Εθελοντικό Δίκτυο “Διαβάζω για τους Άλλους”

Το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους αποτελεί μια ομάδα εθελοντών που έχει στόχο να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αυτοί είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.

Με μότο «Για να ακούνε με μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στην λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, οι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσουν δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε όλο και περισσότερα ιδρύματα κάθε μέρα στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, οι εθελοντές του Δικτύου διαβάζουν και ηχογραφούν, παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών (σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, προκειμένου τα βιβλία αυτά να είναι προσβάσιμα σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου στην Ελλάδα).

Όραμά του Δικτύου είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και γενικότερα σε κάθε είδους ανάγνωσμα. Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά μόνο βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγερικής, παρενέργειες φαρμάκων και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Γίνε εθελοντής στο Διαβάζω για τους άλλους.

Κάθε εθελοντής μπορεί να επιλέξει να συμμετάσχει σε διαφορετικές ομάδες Δράσης ή Οργάνωσης του Δικτύου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, τις ευαισθησίες του και τη διαθεσιμότητα του χρόνου του. Κάποιοι ηχογραφούν βιβλία, κάποιοι άλλοι μέσα από τα βιβλία κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία, άλλοι αφηγούνται και παίζουν μέσα από παραμύθια με παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που βοηθούν σε οργανωτικά/διοικητικά ζητήματα: απαντούν σε emails, λύνουν απορίες, συντονίζουν τις δράσεις, έρχονται σε επαφή με φορείς και ιδρύματα, αναζητούν χορηγίες προκειμένου το δίκτυο να εξοπλιστεί με δικά του στούντιο ηχογράφησης ή ψάχνουν τρόπους για να φτάσει η προσφορά του Διαβάζω για τους Άλλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Εθελοντών

Το Διαβάζω για τους Άλλους διοργανώνει σε μόνιμη βάση εσωτερικά σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών, προκειμένου ο καθένας να λάβει τη γνώση, καθοδήγηση, έμπνευση και συναισθηματική υποστήριξη που απαιτείται για τη συμμετοχή του στη δράση την οποία έχει επιλέξει.

Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε δράσεις που αφορούν ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά παρακολουθούν συγκεκριμένο αριθμό σεμιναρίων δημιουργικής απασχόλησης, αφήγησης παραμυθιών, κατασκευής κούκλας και καθοδηγούνται από εθελοντές παιδοψυχολόγους ώστε να αναπτύξουν την ευαισθησία και ενσυναίσθηση που απαιτείται στους χώρους όπου προσφέρουν.

Αντίστοιχα, για τους εθελοντές που συμμετέχουν σε ζωντανές αναγνώσεις βιβλίων ή και ηχογραφήσεις, προβλέπονται σεμινάρια ορθοφωνίας και αυτοσχεδιασμού. Και γι αυτούς που συμμετέχουν σε θέματα κυρίως οργανωτικά και διοικητικά, προσφέρονται ομαδικές και ατομικές εκπαιδεύσεις executive coaching και management coaching, από ειδικευμένους εισηγητές.

Όλα τα εσωτερικά σεμινάρια και οι εκπαιδεύσεις που προσφέρονται στους εθελοντές μας, στόχο έχουν την προσωπική τους ανάπτυξη και υποστήριξη προκειμένου να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στις ομάδες ανθρώπων όπου το Διαβάζω για τους Άλλους προσφέρει και συνεισφέρει.

Τα σεμινάρια είναι για τα μέλη του Διαβάζω για τους Άλλους δωρεάν και πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες εθελοντές του Δικτύου.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Covid-19 Refugees Info: Ένας ιστότοπος ενημέρωσης και δικτύωσης χωρίς διακρίσεις

2 Comments on "Εθελοντικό Δίκτυο “Διαβάζω για τους Άλλους”"

  1. θα ήθελα να λαμβάνω ειδοποιήσεις για νέα άρθρα

  2. Σας ευχαριστούμε πολύ. Στην αρχική σελίδα – στη δεξιά στήλη – μπορείτε να προσθέσετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση κάτω από το πεδίο “Αποστολή Άρθρων στο e-mail σας”.

    Με εκτίμηση,

    Η ομάδα του socialpolicy.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!