Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου 2016

Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και o Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) υποστηρίζει την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) να προωθήσει τρόπους για να απαλύνει το παγκόσμιο φορτίο του καρκίνου.

Kαρκίνος είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και εξάπλωση κυττάρων. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι όγκοι συχνά εισβάλλουν στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορούν να κάνουν μετάσταση σε άλλα, απομακρυσμένα μέρη του σώματος.

Πολλά είδη καρκίνου μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή της έκθεσης σε κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων μπορεί να θεραπευτεί, με χειρουργική επέμβαση, με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ειδικά εάν ανιχνεύονται νωρίς.

Με το σύνθημα “We can. I can” η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2016-2018 θα διερευνήσει το πώς ο καθένας – ως συλλογικότητα ή  ως άτομο – μπορεί να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του παγκόσμιου φορτίου του καρκίνου.

  • Ο καρκίνος αποτελεί μια κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας 8,2 εκατομμύρια θανάτους το 2012.
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού προκαλούν τους περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο.
  • Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στους πέντε υψηλότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς παράγοντες κινδύνου: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, χρήση καπνού, χρήση αλκοόλ.
  • Η χρήση του καπνού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο προκαλώντας το 22% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο και το 71% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος που προκαλεί ιογενείς λοιμώξεις, όπως HBV / HCV και HPV,  ευθύνεται για το 20% των θανάτων από καρκίνο στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
  • Περίπου το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2008 εμφανίστηκαν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
  • Οι θάνατοι από καρκίνο σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, με κατ ‘εκτίμηση 13,1 εκατομμύρια θανάτους το 2030.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!