Συνέχιση λειτουργίας / χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Την επέκταση της περιόδου λειτουργίας του Φιλοξενείου αιτούντων άσυλο του Δήμου Θεσσαλονίκης και την παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016, από ίδιους πόρους του Δήμου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία του Φιλοξενείου, επεκτείνεται η λειτουργία του έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, κατόπιν έγκρισης σχετικού αιτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς το πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2015, τυπικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Υπενθυμίζεται ότι εταίροι του προγράμματος είναι η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Άνδρου 1. Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν την προσωρινή φιλοξενία και σίτιση καθώς και νομική υποστήριξη, συμβουλευτική στήριξη και κοινωνική μέριμνα, φύλαξη, διερμηνεία, διαμεσολάβηση και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Το Υπουργείο προχώρησε παράλληλα στην τροποποίηση του προϋπολογισμού από το αρχικό ποσό των 152.165,66€ σε 184.700€.

Η παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης θα ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου 2016 και αφορά στις δομές του Υπνωτηρίου Αστέγων, Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, παροχής συσσιτίου, Κοινωνικού Παντοπωλείου (Τράπεζας τροφίμων και ρούχων), δημοτικού λαχανόκηπου, γραφείου διαμεσολάβησης, κοινωνικού φαρμακείου και τράπεζας χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε στις 26 Ιουλίου του 2013, σε συνεργασία με τους φορείς «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», που είναι δικαιούχος εταίρος του προγράμματος και με τη ΜΚΟ PRAKSIS, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Ξενώνα Φιλοξενίας για τη στήριξη γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016.

Η δομή λειτουργεί από το 2013 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» της εντεταγμένης Πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας».

Για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016, οι συγκεκριμένες δαπάνες, που υπολογίζονται σε 27.000€, θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, ποσό το οποίο θα αναπληρωθεί όταν περιέλθει στο Δήμο η χρηματοδότηση που προβλέπεται με την ένταξη του Προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20, μετά την 29η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε Επίσης  Ενίσχυση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» του Δήμου Αθηναίων

Be the first to comment on "Συνέχιση λειτουργίας / χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Θεσσαλονίκης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!