Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Νίτσε και Καντ σε 4 βίντεο κινουμένων σχεδίων

Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Στα παρακάτω βίντεο, ο καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, Chris Surprenant ερευνά τις απόψεις των τεσσάρων φιλοσόφων σχετικά με το ζήτημα της καλής ζωής.

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Σωκράτη μέσα από τους διαλόγους του Πλάτωνα. Εξηγεί γιατί ο Σωκράτης συνέδεε στενά την καλή ζωή με τη δικαιοσύνη, μια έννοια κατανοητή όχι μόνο ως μια πολιτική ρύθμιση, αλλά και ως κατάσταση ενός καλά οργανωμένου ψυχισμού.

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Αριστοτέλη στα “Ηθικά Νικομάχεια” και “Πολιτικά”. Εξηγεί γιατί ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι ο άνθρωπος ζει καλά όταν ενεργεί σωστά και κατέχει όλες τις αρετές, τόσο τις διανοητικές όσο και εκείνες που σχετίζονται με τον καλό χαρακτήρα.

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Νίτσε όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα γραπτά του περί ηθικής, πολιτικής και θρησκείας. Εξηγεί γιατί ο Νίτσε πίστευε ότι το να ζει κανείς μια πλήρη ανθρώπινη ζωή απαιτεί συλλογιστική λογική και μία επιφυλακτική στάση ως προς τις συμβατικές ηθικές κατηγορίες (categories).

Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Κάντ, όπως αυτός την παρουσίασε μέσα από τα κείμενα του περί ηθικής, πολιτικής και θρησκείας. Εξηγεί γιατί ο Καντ πίστευε ότι το μεγαλύτερο καλό για τον άνθρωπο είναι ο συνδυασμός της ευτυχίας και της πλήρους αρετής και πώς είναι δυνατόν για ένα άτομο να επιτύχει αυτά τα δύο μαζί την ίδια στιγμή.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Μ.Α.Σ.Κ.Α. - Μην Αφήνεις Συναισθήματα Και σκέψεις Απροστάτευτα | Βίντεο από τον ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ασθενών του ΠΕΣΟΨΥ

Be the first to comment on "Η καλή ζωή σύμφωνα με τον Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Νίτσε και Καντ σε 4 βίντεο κινουμένων σχεδίων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!