Έκθεση για την εκμετάλλευση / κακοποίηση των διακινούμενων εργαζομένων στη Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική

Ελένη Τομπέα – Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Ίδρυμα Walk Free Foundation έχουν απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν πιο συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των διακινούμενων εργαζομένων, εν μέσω της επιδείνωσης των συνθηκών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA- Middle East North Africa).

Η Έκθεση “The Other Migrant Crisis: Protecting migrant workers against exploitation in the Middle East and North Africa”, παρουσιάζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης σε όλη την περιοχή ΜΕΝΑ. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από συνεντεύξεις με 162 θύματα αποκαλύπτουν ανησυχητικές τάσεις: Είχε γίνει παρακράτηση των διαβατηρίων στο 100% των εργαζομένων, το 87% είχαν περιοριστεί στον χώρο εργασίας τους, είχε παρακρατηθεί ο μισθός σε ποσοστό 76% των εργαζομένων, το 73% υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση ενώ το 61% είχε υποστεί σωματική κακοποίηση.

Οι συνεχιζόμενες ένοπλες συρράξεις και η οικονομική αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή ΜΕΝΑ δημιουργούν “τις τέλειες συνθήκες” για την σύγχρονη δουλεία. Όπως σημειώνει η έκθεση, η σεκταριστική βία, η άνοδος του εξτρεμισμού και το ρεκόρ μετακίνησης πληθυσμών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Περιοχή.

Αυτή η πρωτοφανής και σύνθετη ανθρωπιστική κρίση μπορεί να κρύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από την άνθηση των διακινούμενων εργαζομένων. Αναφορές διακινούμενων εργαζομένων παγιδευμένων σε ζώνες συγκρούσεων, που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες και συλλαμβάνονται από ένοπλες ομάδες επιτείνουν περαιτέρω την ανάγκη ενεργειών από τις κυβερνήσεις της περιοχής. Επιπλέον, η προσφορά και η ζήτηση για φθηνή εργασία μεταναστών δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Ίδρυμα Walk Free Foundation ζητούν από τις κυβερνήσεις να:

  • θεσπίσουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι – στον τομέα της γεωργίας και της οικιακής εργασίας – καλύπτονται από τη βασική προστασία του εργατικού δικαίου
  • καταστήσουν πιο συνεπή την εφαρμογή και επιβολή την νομοθεσία για την προστασία της εργασίας
  • αντιμετωπίσουν την παρακράτηση των διαβατηρίων των διακινούμενων μισθωτών 
  • υποστήριξουν τα θύματα και να εξασφαλίσουν πως δεν θα υποφέρουν περαιτέρω από συλλήψεις και κρατήσεις
  • ζητήσουν από τους εργοδότες να λογοδοτήσουν για το ρόλο τους στην εκμετάλλευση των διακινούμενων εργαζομένων

Κατεβάστε την Έκθεση εδώ: http://publications.iom.int/other-migrant-crisis-protecting-migrant-workers-against-exploitation-middle-east-and-north

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Κοινή δήλωση αναφορικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Be the first to comment on "Έκθεση για την εκμετάλλευση / κακοποίηση των διακινούμενων εργαζομένων στη Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!