Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»

Με στόχο την ανάδειξη του εθελοντισμού, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα Υπουργεία: Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης- Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Πυροσβεστικό Σώμα –  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/ΓΕΑ – Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων – Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθώς και οι Μ.Κ.Ο. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και  PRAKSIS.

O Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης στο πλαίσιο προώθησης του πνεύματος του Εθελοντισμού στους Δημότες του, πρόκειται να υλοποιήσει το Πρόγραμμα «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους άλλους».

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνου και Κρίσεων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες. Στους εκπαιδευθέντες χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης και εντάσσονται στο Μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

  • Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Λύση προβλήματος / Λήψη απόφασης -Διαχείριση πληροφορίας, Διαχείριση πανικού – Λειτουργία σε ομάδες)
  • Πυρκαγιές – Πλημμύρες
  • Σεισμοί – Διασώσεις
  • Ναυτικά Ατυχήματα – Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος
  • Πρώτες Βοήθειες – Διαχείριση Καταυλισμών

Από την έναρξη του προγράμματος 2001 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 11.000 εθελοντές σε 240 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί διαδικασίες πιστοποίησης ISO και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Έχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallrstrom και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 10 Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 10 Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.

Το πρόγραμμα υπήρξε συντελεστής υλοποίησης:

  • του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, που διεξήχθη στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-9-10 Απριλίου 2005 και
  • του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό, που διεξήχθη στην πόλη του Μεσολογγίου στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2005
  • Ημερίδα Ενημέρωσης «Ο Εθελοντισμός ως διαχρονική, ανθρωπιστική και αναπτυξιακή αξία, που διεξήχθη στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ – ΓΚΑΖΙ στις 10 Ιουνίου 2013.

Το Πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις του υλοποιούνται σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς (Σχολεία ι Νοσοκομείο, ΔΕΗ κ.α.).

Η εθελοντική ομάδα Αγίου Στεφάνου του προγράμματος βραβεύθηκε το 2009 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, για την συμβολή της στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Δια Βίου Μάθησης, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του προγράμματος ethelontismos.gr και βρίσκεται στη διάθεση του οποιοδήποτε πολίτη.

Οι δημότες  που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τον κ. Χρήστο Κανελλίδη  εντεταλμένο Σύμβουλο στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας τηλ.  2132026036 -email xristoskan@hotmail.com και την Υπεύθυνη του ΚΔΒΜ κ. Δέσποινα Δεσύπρη τηλ 2132026046-40-39 -email paideia.despinadesypri@gmail.com  ώστε να συμπληρώσουν την αντίστοιχη φόρμα ΑΙΤΗΣΗΣ στην διεύθυνση 25η οδός π. Δημαρχείο Ελληνικού.  Η αίτηση σας μπορεί να αποσταλεί επίσης ηλεκτρονικά στα παραπάνω e-mail  και στο φαξ 2132026047.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 12/2/2016.

(Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση για την Ένταξη φοιτητών/τριων στη Δράση Α «Επιδότηση Στέγασης» (3η φάση) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Be the first to comment on "Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!