Οι τοποθετήσεις 12 διάσημων επιστημόνων σχετικά με την ύπαρξη του θεού

Μετάφραση-Απόδοση: Ελένη Τομπέα

56b0df6d1800002d0080b193

Ο αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι καταδικάστηκε ως αιρετικός από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διότι υποστήριξε την θεωρία ότι οι πλανήτες περιστρέφονταν γύρω από τον ήλιο. Στις ιδιωτικές του επιστολές, επιβεβαίωνε ότι δεν είχε αλλάξει τις πεποιθήσεις του.

Γράφοντας στη Δούκισσα της Τοσκάνης Christina , ο Γαλιλαίος επέκρινε τους φιλοσόφους της εποχής του που τιμούσαν τυφλά τις βιβλικές αρχές πάνω από τις επιστημονικές αποδείξεις.

«Δεν αισθάνομαι υποχρεωμένος να πιστεύω ότι ο ίδιος ο θεός που μας προίκισε με τις αισθήσεις, το λόγο και τη νόηση, στόχευε να παραιτηθούμε από τη χρήση τους και με κάποιο άλλο τρόπο να μας δώσει τη γνώση την οποία μπορούμε να επιτύχουμε με αυτά. Δεν θα απαιτούσε από εμάς να αρνηθούμε τη σύνεση και τη λογική σε θέματα φυσικής τα οποία καθορίζονται μπροστά στα μάτια μας και στο μυαλό μας από την άμεση εμπειρία ή τις αναγκαίες  επιδείξεις.»

56b0df6d1f00007f0021726e

Γνωστός ως ο ιδρυτής της επιστημονικής μεθόδου, ο Sir Francis Bacon πίστευε ότι η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων με έναν οργανωμένο τρόπο ήταν απαραίτητη για την επιστημονική πρόοδο. Ως Αγγλικανός, ο Bacon πίστευε στην ύπαρξη του Θεού.

Σε ένα δοκίμιο για τον αθεϊσμό, ο Bacon έγραψε:

«Ο Θεός ποτέ δεν κατασκεύασε θαύματα για να πείσει τον αθεϊσμό, επειδή τα συνήθη έργα του πείθουν από μόνα τους.  Είναι αλήθεια, ότι η λίγη φιλοσοφία έτεινε τον νου του ανθρώπου προς τον αθεϊσμό. Όμως η βαθιά φιλοσοφία έφερε τα μυαλά των ανθρώπων πίσω στη θρησκεία. Για λίγο καιρό ο νους του ανθρώπου κοιτούσε τις διάσπαρτες δεύτερες αιτίες, μπορεί να στηρίχτηκε σε αυτές μερικές φορές, και να μην πήγαινε παρακάτω. Όταν όμως  συνέλεβε την συνοχή τους, πως συνδέονται μαζί, το μυαλό του ανθρώπου πρέπει να χρειάστηκε τη Θεική πρόνοια.»

56b0df6d1800002d0080b194

Ο Κάρολος Δαρβίνος είναι γνωστός για τη θεωρία της εξέλιξης. Στο ερώτημα περί ύπαρξης του Θεού, ο Δαρβίνος παραδέχθηκε στις επιστολές του προς φίλους πως τα συναισθήματα του συχνά κυμαίνονταν. Δυσκολευόταν πολύ να πιστέψει ότι ένας Παντοδύναμος Θεός θα δημιουργούσε ένα κόσμο γεμάτο με τόσα δεινά. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν ήταν σίγουρος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το «εξαιρετικό σύμπαν» ήταν το αποτέλεσμα μια “ωμής δύναμης”. Όπως έγραψε ο ίδιος,  ο όρος”αγνωστικιστής” θα του ταίριαζε καλύτερα.

