Anna Freud: Η ιδρύτρια της Παιδικής Ψυχανάλυσης

Ελένη Τομπέα –  H Anna Freud (3 Δεκεμβρίου 1895 – 9 Oκτωβρίου 1982), κόρη του Sigmund Freud, ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα της και συνέβαλε καθοριστικά στο πεδίο της ψυχανάλυσης. Μαζί με την Melanie Klein (ψυχαναλύτρια Αυστρο-βρετανικής καταγωγής, που επινόησε τις θεραπευτικές τεχνικές μέσω μυθιστορημάτων για τα παιδιά που είχαν αντίκτυπο στην παιδοψυχολογία και τη σύγχρονη ψυχανάλυση), θεωρείται ιδρύτρια της παιδικής ψυχανάλυσης με το έργο της να έχει επηρεάσει βαθύτατα τη σκέψη όσον αφορά την ανάπτυξη του παιδιού.

Πολλά από τα έργα της έχουν δημοσιευθεί ως βιβλία, όπως “Το εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας” το οποίο αποτελεί ένα αριστούργημα της σύγχρονης ψυχολογίας. Η σημαντική συμβολή της στην ψυχανάλυση ξεκίνησε από το πρώτο της άρθρο για την καταπολέμηση των φαντασιώσεων που αντανακλούσε τη δική της εσωτερική ζωή σχετικά με το πώς ένιωθε πραγματικά καθώς και τα συγκινησιακά βίωματα που την περιέβαλλαν.

The Hampstead War Nurseries

Η Anna Freud ίδρυσε παιδικούς σταθμούς στο Hampstead του Λονδίνου το 1941, ως μια απάντηση για την κοινωνική και συναισθηματική αναταραχή που αντιμετώπιζαν τα παιδιά της Ευρώπης εν καιρώ πολέμου. Οι παιδικοί σταθμοί παρείχαν καταφύγιο για 100 παιδιά που λόγω βομβαρδισμών ήταν άστεγα.

anna-freud

Παρατηρησιακή έρευνα

Η Anna Freud εξευγένισε την θεωρία της για την ανάπτυξη του παιδιού, ενώ εργαζόταν με παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι παιδικοί σταθμοί της παρείχαν επίσης μια μοναδική ευκαιρία για Παρατηρησιακή έρευνα, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες και πρωτοπόρες μεθόδους στην ανάπτυξη του παιδιού και στη μελέτη των επιπτώσεων του πολέμου στα παιδιά.

in_19772

Η Κλινική Παιδικής Ψυχοθεραπείας του Hampstead

Η Hampstead Child Therapy Course ιδρύθηκε το έτος 1947 και το 1951 άνοιξε η Κλινική Hampstead (Hampstead Clinic) στην οδό 12 Maresfield Gardens, όταν το Κέντρο αναγνωρίστηκε ως φιλανθρωπικό, ενώ μετέπειτα έγινε γνωστή ως Κλινική Παιδικής Ψυχοθεραπείας – Hampstead Child Therapy Course and Clinic.

kids-playing

Κλινική και Παιδικός Σταθμός

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, άνοιξε στο Κέντρο ένας μικρός παιδικός σταθμός προσφέροντας προσχολική εκπαίδευση με βάση τις γνώσεις της παιδικής ανάπτυξης. Μια κλινική για μωρά και ομάδες για μητέρες μικρών παιδιών ξεκίνησαν επίσης για να βοηθήσουν τις νέες μητέρες να διαχειρίζονται τις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.

Κέντρο Υποτροφιών

Στη δεκαετία του 1960 και του ’70 η κλινική αποτέλεσε ένα κέντρο υποτροφιών, προσελκύοντας ακαδημαϊκούς και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αναγνωριζόμενη ως κορυφαία στην παιδική ψυχική υγεία. Η κλινική δεχόταν μέχρι και 60 ασθενείς πέντε φορές την εβδομάδα ανά πάσα στιγμή.

Διασυνδέσεις με το Πανεπιστήμιο Yale

Η Anna Freud δημιούργησε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του Κέντρου της και με το κέντρο μελέτης παιδιού του Πανεπιστημίου Yale. Εκείνη την εποχή η κλινική χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων από το NIMH (Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας), που υποστηρίξαν την κλινική εργασία, την έρευνα και τις υποτροφίες.

AnnaFreud

 Κέντρο Anna Freud

Η Anna Freud παρέμεινε ενεργή μέχρι το θάνατό της το 1982, όταν η κλινική μετονομάστηκε προς τιμήν της σε Κέντρο Anna Freud.

AnnaFreudCentre

Το Κέντρο σήμερα

Το κέντρο σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας για το παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθώντας την παράδοση της Anna Freud, το κέντρο παραμένει πρωτοπόρο στην έρευνα της παιδικής ψυχικής υγείας, στις καινοτόμες θεραπείες και την εκπαίδευση.

Πηγές: annafreud.org, famouspsychologists.org, wikipedia.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020: Η ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σοφή επένδυση για το μέλλον

Be the first to comment on "Anna Freud: Η ιδρύτρια της Παιδικής Ψυχανάλυσης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!