Τέξας: Νομοθεσία περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Ελένη Τομπέα – Οι δρακόντειοι  περιορισμοί στις αμβλώσεις στο Τέξας ανάγκασαν περισσότερες από τις μισές κλινικές της πολιτείας να κλείσουν. Σύμφωνα με τους παρόχους, οι συνέπειες για τις γυναίκες ήταν τρομερές.

Οι γυναίκες στην Αμερική χάνουν με ραγδαίους ρυθμούς την ικανότητα να ελέγχουν τα σώματά τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια ψηφίστηκαν 288 περιορισμοί όσον αφορά τις αμβλώσεις, δεκάδες κλινικές αναγκάστηκαν να κλείσουν και 19 πολιτείες απέτυχαν τελείως όσον αφορά τα δικαιώματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία.  Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αντιστοιχούν σε εκατομμύρια γυναίκες, τις οποίες οι λιγοστές επιλογές τις έχουν φέρει σε μια απελπιστική κατάσταση.

Η κατάσταση της αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ

america-is-failing-body-image-1452629753

Reproductive rights in 2015. Image via the Population Institute.

Τα τελευταία χρόνια, το Τέξας αντιπροσωπεύει τον “πόλεμο” τον οποίο έχουν κηρύξει οι πολιτικοί στην βασική σωματική αυτονομία των γυναικών. Το 2013, ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας Rick Perry υπέγραψε το HB2, ένα συλλογικό νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων, μετατρέποντας το σε νόμο. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι πάροχοι υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης πρέπει να πληρούν διάφορες υπερβολικές απαιτήσεις, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία.

Αν και ο HB2, σχεδιάστηκε ως νόμος που προστατεύει την υγεία των γυναικών, τόσο το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος αντιτίθονται δημοσίως με την αιτιολογία ότι “θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών στο Τέξας” υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για την πολιτεία να επιβάλει αυστηρότερες απαιτήσεις για τις συγκεκριμένες ιατρικές εγκαταστάσεις από ό, τι σε άλλες που εκτελούν διαδικασίες με παρόμοιους ή και μεγαλύτερους  ακόμη κινδύνους”.  (Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας αμφισβητούν τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, και πολλοί ειδικοί αναπαραγωγικής υγείας θεωρούν πως η έκβαση της υπόθεσης αυτής θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της πρόσβασης στην άμβλωση στην Αμερική).

Όταν μέρος του νόμου HB2 άρχισε να ισχύει το 2013, ο αριθμός των παρόχων των αμβλώσεων στην πολιτεία μειώθηκε από 41 σε μόλις 19. Αν ο νόμος αυτός επιβληθεί εξ ολοκλήρου, ο αριθμός των παρόχων θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε μόλις 10. Από τον Απρίλιο του 2014 υπάρχουν πάνω από 1,6 εκατομμύρια γυναίκες στο Τέξας που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ζουν πάνω από 50 μίλια από τον πλησιέστερο πάροχο. Μελέτη του τρέχοντος έτους εκτιμά ότι 240.000 γυναίκες στο Τέξας έχουν προσπαθήσει να προκαλέσουν άμβλωση μόνες τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για αμέτρητες γυναίκες που ζουν στην πολιτεία, η πραγματικότητα πίσω από αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη πιο ζοφερή. Σύμφωνα με την Vicki Saporta,  πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Έκτρωσης (NAF), η τηλεφωνική γραμμή της οργάνωσης δέχεται αμέτρητες κλήσεις από γυναίκες που ζουν στο Τέξας, οι οποίες έχουν χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλή, οικονομικά προσιτή και έγκαιρη περίθαλψη που αφορά τις εκτρώσεις λόγω του νόμου HB2.

Οι γυναίκες που επιθυμούν άμβωση έχουν τρεις επιλογές. Θα πρέπει να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Εάν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ταξίδι για να μεταφερθούν στην πλησιέστερη κλινική, τότε είτε αναγκάζονται να συνεχίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή καταφεύγουν σε μη ασφαλείς και παράνομες εναλλακτικές λύσεις: παράνομα χάπια ή βότανα που προκαλούν άμβλωση, είτε ακόμη και τραυματισμό της μήτρας. Σύμφωνα με έρευνα από το Texas Policy Evaluation Project, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στο Τέξας έχουν δοκιμάσει να προκαλέσουν από μόνες τους αποβολές στο σπίτι. 

Καθώς νομοθεσίες παρόμοιες με τον HB2 ριζώνουν σε ολόκληρο τον Νότο και κεντροδυτικά στην Αμερική, το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε μεγάλα τμήματα της χώρας αποτελεί μονό ένα κατά όνομα δικαίωμα. Έρευνες δείχνουν ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν περιορίζει τις εκτρώσεις, απλά τις καθιστά λιγότερο ασφαλείς…

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Right To A Better World: Σειρά βίντεο ντοκιμαντέρ του ΠΟΥ σε συνεργασία με την OHCHR

Be the first to comment on "Τέξας: Νομοθεσία περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!