«Μπορώ να πω ότι η έλλειψη πιθανότητας πως αυτό το μεγάλο και θαυμαστό σύμπαν, με τους συνειδητούς εαυτούς μας, προέκυψε τυχαία, μου φαίνεται ένα κύριο επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού. Αλλά αν αυτό είναι ένα επιχείρημα πραγματικής αξίας, αυτό δεν ήμουν ποτέ σε θέση να το αποφασίσω. Γνωρίζω καλά ότι αν παραδεχτούμε μια πρώτη αιτία, το μυαλό ακόμα θα ποθεί να γνωρίσει από πού προήλθε και πώς προέκυψε. Ούτε μπορώ να παραβλέψω τις δυσκολίες από το τεράστιο φορτίο πόνο του κόσμου. Επίσης, κλίνω να συμφωνήσω σε ορισμένο βαθμό με την κρίση πολλών ικανών ανθρώπων που πιστεύουν πλήρως στον θεό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση αντιλαμβάνομαι πόσο φτωχό επιχείρημα είναι αυτό. Το ασφαλέστερο συμπέρασμα φαίνεται να είναι ότι το όλο θέμα είναι πέραν της ικανότητας της ανθρώπινης διανόησης – όμως ο άνθρωπος μπορεί να επιτελέσει το καθήκον του.”

56b0df6d1a00002d00ab1d17

H Maria Mitchell ήταν πρώτη γυναίκα αστρονόμος της Αμερικής και η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια Κουάκερων (σ.σ. Κουάκεροι ή Χριστιανοί Φίλοι είναι μέλη μιας Χριστιανικής Εκκλησίας που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία) αλλά άρχισε να αμφισβητεί τις θρησκευτικές διδασκαλίες στα είκοσί της χρόνια. Τελικά αποκήρυξε την ιδιότητα του μέλους και για το υπόλοιπο της ζωής της, δεν έδωσε σημασία στα δόγματα της εκκλησίας. Αντ ‘ αυτού, ήταν θρησκευτική αναζητήτρια που επιδίωκε ένα απλούστερο είδος πίστης.

Αφού άκουσε έναν παπά να κηρύττει για τους κινδύνους της επιστήμης, η Mitchell έγραψε:

«Οι επιστημονικές έρευνες, που θα προχωρούν όλο και περισσότερο, θα αποκαλύπτουν νέους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο Θεός και θα μας φέρουν βαθύτερες αποκαλύψεις για το εντελώς άγνωστο.»

56b0df6d1a00002d00ab1d18

Η φυσικός Μαρία Κιουρί, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, ανατράφηκε ως καθολική αλλά όπως αναφέρεται έγινε αγνωστικίστρια στην εφηβεία της. Τόσο η Marie όσο και ο σύζυγός της Pierre Curie δεν ακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη θρησκεία.

Σε απόφθεγμα της αναφέρει:

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτε στη ζωή, αλλά μόνο να το κατανοούμε. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουμε περισσότερα, ώστε να φοβόμαστε λιγότερο.»

56b0ef5c1800002d0080b1bc

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένας από τους γνωστότερους φυσικούς του 20ου αιώνα, γεννήθηκε σε μια λαϊκή εβραϊκή οικογένεια. Ως ενήλικας, προσπάθησε να αποφύγει τις θρησκευτικές ετικέτες, απορρίπτοντας την ιδέα ενός «προσωπικού Θεού», αλλά την ίδια στιγμή, διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τους  «φανατικά άθεους», οι οποίοι πίστευε ότι δεν ήταν σε θέση να ακούσουν τη «η μουσική των σφαιρών.»

Σε ένα δοκίμιο του 1954 για το δίκτυο NPR, ο Αϊνστάιν έγραψε:

«Το ομορφότερο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστήριο — τη γνώση της ύπαρξης κάποιου ακατανόητου για εμάς, την εκδήλωση των πιο βαθιών αιτιών σε συνδυασμό με την πιο λαμπρή ομορφιά. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα Θεό που επιβραβεύει και τιμωρεί τα αντικείμενα της δημιουργίας του, ή να έχει ένα είδος θέλησης όπως την βιώνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Είμαι ικανοποιημένος με το μυστήριο της αιωνιότητας της ζωής και με την επίγνωση  — και τη ματιά — ότι η θαυμάσια κατασκευή του υπάρχοντος κόσμου μαζί με την ακλόνητη αποφασιστικότητα να κατανοήσουμε ένα μέρος του, ακόμα και τόσο δα μικρό, είναι το κίνητρο που φανερώνεται στη φύση.»

