Η ψυχική υγεία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας των ΜΚΟ του Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς»: Επιδράσεις της οικονομικής κρίσης

Το άρθρο αφορά τη διερεύνηση της ψυχικής υγείας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας των μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ) του Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς» σε καιρό οικονομικής κρίσης και η ανάλυση των επιπτώσεων του ρυθμού ροής της μισθοδοσίας στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Με τη χρήση διεθνούς, σταθμισμένου ερωτηματολογίου (General Health Questionnaire, GHQ) διερευνήθηκε η ύπαρξη ψυχιατρικών διαταραχών, με βάση τις ακόλουθες κλίμακες: (α) Σωματικά ενοχλήματα, (β) άγχος, (γ) κατάθλιψη και (δ) κοινωνική λειτουργικότητα. Ακόμη, προστέθηκαν δημογραφικές ερωτήσεις, καθώς και ερωτήσεις που αφορούν στην οικονομική κατάσταση και τις καθυστερήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Συμμετείχαν 121 επαγγελματίες ψυχικής υγείας από 14 ΜΚΟ στην Αττική.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Χ. Δεπάστας, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία – Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση», Αθήνα

Γ. Πιερράκος, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αθήνα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η πλειοψηφία των επαγγελματιών ήταν γυναίκες (95, 78,5%), κυρίως άγαμες, με μέση ηλικία τα 33 έτη. Ο μέσος χρόνος εργασίας στη Μονάδα του Εθνικού Προγράμματος ήταν 50 μήνες, στους επαγγελματίες κατά το χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου οφείλονταν 4,5 μισθοί (μέσος όρος), ενώ η μέγιστη καθυστέρηση οφειλών κατά την τελευταία τριετία ήταν 7,27 (μέση τιμή). Το 63,6% του δείγματος πιθανόν νοσούσε ψυχικά. Οι παράγοντες που φάνηκε ότι επιδρούσαν επιβαρυντικά σε αυτό ήταν οι (περισσότεροι) μήνες εργασίας στις Μονάδες και οι (περισσότεροι) οφειλόμενοι μισθοί την παρούσα χρονική στιγμή. Ακόμη, σημαντική συσχέτιση βρέθηκε με το (χαμηλότερο) οικογενειακό εισόδημα, καθώς και με τον (μέγιστο) αριθμό οφειλομένων μισθών την τελευταία τριετία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ψυχική υγεία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας των ΜΚΟ του Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς» έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις δυσχέρειες που έχει επιφέρει η κοινωνικοοικονομική κρίση στις Μονάδες και στη μισθοδοσία τους. Αυτό ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού παράλληλα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών νόσων και της ζήτησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπό τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ –> https://socialpolicy.gr/Ερευνητική-Εργασία.pdf

Πηγή: noesi.gr

Διαβάστε Επίσης  Μελέτη των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας του covid-19 στην κοινότητα | Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!