Τις επιπτώσεις της κρίσης στα δικαιώματα των πολιτών συζήτησε κλιμάκιο του Συνηγόρου με τον ειδικό εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Αθήνα – 9 Δεκεμβρίου 2015

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της ιδίως στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης κλιμακίου του ΣτΠ , αποτελούμενο από τους Βοηθούς Συνηγόρους αρμόδιους για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού, Χρήστο Ιωάννου και Γιώργο Μόσχο, αντίστοιχα, και την ειδική επιστήμονα κ. Καλλιόπη Λυκοβαρδή, με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών Juan Pablo Bohoslavsy. Στη συζήτηση, στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη στις 2 Δεκεμβρίου, έγινε αναφορά στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που ζουν σε ακραία φτώχεια, επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, Ρομά, και η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου εκείνων ακριβώς των θεσμών που έχουν ως αποστολή την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας: χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων

Ο Juan Pablo Bohoslavsy επισκέφθηκε την Ελλάδα με την ιδιότητα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων συναφών διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στην πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών).

Οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου επεσήμαναν τη θεαματική αύξηση του αριθμού των αναφορών που δέχεται ετησίως ο Συνήγορος του Πολίτη, ιδίως εκείνων που αφορούν ζητήματα κοινωνικής προστασίας και φορολόγησης, και απέδωσαν την αύξηση αυτή στις σοβαρές επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στη ζωή των πολιτών. Πρόσθεσαν δε ότι αυτή η αύξηση υποδηλώνει την εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθούν να περιβάλουν οι πολίτες έναν ανεξάρτητο θεσμό προστασίας των δικαιωμάτων τους. Τόνισαν, τέλος, την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας θεσμών, που αποτελούν βαρόμετρο των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο τους με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των δικαιωμάτων που επίσης αποτελεί προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

 

Διαβάστε Επίσης  Εμβόλιο για covid-19: η ώρα της ανθρώπινης “ενηλικίωσης”

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!