Δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οροθετικών ασθενών

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε υπόθεση σχετικά με τη δυνατότητα της αναφερόμενης και του οροθετικού συζύγου της να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη διενέργεια ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε άτομα οροθετικά για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας απαιτείται για την αποφυγή της μετάδοσης στο τέκνο της ασθένειας και για προστασία της δημόσιας υγείας ειδική άδεια υπό προϋποθέσεις και υλοποιείται αυτή σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο ωστόσο δεν έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα της ιατρικής επιστήμης το αίτημα των οροθετικών για τεκνοποίηση πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες ως ανθρώπινο δικαίωμα των ασθενών η δε ανυπαρξία ειδικού εργαστηρίου δεν συνάδει με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία και θα πρέπει είτε να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης αποτελεσματικής αντιμετώπισης του αιτήματος στο εξωτερικό από τον ΕΟΠΥΥ είτε να δημιουργηθεί ειδικό εργαστήριο σε κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποδεχόμενη πλήρως τις απόψεις της Αρχής δρομολόγησε τις διαδικασίες προς εξασφάλιση δημιουργίας ειδικού εργαστηρίου στη χώρα μας.

 

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε υπόθεση σχετικά με τη δυνατότητα της αναφερόμενης και του οροθετικού συζύγου της να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Για την υπόθεση αυτή η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας απάντησε ότι προκειμένου να ασκήσει η αναφερόμενη το εν λόγω δικαίωμα θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και για τη χορήγηση της ειδικής άδειας να γνωστοποιήσει το ειδικό εργαστήριο οροθετικών προσώπων στο οποίο θα διενεργηθούν οι αναγκαίες ιατρικές πράξεις.

Αφού στη συνέχεια ανέμενε την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών διαδικασιών για τη λήψη της ειδικής άδειας, γνωστοποιήθηκε στην αναφερόμενη ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ειδικό εργαστήριο και έτσι είναι αδύνατον να τεκνοποιήσει.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για τη διενέργεια ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε άτομα οροθετικά απαιτείται για την αποφυγή της μετάδοσης στο τέκνο της ασθένειας και για προστασία της δημόσιας υγείας ειδική άδεια υπό προϋποθέσεις και υλοποιείται αυτή σε ειδικό εργαστήριο με συγκεκριμένο εξοπλισμό και προδιαγραφές, προορισμένο αποκλειστικά για την υποβολή σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οροθετικών προσώπων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα της ιατρικής επιστήμης το αίτημα των οροθετικών για τεκνοποίηση πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες ως ανθρώπινο δικαίωμα των ασθενών και ότι αποστολή των υγειονομικών υπηρεσιών είναι η εξάλειψη των διακρίσεων στην απόλαυση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Επεσήμανε ότι η επιλογή του νομοθέτη να εξασφαλίσει την απόλαυση του δικαιώματος στην αναπαραγωγή στους οροθετικούς αναιρείται από τη διοικητική ανεπάρκεια και τελικά ακυρώνει αυτό το ίδιο το δικαίωμα.

Κατά συνέπεια, η ανυπαρξία ειδικού εργαστηρίου δεν συνάδει με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία και θα πρέπει είτε να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αιτήματος στο εξωτερικό από τον ΕΟΠΥΥ είτε να δημιουργηθεί ειδικό εργαστήριο σε κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου,  η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,  αποδεχόμενη πλήρως τις απόψεις της Αρχής,  δρομολόγησε τις διαδικασίες προς εξασφάλιση δημιουργίας ειδικού εργαστηρίου στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα: synigoros.gr

Διαβάστε Επίσης  Σύνοψη Διαμεσολάβησης: Πρόσβαση εργαζομένου με αναπηρία στις εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού ιδρύματος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!