Επιμέλεια / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Οι μελέτες αναφορικά με τον αντίκτυπο της αύξησης της απασχόλησης των μητέρων στην υγεία των παιδιών εμφανίζουν μικτές επιδράσεις. Το πιο εμφανές στοιχείο είναι ότι ο αντίκτυπος της ανάπτυξης και των παραγωγικών δραστηριοτήτων των γυναικών στην υγεία γυναικών και παιδιών δεν είναι διόλου ενιαίος.
Παρ’ ότι η επαγγελματική απασχόληση των γυναικών μπορεί να επιδρά στην υγεία τους, ο Arber επισημαίνει ότι για τις γυναίκες:
η κύρια επίδραση των υλικών συνθηκών είναι πιθανόν να γίνεται καλύτερα προσδιορίσιμη από άλλες μετρήσεις… δηλαδή από αυτές των υλικών περιστάσεων… Για τις γυναίκες, είναι απαραίτητο να εκφράζονται θεωρητικά και να μετρώνται οι επιδράσεις των υλικών περιστάσεων, ξέχωρα από τις επιδράσεις της επαγγελματικής της θέσης και της φύσης της επαγγελματικής της απασχόλησης.
Επιπροσθέτως, οι μελέτες στα ζητήματα φύλου έχουν σημειώσει σημαντικές αλλαγές στις επιδράσεις της εργασίας και της απασχόλησης, οι οποίες έχουν σημαντικά έμφυλο χαρακτήρα:
α) ο ρόλος της εργασίας για τις γυναίκες είναι δευτερεύων σε σχέση με τους οικιακούς ρόλους.
β) ενυπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιδράσεις της εργασίας στην υγεία για τις γυναίκες.
γ) οι έρευνες υγείας συχνά “ενσωματώνουν” και “περικλείουν” έμφυλες υποθέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, οι Browner και Leslie δείχνουν, βάσει έρευνας που διεξήχθη στην Jamaica, ότι ο αντίκτυπος της απασχόλησης των γυναικών στον θηλασμό δεν είναι ξεκάθαρος. Η μητρική απασχόληση αυτή καθαυτή δεν επιδρά απαραιτήτως αρνητικά στην διατροφική κατάσταση του βρέφους.
Κατά αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε ανάλυση της υγείας, της απασχόλησης, και της γονιμότητας των γυναικών θα πρέπει να λάβει υπόψιν της τις τοπικές κοινωνικές – πολιτισμικές – πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Παρομοίως, η πολιτική υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής που επιλαμβάνεται της θεματικής του οικογενειακού προγραμματισμού και της αναπαραγωγικής συμπεριφοράς θα πρέπει να διαμορφωθεί βάσει αυτών των διαφοροποιήσεων.
________________________________________________________________
Πηγές:
(1) Carolyn Sargent – Caroline Brettell, Gender and Health “An International Perspective”, Introduction, p. 16, 1996, Prentice Hall.
(2) Sarah Nettleton, Κοινωνιολογία της Υγείας και της Ασθένειας, Κοινωνικές Ανισότητες και Στάθμη Υγείας – Κοινωνικό Φύλο και Υγεία, σελ. 245., Μετάφραση Ανθή Βακάκη, Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2002.
(3) Ellen Annandale – Kate Hunt, Gender Inequalities in Health, Open University Press (1 Dec. 1999).
socialpolicy.gr