Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι περίπου 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Εκτιμάται ότι στο 70% έως και το 85% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι κάποιος που γνωρίζει και εμπιστεύεται το παιδί. Η σεξουαλική βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές: σεξουαλική κακοποίηση μέσα στον οικογενειακό κύκλο, παιδική πορνογραφία και πορνεία, διαφθορά, διαδικτυακή πορνεία και σεξουαλική επίθεση από συνομηλίκους.
Η εκστρατεία “Ενα στα Πέντε” έχει δύο βασικούς στόχους:
- την επίτευξη περαιτέρω υπογραφών, επικυρώσεων και εφαρμογών της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση.
- να εξοπλίσει τα παιδιά, τις οικογένειες / φροντιστές τους και τις κοινωνίες γενικότερα με τη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη και την αναφορά της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση για την έκτασή της.
Είναι στην πραγματικότητα Ένα στα Πέντε;
Η εκτίμηση του στοιχείου “ένα στα πέντε” παιδιά προκύπτει από το συνδυασμό αποτελεσμάτων διαφόρων μελετών που έχουν αναληφθεί από ερευνητικές ομάδες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στατιστικά στοιχεία που προέβαλε η Unicef, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για ένα περιφερειακό στατιστικό στοιχείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν αποκλείει το γεγονός να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο σε μεμονωμένες χώρες. Έρευνες σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά, φαίνεται να αποκαλύπτουν ένα παρόμοιο επίπεδο επιπολασμού.
Σήμερα, μία από τις δυσκολίες είναι να έχουμε μια σαφή εικόνα της πραγματικής κατάστασης, εξαιτίας των εξής γεγονότων:
- η σεξουαλική βία συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να μην αναφέρεται
- οι μελέτες διαφέρουν ως προς το πεδίο εφαρμογής, χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες και ορισμούς
- οι συνεντεύξεις των παιδιών εγείρουν ηθικά/δεοντολογικά ζητήματα
- οι επαγγελματίες που εργάζονται με τα παιδιά και για τα παιδιά (π.χ. σε ιδρύματα) στερούνται διαδικαστικές κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία για να αναφέρουν τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών
- υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών εργαλείων και μέσων για να υπάρχει ενημέρωση από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκφραστούν, όπως τα πολύ μικρά παιδιά, τα παιδιά με διανοητική αναπηρία, τα σοβαρά τραυματισμένα παιδιά κλπ
- πολλές μελέτες βασίζονται σε συνεντεύξεις ενηλίκων ή νέων ατόμων για την εμπειρία της κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία
- δεν γίνεται αρκετή προσπάθεια για την απόκτηση ολοκληρωμένων, αναλυτικών και συγκρίσιμων δεδομένων
Ο αριθμός ένα στα πέντε αναφέρεται σε όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: σεξουαλική κακοποίηση, παιδική πορνογραφία, πορνεία παιδιών μέσω του Διαδικτύου, παιδική πορνεία και διαφθορά παιδιών.
Καθώς οι περισσότερες διαθέσιμες έρευνες αναφέρονται μόνο στη σεξουαλική κακοποίηση που περιλαμβάνει σωματική επαφή, το στοιχείο ένα στους πέντε μπορεί στην πραγματικότητα να υποτιμά τα αυξανόμενα προβλήματα της πορνείας και έκθεσης των παιδιών σε πορνογραφικό υλικό μέσω του Διαδικτύου.
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.