56b0ef5b1800002d0080b1ba

Η Rosalind Franklin, η οποία βοήθησε στην πρωτοποριακή χρήση της περίθλασης των ακτίνων Χ, γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στο Λονδίνο. Στις επιστολές της προς τον πατέρα της, η Franklin κατέστησε σαφές ότι αμφισβήτησε σοβαρά την ύπαρξη ενός πανίσχυρου δημιουργού, ή τη ζωή μετά το θάνατο.

Όταν ο πατέρας της την κατηγόρησε ότι έκανε την επιστήμη θρησκεία της, η Franklin του είπε ότι είχε ένα διαφορετικό ορισμό της πίστης:

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που είναι απαραίτητο για την πίστη είναι η πεποίθηση ότι με αυτήν κάνουμε ότι καλύτερό για να ερχόμαστε πιο κοντά στην επιτυχία και ότι η επιτυχία των στόχων μας (η βελτίωση της ανθρωπότητας, στο παρόν και στο μέλλον) αξίζει να επιτευχθεί. Όποιος είναι σε θέση να πιστεύει σε όλα όσα η θρησκεία υπονοεί, προφανώς πρέπει να έχει μια τέτοια πίστη, όμως υποστηρίζω ότι η πίστη σε αυτόν τον κόσμο είναι απολύτως εφικτή χωρίς την πίστη σε έναν άλλο κόσμο…Δεν βλέπω κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ένας δημιουργός του πρωτοπλάσματος ή του αρχέγονου θέματος, αν υπάρχουν τέτοια, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την ασήμαντη φυλή μας σε μια μικρή γωνιά του σύμπαντος, και ακόμη λιγότερο σε εμάς, ως ακόμα πιο ασήμαντα άτομα.»

56b0ef5c1f00000d01217291

Ο αστρονόμος Carl Sagan είναι γνωστός για την παρουσίαση της τηλεοπτικής σειρά «Cosmos». Απέρριψε την ταμπέλα του «άθεου», επειδή ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο ότι η επιστήμη ίσως μια μέρα να έβρισκε πειστικές αποδείξεις για την ύπαρξη του θεού. Παρόλα αυτά, πίστευε ότι η πιθανότητα να συμβεί ήταν πολύ μικρή. Αντ ‘ αυτού, ο Sagan μίλησε για «πνευματικότητα» ως κάτι που συμβαίνει μέσα στη σφαίρα του υλικού κόσμου, όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τη φύση και γεμίζουν με δέος.

Στο βιβλίο του, The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark, o Sagan γράφει:

«Η επιστήμη δεν είναι μόνο συμβατή με την πνευματικότητα, είναι μια βαθιά πηγή της πνευματικότητας. Όταν αναγνωρίζουμε την θέση μας σε μια απεραντοσύνη ετών φωτός και στο πέρασμα των αιώνων, όταν αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα, την ομορφιά και την λεπτότητα της ζωής, τότε εκείνο το διοκνωμένο συναίσθημα, εκείνη η αίσθηση της ευφορίας σε συνδυασμό με την ταπεινότητα, είναι σίγουρα πνευματικό».

56b0ef5c1f00007f00217292

Μετά από χρόνια που το υπαινισσόταν, ο φυσικός Stephen Hawking επιβεβαίωσε στον Τύπο το 2014 ότι είναι άθεος. Ο Hawking δεν πιστεύει σε έναν παράδεισο ή σε μια μετά θάνατον ζωή και λέει ότι τα θαύματα της θρησκείας “δεν είναι συμβατά” με την επιστήμη.

Σε μια συνέντευξη του με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, δήλωσε τα εξής:

«Προτού καταλάβουμε την επιστήμη, ήταν φυσικό να πιστεύουμε ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν, αλλά τώρα η επιστήμη προσφέρει πιο πειστικές εξηγήσεις.»

