Eμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την απομείωση του χρέους με στόχο την προώθηση της ενταξιακής ανάπτυξης στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (8 Δεκεμβρίου 2015) – “Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, οι δείκτες  των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί“,  δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην υπερχρεωμένη χώρα.

Ο εμπειρoγνώμονας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ένας υπολογιζόμενος αριθμός 2,5 εκατ. ανθρώπων είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι συχνά υπερφορτωμένες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

«Τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλεια βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» είπε ο Μποχοσλάβσκι, σημειώνοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει στο 47,9%, ενώ  μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους  λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ενώ εκατομμύρια δεν καλύπτονται από την βασική κοινωνική ασφάλεια.»

«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν ακόμη θεσμοθετήσει ένα εθνικό επίδομα κοινωνικής ασφάλειας ύστατης ανάγκης.»  

Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε ότι περίπου 3,76 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρείται ότι  βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ότι ο  αριθμός όσων αντιμετωπίζουν την αποστέρηση υλικών αγαθών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009 έως το 2014.

«Μπορούμε να μιλάμε για κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε Μποχοσλάβσκι προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη  προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.»
  
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικότητα ώστε η κοινωνική κρίση να μην υπονομεύσει τις προοπτικές για μία επιτυχημένη οικονομική μεταρρύθμιση».

Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναλάβει  δεσμευτικές  υποχρεώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγγύηση της απόλαυσης ενός ελάχιστου επιπέδου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν  παραγκωνιστεί τόσο στον σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής όσο και στην εφαρμογή των τόσο απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Μποχοσλάβσκι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές,  να πραγματοποιήσουν μία συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και μία αποτίμηση του τι πήγε λάθος στο παρελθόν.

« Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως απομείωση του χρέους προκειμένου να ξεκινήσει η κοινωνικά ενταξιακή ανάπτυξη» είπε. «Η απομείωση του χρέους θα πρέπει να εξελιχθεί  σε ένα  επενδυτικό πακέτο για την  τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέσω δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση».

«Η χώρα χρειάζεται ακόμη ένα μοντέρνο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας  που θα είναι δίκαιο, αποτελεσματικό,  επαρκώς χρηματοδοτούμενο και θα στοχεύει όσους βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ  θα προστατεύει  τα θεμελιώδη κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δικαιώματα με έναν συνεκτικό  και δίχως διακρίσεις τρόπο».

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δομικό  μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. « Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, αν φαίνεται ότι  επιβάλλονται  από τους δανειστές με  μοναδικό σκοπό  την  αποπληρωμή τους χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του ελληνικού λαού», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Ο   κ. Μποχοσλάβσκι επισκέφτηκε τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους  προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μέλη του κοινοβουλίου και εκπροσώπους άλλων δημοσίων θεσμών. Είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εθνικών οργάνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κοινωνία των πολιτών και με ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες.

Τα τελικά του συμπεράσματα και οι βασικές του συστάσεις θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Διαβάστε Επίσης  31 οργανώσεις για την φωτιά στο camp της Μόριας: Άμεση Μεταφορά Προσφύγων και Αιτούντων άσυλο σε Ασφαλείς συνθήκες στην Ενδοχώρα

Be the first to comment on "Eμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την απομείωση του χρέους με στόχο την προώθηση της ενταξιακής ανάπτυξης στην Ελλάδα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!