UNAIDS Fast-Track Strategy

Υπολογίζεται ότι περίπου 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται πλέον υπό θεραπεία για τον HIV, αριθμός ασθενών που είναι διπλάσιος από αυτόν πριν από πέντε χρόνια, καθώς οι χώρες υιοθετούν την ταχεία στρατηγική του ΟΗΕ για το AIDS, αξιοποιώντας δεδομένα για να τελειοποιήσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του HIV και να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που αποκλείονται συνηθέστερα από αυτές.

Tο UNAIDS (το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS) κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση που αναφέρει πως οι χώρες υιοθετούν την  fast track στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS μέχρι το 2030, στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων. Με την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση των καινοτομιών, οι χώρες έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καλύτερα αποτελέσματα.

Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του HIV κατά τα τελευταία 15 χρόνια ήταν εξαιρετική. Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, το UNAIDS εκτιμά ότι 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, σε σύγκριση με 7,5 εκατομμύρια άτομα το 2010 και 2,2 εκατομμύρια άτομα το 2005. Στο τέλος του 2014, το UNAIDS εκτιμά ότι οι νέες μολύνσεις HIV μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με την κορύφωση που σημείωσαν το 2000 και οι θάνατοι που σχετίζονταν με τον ιό του AIDS μειώθηκαν κατά 42%, σε σχέση με την κορύφωση που σημείωσαν κατά το έτος 2004.

Τα οφέλη της αντιρετροϊκής θεραπείας είναι σημαντικά. Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV ζουν περισσότερο, πιο υγιείς ζωές, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV. Στο τέλος του 2014, το UNAIDS εκτιμά ότι 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV. Μόλις διαγνωστεί ο ιός, οι άνθρωποι χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία.

90

Οι χώρες, προσπαθούν να διπλασιάσουν τον αριθμό των ατόμων που αποκτούν πρόσβαση σε θεραπεία του HIV έως το 2020. Αυτή η ταχεία προσέγγιση θα αποβεί καθοριστική στην επίτευξη του στόχου του UNAIDS 90-90-90, – στόχος να εξασφαλιστεί ότι το 90% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV θα γνωρίζουν την  κατάσταση τους, το 90% των ανθρώπων που γνωρίζουν πως είναι  HIV-θετικοί θα υποβληθούν σε θεραπεία και το 90% των ατόμων σε θεραπεία θα έχουν υπό έλεγχο τον ιό.

Για να σταματήσει το AIDS να αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία, είναι απαραίτητη μια ταχεία και πιο εστιασμένη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας  καλύτερα στοιχεία για τον εντοπισμό και την προσέγγιση των ανθρώπων στους τόπους όπου συμβαίνουν οι περισσότερες νέες μολύνσεις HIV. Για την υποστήριξη των χωρών στην προσέγγιση αυτή, το UNAIDS κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση, Focus on location and population: on the Fast-Track to end AIDS by 2030, η οποία παρουσιάζει παραδείγματα περισσότερων από 50 κοινοτήτων, πόλεων και χωρών που χρησιμοποιούν καινοτόμες προσεγγίσεις για να απευθυνθούν σε περισσότερα άτομα με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του HIV.

Μέσα από την υπεύθυνη χρήση των αναλυτικών εθνικών σειρών δεδομένων, οι χώρες είναι σε θέση να επικεντρωθούν σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο, χαρτογραφώντας τις περιοχές όπου συμβαίνουν οι νέες μολύνσεις από τον HIV και που οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο τις υπηρεσίες αυτές. Η έκθεση καταδεικνύει πώς οι χώρες μπορούν να διανείμουν πόρους για τη βελτίωση της πρόσβασης στην πρόληψη του HIV και στις θεραπευτικές υπηρεσίες. Με την προσέγγιση Fast-Track και με εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, τα χάσματα κλείνουν γρηγορότερα, οι πόροι αυξάνονται και από το 2020 η ετήσια ανάγκη για πόρους θα αρχίσει να μειώνεται.

Η έκθεση επισημαίνει τον υψηλό-αντίκτυπο που έχει η πρόληψη του HIV και τα προγράμματα θεραπείας, όπως είναι η προφύλαξη πριν την έκθεση στον ιό, η εθελοντική ανδρική περιτομή και οι υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, που εφαρμόζονται με επιτυχία σε διάφορες τοποθεσίες και για διαφορετικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των έφηβων κοριτσιών, των νεαρών γυναικών και των συντρόφων τους, τις έγκυες γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV, τους εργαζόμενους στον τομέα του σεξ, τους τρανσέξουαλ, τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV/AIDS (UNAIDS) οδηγεί και εμπνέει τον κόσμο για να επιτευχθεί το κοινό της όραμα για μηδέν νέες μολύνσεις από τον HIV, μηδέν διακρίσεις και μηδέν θάνατους που σχετίζονται με το AIDS. Το UNAIDS ενώνει τις προσπάθειες του με 11 οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών — UNHCR, UNICEF, WFP, UNDP, UNFPA, UNODC, UN Women, ILO, UNESCO, WHO και την Παγκόσμια Τράπεζα — και συνεργάζεται στενά με παγκόσμιους και εθνικούς εταίρους για την εξάλειψη της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

 

Διαβάστε Επίσης  Βασικά Ευρήματα Έκθεσης Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ | 2020

unaids.org

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!