Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015

 

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015 – 10 Δεκεμβρίου

Πενήντα χρόνια πριν, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε δύο διεθνείς συνθήκες που προσέδωσαν θεμελιώδες περιεχόμενο στα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα: το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR).

Δημιουργηθέντα ως επακόλουθο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δύο Σύμφωνα μαζί με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελούν το Διεθνές Σύμφωνο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έθεσε τους άξονες για τα ατομικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που αποτελούν κοινά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους.

Τα Δύο Διεθνή Σύμφωνα – Πιο Επίκαιρα παρά Ποτέ

Οι προκλήσεις των ημερών μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικές και θεμελιώδεις.

[box type=”info”] ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, έννοια θεμέλιο του Διεθνούς Συμφώνου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ελευθερία από τον φόβο, ελευθερία του λόγου, θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία από την ανάγκη  [/box]

Πενήντα χρόνια μετά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούν την ύπαρξη του Διεθνούς Συμφώνου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να πραγματοποιήσουν πολλά βήματα ώστε να οικοδομήσουν πολιτικούς θεσμούς, συστήματα απονομής δικαιοσύνης, και οικονομίες που να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια. Η ανάπτυξη της ρητορικής μίσους  κατά θρησκευτικών και φυλετικών μειονοτήτων, η δικαιολόγηση της παραβίασης των δικαιωμάτων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η παραβίαση οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων υπό τη δικαιολογία των οικονομικών κρίσεων ή της ασφάλειας, και η αποτυχία να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή, καταδεικνύουν τη συνάφεια των δύο Συμφώνων καθώς και την ανάγκη να γίνονται αυτά σεβαστά.

Με στόχο την προώθηση και την αύξηση της επίγνωσης σχετικά με τα Δύο Σύμφωνα κατά την 50η αυτή επέτειο, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ξεκινά σήμερα – κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – την Εκστρατεία “Our Rights. Our Freedoms. Always.” μία καμπάνια ετήσιας διάρκειας που αναμένεται να δώσει έμφαση στα αναπαλλοτρίωτα και εγγενή δικαιώματα των πολιτών του κόσμου – “τώρα και για πάντα”.

Η θεματική της εκστρατείας “Our Rights. Our Freedoms. Always.”έχει ως κύριους άξονες τα διαχρονικά θέματα των δικαιωμάτων και της ελευθερίας καθώς και της συνάφειας των έργων που συνεχίζονται για τη διασφάλιση τους. Στον πυρήνα της, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, υπογραμμίζει το Διεθνές Σύμφωνο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ελευθερία από φόβο, ελευθερία του λόγου, θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία από την ανάγκη.

www.ohchr.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!