Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης

Η Αλληλεγγύη αναγνωρίζεται στη Διακήρυξη της Χιλιετίας ως μία από τις θεμελιώδεις αξίες των διεθνών σχέσεων κατά τον 21ο αιώνα, όπου εκείνοι που είτε υποφέρουν είτε επωφελούνται λιγότερο αξίζουν τη βοήθεια από εκείνους που ωφελούνται περισσότερο. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πρόκλησης των αυξανόμενων ανισοτήτων, η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης είναι απαραίτητη.

Έτσι, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την πεποίθηση ότι η προώθηση της κουλτούρας της αλληλεγγύης και του πνεύματος της διαμοίρασης είναι σημαντικά για την καταπολέμηση της φτώχειας, διακήρυξε την 20η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

Μέσα από πρωτοβουλίες όπως την ίδρυση του Παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης για την εξάλειψη της φτώχειας και την διακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, η έννοια της αλληλεγγύης προήχθη ως ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κοινή πρόοδος και ευημερία βασισμένες στην παγκόσμια αλληλεγγύη

Ο εορτασμός της ημέρας ακολουθεί την υιοθέτηση των Αναπτυξιακών Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs) από τους ηγέτες του κόσμου, η οποία αποτελεί μια νέα, αναπτυξιακή ατζέντα δίχως αποκλεισμούς – διαδεχόμενη τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) – για την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και την διασφαλίση της αξιοπρέπειας για όλους.

Η νέα ατζέντα αναπτυξιακών στόχων επικεντρώνεται στους ανθρώπους και τον πλανήτη, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υποστήριξη μιας παγκόσμιας σύμπραξης αποφασισμένης να βγάλει τους ανθρώπους από τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Εθελοντές Εκπαιδευτικοί για το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Αθηναίων

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!