56b0ef5b1800002d0080b1bb

Ο Venkatraman Ramakrishnan γεννήθηκε στην αρχαία πόλη Tamil Nadu στην Ινδία, που είναι γνωστή για το περίφημο ναό αφιερωμένο στην Ινδουιστική θεότητα Σίβα. Ως φυσικός και μοριακός βιολόγος, στον Ramakrishnan απονεμήθηκε το 2009 το βραβείο Νόμπελ στη χημεία για την έρευνά του πάνω στα ριβοσώματα. Ενώ πολλοί ινδουιστές θεωρούν την αστρολογία μια σημαντική επιστήμη και προγραμματίζουν τη ζωή τους γύρω από τις κινήσεις των άστρων, ο Ramakrishnan έχει ταχθεί κατά της πρακτικής αυτής της στο παρελθόν. Πιστεύει ότι η αστρολογία εξελίχθηκε από την επιθυμία του ανθρώπου για αναζήτηση μοτίβων, γενίκευσης και πίστης σε αυτά.

Σε μια συνέντευξη του στους Hindustan Times, είπε:

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για το πώς μπορούν να επηρεάσουν τη μοίρα μας η κίνηση των πλανητών και των αστεριών. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί η στιγμή της γέννησης να επηρεάζει τα γεγονότα χρόνια αργότερα. Οι προβλέψεις που γίνονται είναι είτε προφανείς ή φαίνεται να είναι τυχαίες. Μια κουλτούρα βασισμένη στις δεισιδαιμονίες κάνει τα πράγματα χειρότερα από ό, τι εκείνη που βασίζεται στην επιστημονική γνώση και τις ορθολογικές σκέψεις.»

56b0ef5b1800002d0080b1b9

Ο Neil deGrasse Tyson είναι αστροφυσικός και γνωστός επιστήμονας από δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή. Όπως δήλωσε στην Huffington Post, δεν είναι πεπεισμένος από τα θρησκευτικά επιχειρήματα σχετικά με την ύπαρξη ενός «Ιουδαιο-χριστιανικού» Θεού,  που είναι παντοδύναμος και καλός, ειδικά όταν παρατηρεί το θάνατο και τη δυστυχία που προκαλείται από τις φυσικές καταστροφές. Παρόλα αυτά, έχει επίσης δηλώσει ότι ενώ συχνά αναφέρεται ως άθεος, εκεινός χαρακτηρίζει τον εαυτό του περισσότερο ως αγνωστικιστή.

Σε μια συλλογή από επιστημονικά δοκίμια (Death By Black Hole), ο Tyson γράφει:

«Ώστε είσαι φτιαγμένος από συντρίμμια [από αστέρια που εξερράγησαν]. Ξεπέρασε το. Ή ακόμα καλύτερα, γιόρτασε το. Γιατί τελικά, ποια πιο ευγενική σκέψη μπορεί κανείς να αγαπήσει από ότι το σύμπαν ζει μέσα σε όλους εμάς;»

56b0ef5c1a00009c01ab1d3f

Ο Francis Collins είναι ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ (σ.σ. το μεγαλύτερο κέντρο βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο). Σε ένα βιβλίο του 2007 για το σημείο τομής μεταξύ επιστήμης και πίστης, ο Collins περιγράφει πώς έκανε τη μετάβαση από τον αθεϊσμό στο Χριστιανισμό και επιχειρεί να υποστηρίξει ότι η ιδέα ενός χριστιανικού Θεού είναι συμβατή με την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Σε ένα δοκίμιο για το CNN, ο Collins γράφει:

«Βρήκα πως υπάρχει μια υπέροχη αρμονία στις συμπληρωματικές αλήθειες της επιστήμης και της πίστης. Ο Θεός της Βίβλου είναι επίσης ο Θεός του γονιδιώματος. Ο Θεός μπορεί να βρεθεί στον καθεδρικό ναό ή στο εργαστήριο. Ερευνώντας την μεγαλοπρεπή δημιουργία του Θεού, η επιστήμη μπορεί πραγματικά να αποτελεί μέσο λατρείας.»

Πηγή: huffingtonpost.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαιτήσουν από τις φαρμακευτικές να δημοσιοποιήσουν όλες τις συμφωνίες αδειοδότησης των εμβολίων κατά της COVID-19

Be the first to comment on "Οι τοποθετήσεις 12 διάσημων επιστημόνων σχετικά με την ύπαρξη του θεού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!