Εκστρατεία «Get Online Week 2016»: αντιμετωπίζοντας τα κενά δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα « Get Online» (GOW) θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου 2016. Η φετινή είναι η έβδομη ετήσια διοργάνωση της ψηφιακής αυτής εκστρατείας, η οποία ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και την τεχνολογία με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να βελτιώσετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες και, ταυτόχρονα, τις επαγγελματικές προοπτικές σας.

Με την υποστήριξη της εκστρατείας eSkills for Jobs και με χορηγίες από τη Cisco, τη Microsoft και τη Liberty Global, η ευρωπαϊκή εβδομάδα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες βιβλιοθήκες, δημοτικά πολιτιστικά κέντρα, σχολεία και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Υπεύθυνος για την υλοποίηση της εκστρατείας είναι η Telecentre Europe, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι μη τυπικής κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους νέους ώστε να εκσυγχρονίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

«Όσον αφορά τα ψηφιακά προσόντα, δεν συμβαδίζουν ακόμη όλοι με τις εξελίξεις. Το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης υπολείπεται σε ψηφιακές δεξιότητες ή είναι ψηφιακά αναλφάβητο», επισημαίνει ο Laurentiu Bunescu, Διευθυντής Χορηγιών & Εκστρατειών της Telecentre Europe.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη, στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η μηχανική, η λογιστική, η νοσηλευτική, η ιατρική, οι τέχνες, η αρχιτεκτονική και πολλοί άλλοι θα απαιτεί ψηφιακές γνώσεις.

Εκστρατεία σε περισσότερες από 20 χώρες

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα «Get Online» 2016 πλαισιώνει περισσότερες από 4.000 εκδηλώσεις οι οποίες υλοποιούνται από περίπου 25 εταίρους με δράσεις που απευθύνονται σε νέους και ανέργους. Ένας από τους στόχους είναι να αξιοποιηθούν οι προηγούμενες εκστρατείες, οι οποίες βοήθησαν πάνω από 800.000 Ευρωπαίους να αποκτήσουν χρήσιμες ψηφιακές δεξιότητες και να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Η φετινή εκστρατεία περιλαμβάνει δύο αλληλοσυνδεόμενες θεματικές. Η πρώτη, με τον τίτλο «Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση», αφορά βασικές παρεμβάσεις πολιτικής στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Όπως προσθέτει ο Laurentiu, «Οι εταίροι μας προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω κύκλων κατάρτισης, εκδηλώσεων και εργαστηρίων σε θέματα διαδικτυακής ταυτότητας, κυβερνοασφάλειας και δεξιοτήτων της τεχνολογίας των πληροφοριών ώστε να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με αυτοπεποίθηση».

Η δεύτερη θεματική εντάσσεται στην εκστρατεία eSkills for Jobs και έχει τίτλο «Ψηφιακές θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με τον Laurentiu, μπορεί το 95% των νέων της Ευρώπης ηλικίας 16-24 ετών να χρησιμοποιούν συστηματικά το Διαδίκτυο, όμως αυτοί που διαθέτουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες για να βρουν δουλειά ξεπερνούν μόλις το 53%.

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην GOW σε εθνικό και τοπικό επίπεδο παρέχουν κατάρτιση και υποστήριξη σε νέους και ανέργους ώστε να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και, κατ’ επέκταση, τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ενθαρρύνουν επίσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των υπαλλήλων τους.

Το γραφείο συντονισμού του EURES στηρίζει πλήρως αυτήν την πρωτοβουλία. «Οι σύμβουλοι EURES προσπαθούν διαρκώς να κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους εκεί όπου εμφανίζονται ευκαιρίες, βοηθώντας παράλληλα τους εργοδότες να βρουν το κατάλληλο προσωπικό για τις κενές θέσεις που προκύπτουν. Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν τα ζητούμενα προσόντα και, δίχως αμφιβολία, οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν προτεραιότητα».

Δράσεις το 2016

Με τη σύμπραξη ενός νέου εταίρου, της Cisco, στόχος της ευρωπαϊκής εβδομάδας του 2016 είναι να συνδέσει και να εκπαιδεύσει στη χρήση του Διαδικτύου τουλάχιστον 2.000 νέους μέσω του προγράμματος Cisco Networking Academy για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής και επαγγελματικών προοπτικών. Την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να στηρίξουν δέκα εθνικοί εταίροι.

Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν να μάθετε πώς μπορείτε με τις ψηφιακές δεξιότητες να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας για θέσεις στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων ή των αυτοκινήτων στην Ιταλία, ή πώς η Microsoft διοργανώνει διαγωνισμούς δεξιοτήτων στη Ρουμανία, ή αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα εργαστήρια που διοργανώνονται στη Γερμανία μέσω του πολυγλωσσικού εργαλείου δικτύωσης YouRock, ρίξτε μια ματιά στην ευρωπαϊκή εκστρατεία GOW 2016.

Εάν σάς ενδιαφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, λάβετε υπόψη την ευρωπαϊκή ημερίδα απασχόλησης European Online Digital Jobs Day, η οποία θα διεξαχθεί στη Σκωτία στις 9 Μαρτίου 2016. Τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθούν στον δικτυακό τόπο των Ευρωπαϊκών Ημερίδων Απασχόλησης περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους οργανισμούς/επιχειρήσεις που ζητούν προσωπικό και τις διαθέσιμες κενές θέσεις.

Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα

Διαβάστε Επίσης  Δίκαιοι κατώτατοι μισθοί: Η Επιτροπή ξεκινά δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!