Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Νίτσε και Καντ σε 4 βίντεο κινουμένων σχεδίων

Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Στα παρακάτω βίντεο, ο καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, Chris Surprenant ερευνά τις απόψεις των τεσσάρων φιλοσόφων σχετικά με το ζήτημα της καλής ζωής.

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Σωκράτη μέσα από τους διαλόγους του Πλάτωνα. Εξηγεί γιατί ο Σωκράτης συνέδεε στενά την καλή ζωή με τη δικαιοσύνη, μια έννοια κατανοητή όχι μόνο ως μια πολιτική ρύθμιση, αλλά και ως κατάσταση ενός καλά οργανωμένου ψυχισμού.

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Αριστοτέλη στα “Ηθικά Νικομάχεια” και “Πολιτικά”. Εξηγεί γιατί ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι ο άνθρωπος ζει καλά όταν ενεργεί σωστά και κατέχει όλες τις αρετές, τόσο τις διανοητικές όσο και εκείνες που σχετίζονται με τον καλό χαρακτήρα.

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Νίτσε όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα γραπτά του περί ηθικής, πολιτικής και θρησκείας. Εξηγεί γιατί ο Νίτσε πίστευε ότι το να ζει κανείς μια πλήρη ανθρώπινη ζωή απαιτεί συλλογιστική λογική και μία επιφυλακτική στάση ως προς τις συμβατικές ηθικές κατηγορίες (categories).

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Κάντ, όπως αυτός την παρουσίασε μέσα από τα κείμενα του περί ηθικής, πολιτικής και θρησκείας. Εξηγεί γιατί ο Καντ πίστευε ότι το μεγαλύτερο καλό για τον άνθρωπο είναι ο συνδυασμός της ευτυχίας και της πλήρους αρετής και πώς είναι δυνατόν για ένα άτομο να επιτύχει αυτά τα δύο μαζί την ίδια στιγμή.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστηματική Φιλοσοφία» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!