως είναι καλύτερο για αυτά να τους επιτραπεί η συνέχεια του ταξιδιού τους ώστε να αποτραπούν περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες. Όπου παραμένουν παιδιά σε κέντρα υποδοχής για ατελείωτους μήνες ενώ τα αιτήματα ασύλου βρίσκονται προς επεξεργασία, η UNICEF συμβουλεύει την ανάληψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους (ξεχωριστές τουαλέτες, επαρκής φωτισμός, προσωπικό διαθέσιμο 24/7).
 

©UNICEF/NYHQ2015-2538/ Gilbertson VII Ελλάδα, 2015

©UNICEF/NYHQ2015-2538/ Gilbertson VII – Ελλάδα, 2015

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν προσομοιάζει με καμία και θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον σχεδιασμό και την ανάληψη μέτρων για παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε κίνηση και που δαπανούν, ορισμένες φορές, μόλις λίγες ώρες σε προαναχωρησιακά κέντρα. Η κρίση έχει δημιουργήσει ξεχωριστές προκλήσεις για όσους μάχονται για τη βοήθεια τους κατά το ταξίδι τους και για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Θεματικές: προσφυγική κρίση, παιδική προστασία , παιδιά-πρόσφυγες

Πηγή: unicef.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Επανεκκίνηση Προγράμματος Εργασιακής Συμβουλευτικής για Ασυνόδευτους Ανηλίκους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!