Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων τριπλασιάζεται για τα κορίτσια και τις γυναίκες στις ΗΠΑ

H Jaha Dukureh

Ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονται σε κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη (04/02/2016).

Η τελευταία επίσημη εκτίμηση σχετικά με το πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από την πρακτική αυτή δημοσιεύθηκε το 1990. Από τότε, ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που διατρέχουν κίνδυνο αυξήθηκε από 168.000 σε 513.000 το 2012, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Δεν είναι σαφές πόσες γυναίκες και κορίτσια στις ΗΠΑ έχουν υποστεί τη διαδικασία.

Η Jaha Dukureh, η οποία βοήθησε για την διεξαγωγή της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του FGM (Female Genital Mutilation), δήλωσε ευτυχής που τα αποτελέσματα της μελέτης τελικά δημοσιεύθηκαν. Η Dukureh ξεκίνησε μία εκστρατεία που της ανατέθηκε από την κυβέρνηση ώστε να εκπονήσει την έκθεση τον Μάιο του 2014 με την υποστήριξη του Guardian και του Γενικού  Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon.

“Δεν εξεπλάγην από τους αριθμούς, γιατί τους έχω δει ξανά και αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, όσον αφορά την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε αυτές τις κοινότητες”, δήλωσε η Dukureh.

Σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσίευσε ο Guardian τον Φεβρουάριο του 2015, εκτιμάται ότι το ποσoστό των γυναικών που πλήττεται από την πρακτική έχει αυξηθεί σε 513.000. Και το μη κερδοσκοπικό Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), δήλωσε τον ίδιο μήνα, πως περίπου 507.000 γυναίκες πλήττονται από την πρακτική.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε εκτός νόμου την πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων το 1996, όμως υπάρχουν άνθρωποι που στέλνουν τις κόρες τους σε χώρες όπου η συγκεκριμένη πρακτική επιτρέπεται.

Η Dukureh ακρωτηριάστηκε ως παιδί στην Γκάμπια, όπου και γεννήθηκε. Εκεί διοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής νέων ανθρώπων σχετικά με την πρακτική τον Οκτώβριο του 2015, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γκάμπια Yahya Jammeh απαγόρευσε την πρακτική τον επόμενο μήνα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε πως η αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες στις ΗΠΑ είναι  «εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεταναστών» από χώρες που ασκούν την πρακτική.

Και ο κίνδυνος για τα κορίτσια στις ΗΠΑ κάτω των 18 ετών έχει αυξηθεί στο τετραπλάσιο, αναφέρει η μελέτη.

Η Shelby Quast,  διευθύντρια του οργανισμού Equality Now στην Αμερική, που έχει ως στόχο να θέσει τέλος στην πρακτική σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν μια σημαντική πηγή για την εκστρατεία, ώστε να πιέσει για αλλαγή πολιτικών.

“Υπερασπιστήκαμε- και πήραμε – μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του FGM στις ΗΠΑ. Όμως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να εντείνουν την προσπάθεια και να αναλάβουν δράση. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή του νόμου για τον FGM πιο αποτελεσματικά, αλλά επίσης και την κατάρτιση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα κορίτσια που βρίσκονται σε κίνδυνο ή με κορίτσια που έχουν υποστεί την πρακτική, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών λειτουργών. “

Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι ο «τελικός στόχος» της συλλογής αυτών των δεδομένων “θα πρέπει να είναι η συμβολή στην αποτροπή της πρακτικής και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε όσους την έχουν υποστεί.»

Πηγή: guardian

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!