Η σχέση μεταξύ παιδικής ασθένειας και μη-δυνατότητας διαφυγής από τον κύκλο της φτώχειας

Μετάφραση: Ελένη Τομπέα

Οι ερευνητές πιστεύουν εδώ και καιρό ότι η ζωή σε γειτονιές με υψηλή φτώχεια είναι πιο πιθανόν να κάνει τους ανθρώπους να υποφέρουν από εξουθενωτικά προβλήματα υγείας. Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε με συν-συγγραφέα έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου ΜΙΤ αναφέρει μια σημαντική συνέπεια αυτού: Οι οικογένειες που ζουν σε γειτονιές υψηλής φτώχειας και των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας δυσκολεύονται επίσης πάρα πολύ να διαφύγουν από τον κύκλο της φτώχειας.

2Bd8-dLC_td9EU4F7vkGjn9AJsgJORiM5cSt6Zzi5YI

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Moving to Opportunity (MTO),  ένα τυχαιοποιημένο πείραμα που ξεκίνησε το 1994, κατά το οποίο οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έλαβαν δελτία που τους επέτρεπαν να μετακινηθούν σε νέες γειτονιές. Η ιδέα, εν μέρει, ήταν ότι ζώντας σε πιο εύπορες (και πιθανώς ασφαλέστερες) περιοχές θα μπορούσε να βοηθήσει τις οικογένειες του προγράμματος να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 5.000 αμερικανικές οικογένειες σε πέντε πόλεις: Βαλτιμόρη, Βοστώνη, Σικάγο, Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των οικογενειών που τους δόθηκε η ευκαιρία να κινηθούν προς γειτονιές με χαμηλότερη φτώχεια, το 50% των οικογενειών του προγράμματος MTO χωρίς προβλήματα υγείας πράγματι κατάφεραν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, ενώ μόνο το 38% των οικογενειών που αντιμετώπιζε ήδη παιδικό πρόβλημα υγείας, τα κατάφερε. Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδικές ασθένειες που μετακινήθηκαν, εγκαταστάθηκαν σε γειτονιές όπου το ποσοστό της φτώχειας ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο, κατά μέσο όρο, από τις γειτονιές όπου εγκαταστάθηκαν οι οικογένειες χωρίς παιδικά προβλήματα υγείας.

“Οι οικογένειες που είχαν ένα άρρωστο παιδί κινήθηκαν σε ελαφρώς φτωχότερες γειτονιές” αναφέρει η Arcaya. “Έχοντας αυτή την επιπλέον πρόκληση, οι επιλογές της οικογένειας περιορίζονται”.

Η μελέτη,“Health Selection into Neighborhoods Among Families in the Moving to Opportunity Program,” εμφανίζεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology. Η Arcaya είναι μια συν-συγγραφέας, μαζί με την Corina Graif, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας στο  Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Οι άλλοι δύο συντάκτες της μελέτης είναι η Maria C Waters, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο SV Subramanian, καθηγητής υγείας του πληθυσμού και γεωγραφίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Η μελέτη εξέτασε τη μετεγκατάσταση των οικογενειών, κατά τη διάρκεια του προγράμματος Moving to Opportunity  από το 1994 έως το 1997. Εκτιμήθηκε επίσης το ποσοστό της φτώχειας στις γειτονιές μετά από ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης, το 2002, και ο συνολικός χρόνος των οικογενειών που έζησαν στις γειτονιές υψηλότερου εισοδήματος στις οποίες μετακινήθηκαν.

Η φύση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων MTO δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ακριβώς γιατί οι οικογένειες με τα θέματα παιδικής υγείας ήταν λιγότερο πιθανό να μετακινηθούν. Η Arcaya προτείνει μερικούς πιθανούς μηχανισμούς, με το εύρος ζώνης να είναι ένας από αυτούς. “Απαιτείται πολλή δουλειά και προσπάθεια για την εύρεση νέας κατοικίας σε μια διαφορετική και πιο ακριβή γειτονιά. Χρειάζονται πολλές μεταφορές και συντονισμός. Για τις φτωχότερες οικογένειες, η επιβάρυνση αυτή μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη, όταν το παιδί χρειάζεται επιπρόσθετη φροντίδα”.

Δεύτερον, η Arcaya αναφέρει το πραγματικό κόστος της μετακίνησης που μπορεί να είναι υψηλότερο για τις οικογένειες με άρρωστα παιδιά, διότι αυτό θα σήμαινε τη διακοπή των διάφορων ad-hoc “δικτύων” υποστήριξης που συχνά χρησιμοποιούν οι οικογένειες, προκειμένου να παρέχουν φροντίδα για τα παιδιά τους. “Εκείνοι που αντιμετωπίζουν περίπλοκες προκλήσεις, όπως η φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη από ανεπίσημες πηγές. Παππούδες και γιαγιάδες, συγγενείς, και γείτονες μπορεί όλοι να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των παιδιών. Έτσι η μετακίνηση της οικογένειας καθυστάται πολύ δύκολη”.

Τέλος, η Arcaya παρατηρεί ότι οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις υγείας μπορεί να μην είναι ανθεκτικές στις υψηλότερες δαπάνες διαβίωσης που θα μπορούσαν να “έρθουν” με μια μετακίνηση, ακόμα και αν εικονικά μπορούσαν να τις αντέξουν οικονομικά. Οι απρόβλεπτες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης ή η απλήρωτη άδεια από τη δουλειά για την φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού μπορεί να φέρει τις οικογένειες σε επισφαλή θέση, αν έχουν ένα μικρότερο οικονομικό μαξιλάρι.

Η Arcaya αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να αποκαλυφθούν με καλύτερο τρόπο οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους τα οικογενειακά θέματα υγείας περιορίζουν την οικιστική κινητικότητα για τους φτωχότερους Αμερικανούς.

Και άλλοι μελετητές όμως, βρίσκουν το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μελέτης ενδιαφέρον. Ο Douglas Massey, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Princeton, αναφέρει ότι τα ευρήματά  «δεν είναι οριστικά, αλλά είναι πειστικά δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι επιμήκη», δηλαδή, λόγω της  παρακολούθησης των οικογενειών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Massey προσθέτει ότι η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη για τέτοια προγράμματα να προσφέρουν στους συμμετέχοντες πιο ενεργή καθοδήγηση. «Ουσιαστικά πρόσφερε στους ανθρώπους ένα κουπόνι και τίποτε άλλο. Εάν αυτά τα προγράμματα θέλουμε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να παρεμβαίνουν και να δείχνουν στους συμμετέχοντες πώς μπορούν να κινηθούν στην αγορά κατοικιών, υποδεικνύοντας τους τις ευκαιρίες ».

Από τη δική της τη πλευρά, η Arcaya λέει ότι ελπίζει πως η μελέτη θα επιφέρει μεγαλύτερη προσοχή στους τρόπους με τους οποίους τα προβλήματα υγείας  περιορίζουν την κοινωνική κινητικότητα και την οικονομική δυνατότητα. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν πως ο τρόπος που τα θέματα υγείας αλληλεπιδρούν με την κοινωνική γεωγραφία, αποτελούν κλειδί για την κοινωνική κινητικότητα.

Πηγή: weforum.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση

Be the first to comment on "Η σχέση μεταξύ παιδικής ασθένειας και μη-δυνατότητας διαφυγής από τον κύκλο της φτώχειας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!