«Πορεία μετ’ εμποδίων προς την Ευρώπη»: Νέα έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αποτυχία της ΕΕ στο προσφυγικό

Πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο εν μέσω καταιγίδας καθώς περιμένουν να καταχωρηθούν στο Κέντρο Υποδοχής της Μόρια στη Λέσβο. ΓΧΣ: "H Ευρώπη έχει κάνει μια φρικτή δουλειά. Υποδέχεται τους πρόσφυγες με ανύψωση φρακτών με αγκαθωτά συρματοπλέγματα καθώς και παροχή εντελώς ακατάλληλων συνθηκών υποδοχής" photo ©Alessandro Penso, Μόρια, Λέσβος

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καταγγέλλει την καταστροφική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ευρώπη το 2015 μέσα από νέα έκθεση.

A group of around 150 Syrians set off to cross the Greek border with the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), with the hope of being able to apply for refugee status in countries such as Germany or Sweden. The Greek border with the FYROM is increasingly under the control of people-smugglers, and is becoming less safe each day, so migrants try to cross the border in large groups so they can defend themselves.

Ομάδα περίπου 150 Σύριων ξεκινούν να περάσουν τα Ελληνικά Σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), με την ελπίδα να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Σουηδία. Τα Ελληνικά σύνορα με τη FYROM βρίσκονται ολοένα και περισσότερο υπό τον έλεγχο των διακινητών, και γίνονται λιγότερο ασφαλή κάθε μέρα που περνά, και έτσι οι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα σε μαζικούς αριθμούς – μεγάλες ομάδες για να μπορέσουν να αμυνθούν. ©Alessandro Penso, Μόρια, Λέσβος

«H Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο απέτυχαν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά η επιμονή τους στις πολιτικές της αποτροπής μαζί με τη χαοτική ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες  ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά», σημειώνει ο Μπρις Ντε λα Βιν (Brice de le Vingne), Διευθυντής Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Seven people from Pakistan arrive on the Greek island of Kos after rowing all night.

Εφτά άνθρωποι από το Pakistan καταφθάνουν στην Ελλάδα έπειτα από ένα ολονύχτιο “ταξίδι”. ©Alessandro Penso, Κως.

Μέσα από τις μαρτυρίες του προσωπικού και των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και σύμφωνα με  ιατρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, η έκθεση με τίτλο «Πορεία μετ’ εμποδίων προς την Ευρώπη» (Obstacles Course to Europe), περιγράφει λεπτομερώς τις ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την Ευρώπη και εξηγεί πώς τα τείχη της Ευρώπης ανάγκασαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να αυξήσουν ριζικά τις δραστηριότητες τους στα ευρωπαϊκά σημεία εισόδου. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν οι Γιατροί  Χωρίς Σύνορα τόσες πολλές ιατρικές και ανθρωπιστικές δράσεις και τόσο προσωπικό στην Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά η διεθνής ιατρική οργάνωση κινητοποίησε διασωστικά πλοία για τον εντοπισμό και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

An Afghan refugee wears a rubbish bag to keep himself dry during a rainstorm at the Moria Reception Centre while he waits for his documents on the island of Lesbos.

Αφγανός πρόσφυγας φορά μία σακούλα σκουπιδιών για να μείνει στεγνός κατά τη διάρκεια καταιγίδας στο Κέντρο Υποδοχής της Moria καθώς αναμένει για τα έγγραφά του στο νησί της Λέσβου. ©Alessandro Penso, Μόρια, Λέσβος

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο», συνεχίζει ο Ντε λα Βιν. «Αντιθέτως, είναι ένα φαινόμενο με το οποίο έχουμε εξοικειωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, στις αρχές του 2015, όταν η Μεσόγειος άρχισε να μετατρέπεται σε μαζικό τάφο, αποφασίσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απλά παρατηρητές από τη στεριά. Το 2016, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προβούν σε απολογισμό για το ανθρώπινο κόστος των αποφάσεών τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μάθουν από τα λάθη τους».

Η έκθεση περιγράφει τα εμπόδια που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δημιούργησαν στην πορεία περισσοτέρων από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις: από την έλλειψη οποιασδήποτε εναλλακτικής πέρα από το φονικό θαλάσσιο πέρασμα, μέχρι την ανύψωση φρακτών με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, τις διαρκώς μεταβαλλόμενες διοικητικές διαδικασίες καταγραφής, τα περιστατικά βίας στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορα, καθώς και την παροχή εντελώς ακατάλληλων συνθηκών υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα, η Ευρώπη έχει κάνει μια φρικτή δουλειά. Έχοντας φροντίσει ιατρικά και ψυχολογικά περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διαμορφώσει μια δραματική αλλά και ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτική εικόνα των συνεπειών που είχαν αυτά τα εμπόδια στην υγεία των ανθρώπων, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

26th August 2015. A young child is lifted from a boat containing approximately 650 people by Sebastian Stein (MSF Coordinator) during a rescue in the Mediterranean Sea by the Bourbon Argos.

26 Αυγούστου 2015. Ένα μικρό παιδί σε πλοίο με 650 άτομα, διασώζεται από τον Συντονιστή των ΓΧΣ, Sebastian Stein, στη Μεσόγειο. ©Fransesco Zizola

Από την πλευρά της, η Ορελί Ποντιέ (Aurelie Ponthieu), Σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα εκτοπισμού, αναφέρει σχετικά με τις προβλέψεις και τους τρόπους αντιμετώπισης που προτείνει η διεθνής ιατρική οργάνωση: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, ακόμα και τη νέα χρονιά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και ότι καμία περιοριστική πολιτική δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε την έκκλησή μας για ασφαλή δίοδο και παροτρύνουμε την Ευρώπη να σταματήσει να παίζει με τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Αυτή η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της και η βοήθεια που παρέχεται παραμένει εντελώς ανεπαρκής στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», υπογραμμίζει η Ποντιέ. «Κατά τη διάρκεια του 2015, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπάθησαν να αναπτύξουν πολιτικές για την προστασία των συνόρων τους από ευάλωτα άτομα. Ελπίζουμε ότι το 2016 δεν θα υπάρχει ανάγκη για την προστασία αυτών των ανθρώπων από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαιτήσουν από τις φαρμακευτικές να δημοσιοποιήσουν όλες τις συμφωνίες αδειοδότησης των εμβολίων κατά της COVID-19

Be the first to comment on "«Πορεία μετ’ εμποδίων προς την Ευρώπη»: Νέα έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αποτυχία της ΕΕ στο προσφυγικό"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!