Οι Έλληνες-νησιώτες επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

socialpolicy.gr

Τρία συγκεκριμένα ονόματα έχουν προταθεί από μια ομάδα ακαδημαϊκών, οι οποίοι πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ τους Έλληνες Νησιώτες και τις εθελοντικές τους δράσεις.  Λόγω των κανονισμών, ομάδες ανθρώπων δεν μπορούν να προταθούν. Έτσι, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διαγωνισμού που απαιτεί ονόματα, η ομάδα των ακαδημαϊκών αποφάσισε να προτείνει τρία άτομα που αντιπροσωπεύουν συμβολικά τις προσπάθειες όλων, τους άνδρες και τις γυναίκες από τα ελληνικά νησιά, καθώς και τον μεγάλο αριθμό των ξένων εθελοντών που κατέβηκαν στο νησί της Λέσβου για να βοηθήσουν.

Η επίσημη υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης έρχεται μετά την δημιουργία της σχετικής πρωτοβουλίας του Steven Katradis, ενός μηχανικού από την Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην ιστοσελίδα της Avaaz για να επιστήσει την προσοχή στον ελληνικό λαό, που όπως και άλλοι, έδειξε φιλοξενία, φιλότιμο και συμπόνια για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.

fisherman_web-thumb-large

“Οι άνθρωποι λένε «είσαι ήρωας» αλλά αυτό δεν είναι ηρωισμός, είναι το φυσιολογικό που πρέπει να κάνουμε”

Ο 40-χρονος ψαράς Στρατής Βαλιάμος έσωσε δεκάδες ανθρώπους από πνιγμό κατά τη διάρκεια ατυχήματος στις 28 Οκτωβρίου 2015.

“Όταν ψαρεύεις και μια βάρκα βυθίζεται δίπλα σου και ακούς να φωνάζουν για βοήθεια, δεν μπορείς να προσποιείσαι ότι δεν τους ακούς”, είπε ο ίδιος. Στο ναυάγιο του Οκτωβρίου όπου περισσότεροι από 240 άνθρωποι διασώθηκαν, ο Βαλιάμος θυμάται “μια θάλασσα από πτώματα.”

Σε συνέντευξη του στο Reuters ανέφερε: “Για να κάνουν αυτό το ταξίδι, οι πρόσφυγες αφήνουν ακόμη μεγαλύτερο τρόμο πίσω τους. Κανείς δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, να πάρει μια βαλίτσα και πέντε μωρά, να περπατήσει με τα πόδια για πέντε μήνες και να ανέβει σε μια πλαστική βάρκα”.

kamvisi_web-thumb-large

Η 80-χρονη Αιμιλία Καμβύση, μια γιαγιά της οποίας η φωτογραφία έγινε viral όταν φρόντισε ένα μικρό παιδί από την Συρία.

Μια ογδοντάχρονη γιαγιά, έγινε μια από τις πιο γνωστές “Γιαγιάδες της Λέσβου” όταν η φωτογραφία της έγινε viral, φροντίζοντας ένα μωρό από τη Συρία, ενώ η μητέρα του ξεκουράζονταν μετά την άφιξή τους στο ψαροχώρι της Λέσβου.

Η κυρία Καμβύση, κόρη και η ίδια προσφύγων από τη Μικρά Ασία, δήλωσε ότι οι σκηνές της θύμισαν τη ζωή υπό τη ναζιστική κατοχή.

“Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε μέσα στις βάρκες, ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους”, είπε στο Reuters, προσθέτοντας “Τι έκανα; Εγώ δεν έκανα τίποτα”, λέγοντας ότι δεν άξιζε να συμπεριληφθεί στην υποψηφιότητα.

sar

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, η οποία έφερε τη διεθνή προσοχή στην κατάσταση των προσφύγων, στην καλοσύνη του ελληνικού λαού και των εθελοντών.

Η Σούζαν Σάραντον έφερε το διεθνές ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων με την επίσκεψή της στη Λέσβο, όπου πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης. Η Σάραντον εργάστηκε επίσης με την Huffington Post για να καταγράψει το ταξίδι της, ενημερώνοντας τα εκατομμύρια των Αμερικανών για την προσφυγική κρίση.

Τέσσερις μήνες αργότερα, οι τρείς αυτοί άνθρωποι προτάθηκαν μεταξύ άλλων για το βραβείο Νόμπελ, εκπροσωπόντας συμβολικά, την συμπεριφορά και τη στάση της Ελλάδας, των οργανώσεων και των εθελοντών προς την τεράστια προσφυγική κρίση.

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων που αποκαλύφθηκαν δημοσίως πριν από τη λήξη της προθεσμίας,  είναι ο πάπας φραγκίσκος, ο Αμερικανός πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής Donald Trump.

Πηγή: pappaspost.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  30 χρόνια Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας | Ανοιχτή Συζήτηση

Be the first to comment on "Οι Έλληνες-νησιώτες επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!