Κάλεσμα για συμμετοχή, κινητοποίηση και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας για τον τερματισμό του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

(Photo by Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images)
peace-sign230

Γυναίκες στην Αίγυπτο κάνουν το σήμα της ειρήνης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τους κινδύνους του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Female Genital Mutilation). UNICEF/Pirozzi

Ο ΠΟΥ σηματοδοτεί την Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής απέναντι στον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Zero Tolerance for Female Genital Mutilation).

Απόδοση/Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας

6 Φεβρουαρίου 2015 – Ο ΠΟΥ ενώνει τις δυνάμεις του με τους ανθρώπους όλου του κόσμου, ώστε να σταθεί αλληλέγγυος κατά της πρακτικής του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (FGM) και να υπερτονίσει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι επαγγελματίες υγείας βοηθώντας στον τερματισμό αυτής της πρακτικής.

Περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί στις ημέρες μας κάποιας μορφής Ακρωτηριασμού των Γεννητικών τους Οργάνων στις 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής όπου επιπολάζει κυρίως η επικίνδυνη αυτή πρακτική. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα ζήτημα παγκόσμιας υγείας, που μπορεί να έχει καταστροφικές σωματικές, ψυχολογικές, και κοινωνικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

 Ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας

Η πρακτική Female Genital Mutilation δεν επιφέρει ιατρικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών. Η συγκεκριμένη πρακτική περιλαμβάνει κάθε διαδικασία η οποία μεταβάλλει με πρόθεση ή προξενεί τραυματισμό στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικές αιτίες. Παρόλα αυτά, ποσοστό μεγαλύτερο του 18% των περιστατικών Ακρωτηριασμού Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων πραγματοποιείται από παρόχους υγειονομικής φροντίδας, με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι αυτή η τάση είναι αυξανόμενη. Η φετινή εκδήλωση αλληλεγγύης, καλεί στην αύξηση της κατάρτισης και της ενδυνάμωσης των επαγγελματιών υγείας σε ολόκληρο το πεδίο – συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, των νοσηλευτριών/ νοσηλευτών, μαιών, και των χειρουργών – ώστε να διασφαλιστεί η υποστήριξή τους για την μηδενική ανοχή απέναντι στην πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

H Δρ. Lale Say, εμπειρογνώμονας στην πρακτική του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων στον ΠΟΥ, τονίζει ότι οι πάροχοι υγειονομικής φροντίδας θα πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των πολιτισμικά κατάλληλων δεξιοτήτων συμβουλευτικής, ώστε να βελτιωθεί η κλινική φροντίδα των γυναικών που ζουν έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (Female Genital Mutilation):

«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας με κατάρτιση βασισμένη σε αποδείξεις (evidence based training) ώστε να διαχειρίζονται με δεοντολογικό τρόπο τις αιτήσεις οικογενειών για την πραγματοποίηση της πρακτικής FGM, και την ακριβή διάγνωση και διαχείριση περιστατικών γυναικών με επιπλοκές που προέκυψαν από την πρακτική FGM».

Κάλεσμα για περισσότερες έρευνες

Σε συνδυασμό με την κατάρτιση των παρόχων φροντίδας υγείας, χρειάζονται επίσης περισσότερες έρευνες με στόχο να βελτιωθεί η φροντίδα των κοριτσιών και των γυναικών που ζουν έχοντας υποστεί Ακρωτηριασμό των Γεννητικών τους Οργάνων. Σύμφωνα με τους συγγραφείς μελέτης της οποίας ηγήθηκε ο ΠΟΥ, με τίτλο: Research gaps in the care of women with female genital mutilation: an analysis, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BJOG, υπάρχει έλλειψη αποδείξεων σχετικά με σημαντικότατα ζητήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η μητρική φροντίδα και η φροντίδα μετά τον τοκετό, η κλειτοριδική αναδόμηση, το χειρουργικό άνοιγμα των χειλέων, εκτός της εγκυμοσύνης ή της εργασίας, καθώς και η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και η εμπιστοσύνη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Η Lale Say, που συμμετείχε ως μία από τις συγγραφείς της μελέτης, υπογράμμισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την ενδυνάμωση της ικανότητας των παρόχων ώστε να μπορούν να προσφέρουν φροντίδα υψηλής ποιότητας βασισμένης σε αποδείξεις για γυναίκες που έχουν υποστεί Ακρωτηριασμό των Γεννητικών τους Οργάνων. Αυτό απαιτεί τόσο κατευθυντήριες κλινικές γραμμές, όσο και έρευνα ώστε να αναγνωρισθούν οι βέλτιστες στρατηγικές διαχείρισης

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Open Vacancies@WHO) | Closing Dates: Jul 6-Jul 17, 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!