Γιάννης Μπεχράκης – Ο φωτογράφος της χρονιάς (Guardian / 2015)

Ο Guardian επέλεξε τον  Γιάννη Μπεχράκη του πρακτορείου Reuters ως φωτογράφο της χρονιάς. Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο έντονες στιγμές που συνέλαβε με τον φακό του σε σχέση με τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα του 2015 – την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση της Ελλάδας.

2000

“Πραγματοποιώ ρεπορτάζ σχετικά με πρόσφυγες και μετανάστες για περισσότερα από 25 χρόνια, αλλά φέτος η κατάσταση ήταν διαφορετική: οι μετανάστες φθάνουν στην πατρίδα μου. Δύο πλοία έρχονταν κάθε βράδυ. Όλοι όσοι ήταν επιβιβασμένοι ήταν φοβισμένοι, επειδή δεν γνώριζαν πώς θα αντιδράσει η αστυνομία και οι ντόπιοι. Μικρές βάρκες συνέχιζαν να έρχονται ακόμα και όταν ο καιρός ήταν πολύ άγριος. Η τουρκική ακτή είναι μόλις 4-5 χιλιόμετρα μακριά”.

2000

Πρόσφυγες μεταφέρουν τα παιδιά τους από μια λέμβο σε παραλία στο ελληνικό νησί της Κω, μετά τη διέλευση τους από την Τουρκία. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που φθάνουν είναι Σύριοι.

2000

“Φέτος ήταν λιγότερο δύσκολη η λήψη φωτογραφιών. Ο μεγαλύτερος αγώνας ήταν για το συναίσθημα … ήταν τόσο λυπηρό να βλέπουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά”.

2000

Σύρος πρόσφυγας φιλά την κόρη του καθώς περπατά προς τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, το Σεπτέμβριο 2015. Το χωριό της Ειδομένης αποτέλεσε βασικό σημείο της βαλκανικής οδού από την Ελλάδα προς την περιοχή Σένγκεν της Ευρώπης. Τον Νοέμβριο, μεγάλος αριθμός προσφύγων έμεινε αβοήθητος όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ άρχισαν να διώχνουν τους μετανάστες που δεν ήταν πρόσφυγες πολέμου από την Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

2000

“Η συναισθηματική επίδραση της προσφυγικής κρίσης ήταν τεράστια. Υπέφερα από αϋπνία και εφιάλτες, και αισθάνθηκα πολλές φορές ένοχος που δεν ήμουν σε θέση να κάνω περισσότερα. Έχω και εγώ προσφυγικό αίμα στις φλέβες μου – και είμαι και εγώ πατέρας.”

500

500

Ένας συνταξιούχος ακουμπά την πόρτα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, τον Ιούλιο 2015.

Κάλυπτα τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα από το 2010 ασταμάτητα.  Στα 28 χρόνια καριέρας μου ως φωτορεπόρτερ του Reuters, η ιδέα να καλύπτω μια καταστροφή στη χώρα μου ήταν πάντα ένας εφιάλτης για μενα. Έκανα ότι μπορούσα για να μείνω αμερόληπτος, ενώ κάλυπτα μια οικονομική και πολιτική κρίση που έμοιαζε αδιανόητη μέχρι φέτος”.

Πηγή: theguardian.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Be the first to comment on "Γιάννης Μπεχράκης – Ο φωτογράφος της χρονιάς (Guardian / 2015)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!