Γονίδια των Νεάντερταλ συνδέονται με σύγχρονες ασθένειες

Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι συναντήθηκαν και ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ περίπου 50.000 χρόνια πριν, κληρονόμησαν τα γονίδια που διαμορφώνουν την σημερινή ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο για τη σάρωση  ηλεκτρονικών μητρώων υγείας 28.000 Αμερικανών ώστε να δείξουν ότι κάποιες παραλλαγές των γονιδίων των Νεάντερταλ μπορεί να ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, δερματικών αλλοιώσεων, θρομβώσεων στο αίμα, και άλλων διαταραχών.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει πως δεκάδες γονίδια των Νεάντερταλ είναι πιθανό να προκαλούν σημαντικούς κινδύνους για πολλές από τις σημερινές ασθένειες. Αντίθετα,  δύο άλλες νέες μελέτες εντόπισαν τρία αρχαϊκά γονίδια που ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση.

Οι σημερινοί άνθρωποι φέρουν μόνον ίχνη του DNA των Νεάντερταλ, γεγονός που καθιστά τις επιπτώσεις τους στην υγεία ακόμα πιο εντυπωσιακές. Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσει περίπου 1,5% των γονιδιωμάτων τους από τους Νεάντερταλ. Οι Μελανήσιοι (αρχαία φυλή που συγγενεύει φυλετικά με τους Αβορίγινες της Αυστραλίας) φέρουν ένα επιπλέον γονιδίωμα 2% έως 3% στο DNA τους από μια άλλη εξαφανισμένη ομάδα, τους Denisovans. Οι περισσότεροι Αφρικανοί δεν έχουν αυτό το αρχαϊκό DNA, επειδή η διασταύρωση συνέβη αφού οι σύγχρονοι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική.

Τα πιο αρχαϊκά γονίδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στον άνθρωπο ήταν πιθανώς ευεργετικά στους προϊστορικούς χρόνους. Κάποια από αυτά όμως, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της διαφοράς στα περιβάλλοντα, προκαλούν πλέον ασθένειες. Για παράδειγμα, μια παραλλαγή του γονιδίου που κάνει θρόμβο στο αίμα γρηγορότερα θα μπορούσε να αποτελεί σωτήρια για τη ζωή στην προϊστορία, όταν οι άνθρωποι κυνηγούσαν επικίνδυνα ζώα και ως επί το πλείστον πέθαναν νέοι. Σήμερα, όμως, η παραλλαγή αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης πως τα γονίδια των Νεάντερταλ σχετίζονται και με διάφορές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μια  απλή αλλαγή στη βάση ενός γονιδίου σχετίζεται με τον εθισμό στη νικοτίνη, καθιστώντας αυτό το γονίδιο το δεύτερο αλληλόμορφο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και ενισχύει τον κίνδυνο εθισμού στον καπνό.

Οι μελέτες αυτές είναι μόνο η αρχή, καθώς οι ερευνητές ψάχνουν για περισσότερες παραλαγές των γονιδίων των Νεάντερταλ, διευρύνοντας τις βάσεις δεδομένων τους με σύγχρονα γονιδιώματα κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Εμβόλιο κατά του HIV - Η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί, ο κόσμος χρειάζεται ένα εμβόλιο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!