Carl Jung: Δέκα αναφορές στα “Μάνταλα”

Απόδοση -Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

mandala-woman

“Στα παράγωγα του ασυνείδητου ανακαλύπτουμε Μάνταλα, σύμβολα δηλαδή κυκλικά και αξιότιμα τετραδικά στοιχεία που εκφράζουν την ολότητα, και κάθε φορά που θέλουμε να εκφράσουμε την ολότητα, εφαρμόζουμε αυτά ακριβώς τα στοιχεία.”

p1790061063-3

“Τα περισσότερα Μάνταλα έχουν έναν διαισθητικό, παράλογο χαρακτήρα και, μέσα από το συμβολικό τους περιεχόμενο, ασκούν μια αναδρομική επιρροή στο ασυνείδητο. Ως εκ τούτου, διαθέτουν μια “μαγική” σημασία, όπως οι εικόνες, των οποίων η δυνατή αποτελεσματικότητα δεν ήταν ποτέ συνειδητά αισθητή από τον ασθενή”.

Fig.1-1024x768

” “Ο τετραγωνισμός του κύκλου” είναι ένα από τα πολλά αρχετυπικά μοτίβα που αποτελούν τα βασικά μοτίβα των όνειρων και φαντασιώσεων μας. Αλλά διακρίνεται από το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά από λειτουργικής άποψης. Πράγματι, θα μπορούσε ακόμη και να ονομαστεί το αρχέτυπο της ολότητας.”

2mandala

Τα “Μάνταλα μου ήταν κρυπτογράμματα σχετικά με την κατάσταση του εαυτού που παρουσιάζονταν σε μένα εκ νέου κάθε μέρα… Τα φρουρούσα σαν πολύτιμα μαργαριτάρια… και μου γινόταν όλο και πιο σαφές ότι το Μάνταλα είναι το κέντρο. Είναι ο εκθέτης όλων των διαδρομών. Είναι η διαδρομή προς το κέντρο, προς την ατομικότητα. ”

sand-mandala-700x467

“Έπρεπε να εγκαταλείψω την ιδέα της θέσης υπεροχής του Εγώ … Είδα ότι τα πάντα, όλες οι διαδρομές που είχα πάρει, όλα τα βήματα που είχα κάνει, οδηγούσαν πίσω σε ένα σημείο — δηλαδή, στο μεσαίο σημείο. Μου έγινε τελείως σαφές ότι το Μάνταλα είναι το κέντρο. Είναι ο εκθέτης σε όλες τις διαδρομές”.

Mandala-Buddhist-3

“Ενόψει του γεγονότος ότι εδώ όλα τα Μάνταλα ήταν νέα και μη επηρεασμένα παράγωγα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει μια υποσυνείδητη διάθεση σε κάθε άτομο να είναι σε θέση να παράγει το ίδιο ή κατά πολύ παρόμοια σύμβολα συνέχεια και παντού. Δεδομένου ότι η διάθεση αυτή δεν είναι συνήθως μια συνειδητή κατάσταση του ατόμου την αποκάλεσα συλλογικό ασυνείδητο”.

tumblr_nch4sr6ntp1rgpm3eo1_1280

“Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εύκολο να δούμε πώς το σοβαρό μοτίβο που επιβάλλεται από μια κυκλική εικόνα αυτού του είδους αντισταθμίζει τη διαταραχή της ψυχικής κατάστασης-δηλαδή μέσω μιας κατασκευής από ένα κεντρικό σημείο όπου όλα σχετίζονται, ή από μια περιστρεφόµενη άναρχη πολλαπλότητα και από αντιφατικά και ασυμβίβαστα στοιχεία. Αυτό είναι προφανώς μια προσπάθεια αυτο-ίασης εκ μέρους της φύσης, η οποία δεν απορρέει από μια συνειδητή σκέψη, αλλά από μια ενστικτώδη παρόρμηση”.

25s

“Το Μάνταλα είναι μια αρχετυπική εικόνα της οποίας η εμφάνιση επιβεβαιώνεται σε όλα τα έτη . Σημαίνει την ολότητα του εαυτού. Αυτή η κυκλική εικόνα αντιπροσωπεύει την ολότητα του ψυχισμού ή, αν το  θέσουμε με μυθικούς όρους, το θεϊκό στοιχείο ενσαρκώνεται μέσα από τον άνθρωπο”.

PeterBarredaMandala

“Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο στόχος της ψυχικής ανάπτυξης είναι ο εαυτός. Δεν υπάρχει καμία γραμμική εξέλιξη. Υπάρχει μόνο μια περιφορά του εαυτού”.

1721mandalajung

“Από την αρχή οι εκθέσεις σχετικά με τα UFO με ενδιέφεραν πολύ, ως έντονες, συμβολικές φήμες… Τα UFOS μου φαινόταν να έχουν κοινά με το συμβολισμό του Μάνταλα… Η πολυφωνία των UFOs λοιπόν, είναι η προβολή των διαφόρων ψυχικών εικόνων της ολότητας που εμφανίζονται στον ουρανό, επειδή αφενός αντιπροσωπεύουν αρχέτυπα που είναι φορτισμένα με ενέργεια και αφετέρου δεν αναγνωρίζονται ως ψυχικοί παράγοντες…Η προβαλλόμενη εικόνα στη συνέχεια, εμφανίζεται ως ένα φαινομενικά φυσικό γεγονός που είναι ανεξάρτητο από την ψυχή του ατόμου και τη φύση του. Με άλλα λόγια, η στρογγυλεμένη ολότητα της Μάνταλα γίνεται ένα διαστημόπλοιο που ελέγχεται από ένα έξυπνο ον”.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τετραετές Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία

Be the first to comment on "Carl Jung: Δέκα αναφορές στα “Μάνταλα”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!