Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 2016

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας 2016 είναι “Ποιοτική εκπαίδευση, γλώσσα (ες) εκμάθησης και μαθησιακά αποτελέσματα”, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μητρικής γλώσσας για την ποιότητα στην εκπαίδευση και για τη γλωσσική πολυμορφία, ως θέμα συμπερίληψης στην νέα Αναπτυξιακή Ατζέντα για το 2030.

Ο Τέταρτος Αναπτυξιακός Στόχος της Ατζέντας για το 2030, επικεντρώνεται στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης για όλους, ώστε να επιτρέψει σε κάθε γυναίκα και άνδρα να αποκτήσουν δεξιότητες, γνώσεις και αξίες για να επιτύχουν όσα επιθυμούν και να συμμετάσχουν πλήρως στις κοινωνίες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κορίτσια και τις γυναίκες, καθώς και για τις μειονότητες, τους αυτόχθονες λαούς, και τους αγροτικούς πληθυσμούς. Είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται στο Πλαίσιο Δράσης της UNESCO για την Εκπαίδευση για το 2030,  ένας χάρτης καθοδήγησης για την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας για το 2030, ενθαρρύνοντας τον πλήρη σεβασμό στη χρήση της μητρικής γλώσσας στη διδασκαλία και τη μάθηση, καθώς και την προώθηση και διατήρηση της γλωσσικής πολυμορφίας.

Η πολυγλωσσία είναι απαραίτητη για την προώθηση αυτών των στόχων – είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της νέας Αναπτυξιακής Ατζέντας, όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και την υγεία, καθώς και τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, όπως και την κλιματική αλλαγή.

Η UNESCO δίδει την ίδια έμφαση στην προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και στο Διαδίκτυο, μέσω της στήριξης σχετικών τοπικών περιεχομένων, καθώς και μέσων επικοινωνίας και πληροφοριών. Μέσα από το Πρόγραμμα Τοπικών και Αυτοχθόνων Συστημάτων Γνώσης, η UNESCO έχει υπογραμμίσει τη σημασία της μητρικής γλώσσας και των τοπικών γλωσσών ως κανάλια για την προστασία και την ανταλλαγή των ιθαγενών πολιτισμών και των γνώσεων, οι οποίες αποτελούν τεράστιες δεξαμενές σοφίας.

Οι μητρικές γλώσσες σε μια πολυγλωσσική προσέγγιση αποτελούν βασικές συνιστώσες για την ποιότητα στην εκπαίδευση, η οποία αποτελεί από μόνη της το θεμέλιο για την ενδυνάμωση των γυναικών και των ανδρών και των κοινωνιών τους.

en.unesco.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Τηλεδιάλεξη «Γλωσσική ποικιλότητα, γλωσσική επαφή, κοινωνική διγλωσσία: Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο σήμερα»

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!