Σιμόν ντε Μποβουάρ (1908—1986)

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ υπήρξε μια από τις πιο διακεκριμένες Γαλλίδες υπαρξίστριες φιλοσόφους και συγγραφείς. Δουλεύοντας μαζί με άλλους διάσημους υπαρξιστές όπως ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο Αλμπέρ Καμύ και Μωρίς Μερλώ-Ποντύ, η ντε Μποβουάρ παρήγαγε ένα πλούσιο σύνολο γραπτών κειμένων συμπεριλαμβανομένων έργων σχετικά με την ηθική, τον φεμινισμό, τη φαντασία, την αυτοβιογραφία και την πολιτική.

Η μέθοδος της Μποβουάρ ενσωμάτωνε διάφορες πολιτικές και ηθικές διαστάσεις. Στο έργο της “Για μια ηθική της αμφισβήτησης”, ανέπτυξε μια υπαρξιστική ηθική που αποτέλεσε οξεία κριτική απέναντι στο “πνεύμα της σοβαρόφανειας” με το οποίο οι άνθρωποι ταυτίζονται πολύ εύκολα με συγκεκριμένες αφαιρέσεις εις βάρος της ατομικής ελευθερίας και υπευθυνότητας.

Στο έργο της “Το δεύτερο φύλο” παρήγαγε μια ευκρινή επίθεση στο γεγονός ότι σε ολόκληρη την πορεία της ιστορίας οι γυναίκες είχαν υποβιβαστεί από μια σφαίρα εμμένειας και από την παθητική αποδοχή των ρόλων που τους είχαν ανατεθεί από την κοινωνία.

Στο έργο της “Οι Μανδαρίνοι”, μυθιστορηματογραφεί τον υπαρξιακό τους αγώνα καθώς έμειναν παγιδευμένοι σε διφορούμενες κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις κατά τη λήξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η έμφαση στην ελευθερία, την ευθύνη, και την αμφισημία ενυπάρχουν σε όλα της τα έργα δίνοντας φωνή στα βασικά ζητήματα της υπαρξιακής φιλοσοφίας.

Η φιλοσοφική της προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφη. Οι επιρροές της περιλαμβάνουν την γαλλική φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ έως τον Μπερξόν, τη φαινομενολογία του Χούσερλ και του Μάρτιν Χάιντεγκερ, τον ιστορικό υλισμό του Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, και τον ιδεαλισμό του Καντ και του  Φρήντριχ Χέγκελ (G. W. F Hegel).

Εκτός από τις φιλοσοφικές της αναζητήσεις, η ντε Μποβουάρ ήταν επίσης μια καταξιωμένη λογοτέχνης. Το μυθιστόρημά της “Οι Μανδαρίνοι” έλαβε το εγνωσμένου κύρους βραβείο Prix Goncourt το 1954. Το πιο διάσημο και σημαντικό φιλοσοφικό της έργο, “Το δεύτερο Φύλο” (1949), προανήγγειλε μια φεμινιστική επανάσταση και παραμένει έως και σήμερα ένα κεντρικό κείμενο στην έρευνα της καταπίεσης και της απελευθέρωσης των γυναικών.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστηματική Φιλοσοφία» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!