Η Κοινωνική Πολιτική στη ζωή μας, μία σχέση διαρκούς αναζήτησης

της Σταματίνας Σεργιάδου,

Απόφοιτη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής,

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η σχέση της Κοινωνικής Πολιτικής με τους ανθρώπους που την μελετούν είναι μια σχέση με πολλές διακυμάνσεις. Στην αρχή, ως αρχάριος άπειρος με οτιδήποτε έχει να κάνει με την την ίδια αλλά και γενικά με επιστημονικά θέματα σε ενα πανεπιστημιακό ίδρυμα, αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι το αντικείμενό της, αφού οι πιο πολλοί από εμάς ούτε ήξεραν για την ύπαρξή της στο μηχανογραφικό, ή τι βγαίνω από αυτό το κλάδο ή ακόμα που θα βρω δουλειά σε ένα τομέα που καλά καλά δεν ειναι γνωστός στην Ελλάδα.

Στις παρακάτω γραμμές μην περιμένετε να βρείτε ορισμούς και επιστημονικές θεωρίες για τη ΚΠ. Αυτό που σίγουρα θα βρείτε όμως είναι μια αλληλουχία προτάσεων που παραθέτουν την προσωπική μου εμπειρία και άποψη όχι φυσικά για την ίδια την ΚΠ ως επιστημονικό πεδίο, αλλά τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ασχοληθούμε μαζί της και για ποιό λόγο η επικρατούσα (εως τώρα) άποψη στη χώρα μας που σηκώνει τη μύτη της και κάνει κακεντρεχή κριτική σε όλα τα άλλα επιστημονικά πεδία εκτός του γνωστού τριπτύχου ιατρός – δικηγόρος – αρχιτέκτων είναι παρωχυμένη.

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της αμφισβήτησης και ίσως για μερικούς της απογοήτευσης “για λίγα μόρια δεν πέρασα στην πρώτη ή δεύτερη επιλογή…” και άλλες τέτοιες σκέψεις. Οι πιο πολλοί ενδόμυχα έχοντας την περιέργεια να ανακαλύψουν τα άγνωστα νερά της επιλέγουν να μάθουν για την ΚΠ και να την σπουδάσουν. Ήδη το πρώτο βήμα προσέγγισης έχει γίνει. Μιλώντας συγκεκριμένα για το Πάντειο, στο οποίο φοίτησα και γνώρισα τη ΚΠ, θα ομολογήσω οτι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι καθηγητές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρώτα λόγια του κ. Ρομπόλη στο μάθημα των δημόσιων οικονομικών που μας είπε ¨ Ένα πράγμα σέβομαι πιο πολύ στη ζωή μου, τον εργαζόμενο που καταθέτει κόπο και πόνο¨. Πόσο προφητικό ακούγεται σήμερα ειδικά με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν όπως μηνιαίες συμβάσεις εργασίας, ενοικιασμένοι εργαζόμενοι σε εταιρείες ¨εργολάβους¨ κ.α. Φυσικά στα πρώτα δυο έτη κινείσαι σε θολά νερά με αμφιβολία αλλα όσο τα έτη κυλούν και κυλούν γρήγορα εσύ ο ίδιος αναγνωρίζεις το τι σημαίνει για ένα κοινωνικό σύνολο η εφαρμογή της ΚΠ και ποσο σημαντικό είναι για το ευ ζειν των ατόμων.

