Ειρήνη και ασφαλής διέλευση για τους πρόσφυγες το 2016

121437_205888

Απόδοση στα ελληνικά: Ελένη Τομπέα

Σε μικρή απόσταση έξω από το χωριό Μόλυβος στο νησί της Λέσβου υπάρχει ένα σκουπιδότοπος με σωσίβια, που μαρτυρούν την ελπίδα και την ταλαιπωρία των ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια το 2015.

Σχεδόν 500.000 άνθρωποι διέσχισαν το Αιγαίο προς τη Λέσβο, πολλοί από αυτούς Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Η χωματερή στέκεται σαν μια σιωπηλή υπενθύμιση για τους κινδύνους αλλά και για την ελπίδα πολλών ακόμα ανθρώπων για μια ασφαλή διέλευση.

Μεταξύ των σωσίβιων είναι και εκείνων που δεν τα κατάφεραν ποτέ, εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και δεν θα μπορέσουν πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους βόρεια.

97 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο τον Νοέμβριο και 187 τον Δεκέμβριο του 2015. Είναι θύματα της απελπισίας τους αλλά και της συνεχιζόμενης αποτυχίας των ηγετών της ΕΕ να παράσχουν ασφαλή διέλευση.

Προς τιμήν αυτών των ανθρώπων και με την ελπίδα για καλύτερες μέρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – MSF και η ομάδα Greenpeace της Λέσβου χρησιμοποίησαν ορισμένα από αυτά τα σωσίβια για να σχηματίσουν το σήμα της ειρήνης στους λόφους του νησιού, την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

121436_205890

Οργανώσεις και άλλες ομάδες όπως, η  Sea-Watch , η Dutch Refugee Boat Foundation αλλά και ομάδες της τοπικής κοινότητας, όπως η Starfish Foundation, ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το σήμα της ειρήνης την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς για να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας για το 2016. Περισσότεροι από 100 εθελοντές χρησιμοποίησαν περίπου 3.000 σωσίβια γιλέκα για να δημιουργήσουν το σήμα.

Το σήμα της ειρήνης τοποθετήθηκε πάνω από την χωματερή και εν όψει των 10 χιλιομέτρων από τη θάλασσα που χωρίζει τη Λέσβο από την Τουρκία, έναν όμορφο κόλπο αλλά και ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί.

Από τότε που οι MSF και η Greenpeace ξεκίνησαν μια κοινή ναυτική επιχείρηση γύρω από τη Λέσβο το Νοέμβριο για να παρέχουν υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα σε συντονισμό με την ελληνική ακτοφυλακή, έχουν βοηθήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φθάνουν με ασφάλεια στην ακτή.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε σε σχέση με τους φθινοπωρινούς μήνες, τον Δεκέμβριο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διέλευσαν προς τα ελληνικά νησιά μέσα σε υπερφορτωμένες, σαθρές βάρκες, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες. 

121435_205892

Καθώς ο πόλεμος και η βία είναι αμείωτα στις χώρες καταγωγής τους, αμείωτη είναι και η ανάγκη για ένα ασφαλές καταφύγιο. Περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα προς την Ευρώπη το 2015. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έφτασαν δια της θαλάσσης.

121434_205894

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει για τη συνέχιση μαζικών αφίξεων και το 2016. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Greenpeace παραμείνουν εν ενεργεία στο Αιγαίο, κάνοντας ό, τι μπορούν για να βοηθούν τις βάρκες των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: greenpeace.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σήμα κινδύνου για τον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου

Be the first to comment on "Ειρήνη και ασφαλής διέλευση για τους πρόσφυγες το 2016"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!