Οι διαταραχές της προσωπικότητας συσχετίζονται με τις καταχρήσεις ουσιών

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τοξικοεξάρτηση συχνά συνυπάρχει με διαταραχές της προσωπικότητας. Σύμφωνα με τους Zimmerman και Coryell (1989), περίπου το 43-77% των ατόμων με διαταραχές της προσωπικότητας πληρούν τις προϋποθέσεις για διάγνωση διαταραχής χρήσης αλκοόλ σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ομοίως, ο Verheul και οι συνεργάτες του (1995, 1998) εξέτασαν τη συχνότητα συνύπαρξης των διαταραχών της προσωπικότητας με την κατάχρηση ουσιών και διαπίστωσαν ότι το 44% των ατόμων που είναι εθισμένα στο αλκοόλ πληρούν τα κριτήρια για κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Εκτός από αυτό, το 77% των ατόμων που προβαίνουν σε κατάχρηση οπιούχων πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση μιας διαταραχής προσωπικότητας. Διαταραχές της προσωπικότητας του Συμπλέγματος Β, όπως είναι η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, βρέθηκαν να συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με διαταραχές κατάχρησης ουσιών.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας τείνουν να εμφανίζουν παρορμητικότητα και ανευθυνότητα. Τα άτομα με μεθοριακή (οριακή) διαταραχή προσωπικότητας,  βιώνουν έντονες και ασταθείς συναισθηματικές μεταπτώσεις, και τείνουν να βρίσκονται  σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για διαταραχές κατάχρησης ουσιών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το οποία επίσης δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί όπως και τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, έτσι και τα άτομα με μεταιχμιακή διαταραχή της προσωπικότητας τείνουν να παρουσιάζουν παρορμητική και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Παρά τη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών κατάχρησης ναρκωτικών μεταξύ ατόμων με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και μεθοριακή (οριακή) διαταραχή, δεν υπάρχει κανείς με “εξαρτητική προσωπικότητα”, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με διαταραχές της χρήσης ναρκωτικών, και αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας βρίσκονται συνήθως σε άτομα με αντικοινωνική και οριακή διαταραχή.

Τα άτομα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με αρνητικές επιπτώσεις, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος (όπως αυτές στην οριακή διαταραχή), ο μη-συμβιβασμός, η παρορμητικότητα, η συναισθηματική αστάθεια,  η επιδίωξη συγκινήσεων, ο κακός έλεγχος καθώς και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνουν να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διαταραχές κατάχρησης ουσιών.

Πηγή: examiner.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα: Ο Αντίκτυπος της Πανδημίας του COVID-19 στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία (RiseupPPD-Covid)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!