Πολλές φορές είχε συμβεί βγαίνοντας από τις διαλέξεις και έχοντας ¨φρέσκια¨ τη παράδοση να παρατηρώ γύρω μου και σχεδόν να την αναγνωρίζω, ο άστεγος στην υπόγεια διάβαση, το κοριτσάκι Ρομ στο δρόμο, ο άνεργος που αναζητεί εργασία από αγγελία σε μια καφετέρια παρακάτω. Μα ναι, η ΚΠ δεν είναι μακριά από αυτό που έχω δίπλα μου και βιώνω κάθε μέρα παρατηρώντας την καθημερινότητα γιατί τελικά από τον άνθρωπο ξεκινάει και στον άνθρωπο απευθύνεται για να μπορέσει να βελτιώσει στρεβλώσεις που προκύπτουν απο ¨το επικρατούν¨ πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Ασφαλιστικό σύστημα, υγεία, απασχόληση, μετανάστευση, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, εργασιακά δικαιώματα, θέματα φύλου και πολλά ακόμη είναι τα ζητήματα που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αντηχούν στα αυτιά μας τόσο από τα ΜΜΕ και τους απλούς ανθρώπους γύρω μας όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιός θέλει τώρα να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα αυτής της επιστήμης; Ποιός μπορεί να πει οτι δεν γνωρίζει τι ακριβώς πραγματεύεται; Ιδιαίτερα σήμερα στη χώρα μας δίνονται μάχες για να διατηρηθούν τα ελάχιστα δικαιώματα που απορρέουν από την μικρή εφαρμογή που είχε εως τώρα. Ίσως σήμερα να ήξερες πως να απαντήσεις σε όσους σε ρωτούσαν τι είναι αυτό που σπουδάζεις και τι θα βγεις απο αυτό το τμήμα. Σήμερα ίσως να ήξεραν και εκείνοι που σε ρώτησαν την απάντηση. Δες γύρω σου τι συμβαίνει σήμερα στη κοινωνία και θα βρεις τις απαντήσεις.

Στην αρχή όλοι είχαμε αμφιβολίες, ενδοιασμούς και είναι λογικό, όμως σταδιακά αποκτώντας γνώσεις οι αμφιβολίες σιγά σιγά αποχωρούν. Σε αυτό το στάδιο πλέον όχι μόνο αγαπώ αυτό που μελετώ αλλά το υπερασπίζομαι και το διαφημίζω όπου χρειάζεται. Συνήθως η υπεράσπιση είναι αναγκαία εντός των ελληνικών συνόρων διότι εκτός είναι ήδη ανεπτυγμένο και έχει ευρύ φάσμα εφαρμογής οπότε οι επεξηγήσεις είναι περιττές.  Αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο στην σχέση ενός απόφοιτου με την ΚΠ. Μετά την αποφοίτηση και τα προσωπικά ερεθίσματα που πήρε ο καθένας και η καθεμία συνήθως συνεχίζει την έρευνα και τις σπουδές του σε κλάδους της ΚΠ ή και σε παρεμφερή αντικείμενα αναλόγως το τι θέλει να μελετήσει.

Ένα μυστικό είναι να αποβάλλεις το φόβο, κάθε είδους φόβο που ίσως να θέλει να εισχωρήσει στις σκέψεις σου, να θέλεις συνεχώς να ανακαλύπτεις και να μαθαίνεις, όχι με την υπεροψία του ¨εγώ πλέον ξέρω¨ αλλά με την περιέργεια που έχει ένα μικρό παιδί σαν να γνωρίζεις το κόσμο από την αρχή. Να μην αφήνεις κανέναν να σε τρομάζει για το μετά, για την επαγγελματική σου πορεία, να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να υποστηρίζεις αυτό που μελετάς. Άλλωστε εαν δεν αγαπήσεις αυτό που κάνεις δεν θα το κάνεις ορθά ποτέ. Ακόμα και αν η πορεία σου δεν σε οδηγήσει στο να εξασκήσεις αυτά που έμαθες, να θυμάσαι οτι πήρες βάσεις να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις που θα παρουσιαστούν μελλοντικά. Για όλους τους μικρούς και μεγάλους ερευνητές εύχομαι όμορφες περιπέτειες σε τούτο το κόσμο!

Διαβάστε Επίσης  31 οργανώσεις για την φωτιά στο camp της Μόριας: Άμεση Μεταφορά Προσφύγων και Αιτούντων άσυλο σε Ασφαλείς συνθήκες στην Ενδοχώρα

Be the first to comment on "Η Κοινωνική Πολιτική στη ζωή μας, μία σχέση διαρκούς αναζήτησης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!