Απόδοση – Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα
Σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση της Επιτροπής για την προστασία των δημοσιογράφων (CPJ), οι ισλαμικές ένοπλες ομάδες όπως το ισλαμικό κράτος και η Al-Qaeda ήταν υπεύθυνές για το θάνατο 28 δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο το 2015, με 40% του συνόλου των θυμάτων να αφορούν την εργασία τους.
Εννέα από τις δολοφονίες έλαβαν χώρα στη Γαλλία, τη δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για τον Τύπο (2015) μετά από τη Συρία.
Η σφαγή των οκτώ γελοιογράφων και δημοσιογράφων από ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Παρίσι, στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο ήταν μία από τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις ενάντια στον Τύπο από τότε που η CPJ ξεκίνησε την καταγραφή το 1992.
Ένα χρόνο από τις δολοφονίες του Charlie Hebdo, το περιοδικό δημοσίευσε ένα εκατομμύριο αντίτυπα με εξώφυλλο μια φιγούρα θεού πιτσιλισμένου με αίμα και με άρθρα από δημοσιογράφους και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου υπουργού πολιτισμού.
Σε όλο τον κόσμο, 69 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη γραμμή του καθήκοντος — συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν ως αντίποινα για την εργασία τους, καθώς και εκείνους που σκοτώθηκαν σε μάχη ή διασταύρωση πυρών ή ενώ βρίσκονταν σε άλλες επικίνδυνες αποστολές.
Το σύνολο, το οποίο περιλαμβάνει δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 23ης Δεκεμβρίου 2015, είναι υψηλότερο από τους 61 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν το 2014. (Η CPJ ερευνά το θάνατο τουλάχιστον ακόμη 26 δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του έτους για να καθορίσει κατά πόσον σχετίζονταν με την εργασία τους).
Σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια, οι θάνατοι διασκορπίστηκαν ευρέως σε όλες τις χώρες. Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε κάθε μια από τις παρακάτω χώρες: Ιράκ, Βραζιλία, Μπαγκλαντές, Νότιο Σουδάν, και Υεμένη.
Το 2012, 2013 και 2014, οι θάνατοι στη Συρία ξεπέρασαν αυτούς στον υπόλοιπο κόσμο. Ο μειωμένος αριθμός των θανάτων στη Συρία — από τους οποίους οι 13 σκοτώθηκαν το 2015 — αντανακλά εν μέρει το μειωμένο αριθμό των δημοσιογράφων που εργάζονται εκεί, μετά από απόφαση πολλών μεγάλων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων να μην στέλνουν στη χώρα προσωπικό καθώς και των τοπικών δημοσιογράφων που αυτοεξορίστηκαν.
Καθώς χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πραγματικές απειλές από εξτρεμιστικές ομάδες, η πιο πρόσφατη επανάληψη του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” έχει θέσει στο στόχαστρο της την ελευθερία του Τύπου. Κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία για να φυλακίσουν δημοσιογράφους ενώ πολιτικές συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού στο internet, απειλούν την ελεύθερη έκφραση και υπονομεύουν τη δομή του ελεύθερου και ανεξάρτητου διαδικτύου.
H Αίγυπτος και η Τουρκία, κατατάσσονται ψηλά στον κατάλογο των χωρών που φυλακίζουν δημοσιογράφους, με ισχυρισμούς περί τρομοκρατίας. Από τους 199 φυλακισμένους δημοσιογράφους που κατέγραψε η CPJ για το 2015, τουλάχιστον 110 φυλακίστηκαν για αντι-κρατική δράση , που συνδέεται συχνά με την τρομοκρατία.
Πηγές: cpj.org
socialpolicy.gr