“Ποτέ ξανά” – Γυναίκα που εκτελούσε κλειτοριδεκτομές καλεί να σταματήσει η πρακτική

H Asiya, που εκτελούσε ακρωτηριασμούς γυναικείων γεννητικών οργάνων, τώρα καλεί τα μέλη της κοινότητας της να εγκαταλείψουν την πρακτική. © UNFPA Ethiopia

Ελένη Τομπέα – Η Asiya Hamed πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της, εκτελώντας γυναικείους γεννητικούς ακρωτηριασμούς (FGM) στα κορίτσια της κοινότητάς της. Δεν μπορεί να θυμηθεί σε πόσα κορίτσια έχει εκτελέσει την πρακτική, αλλά ξέρει ποιες ήταν οι συνέπειες.

“Τα κορίτσια και οι γυναίκες υπέφεραν από επιπλοκές στην ούρηση και στην έμμηνο ρύση λόγω της πρακτικής FGM» αναφέρει,  προσθέτωντας ότι, εξαιτίας αυτής της πρακτικής, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Φυσικά, δεν τα ήξερε όλα αυτά όταν ασκούσε την πρακτική του ακρωτηριασμού. Ως άτομο που εκτελούσε τις γυναικείες περιτομές και βοηθός μαίας κατά τη διάρκεια του τοκετού σύμφωνα με την παράδοση, πίστευε ότι βοηθούσε τις γυναίκες και τα κορίτσια που φρόντιζε.

Αλλά περίπου πριν από δύο χρόνια, έλαβε κατάρτιση από τον Σύνδεσμο Afar Pastoralist Development Association – ο οποίος συνεργάζεται με το UNFPA (Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό) για την ευαισθητοποίηση των βλαβών που προκαλεί ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων – και το Γραφείο Afar Region’s Women, Children and Youth Bureau.

“Η κατάρτιση που έλαβα μου αποκαλύψε σε πόσο πόνο υπέβαλα τις γυναίκες και τα κορίτσια από άγνοια”, δήλωσε η Asiya.

Σήμερα, εργάζεται για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους κατά του FGM και των παιδικών γάμων, χρησιμοποιώντας τις δικές της εμπειρίες ως εκείνη που εκτελούσε τους ακρωτηριασμούς για να τους πείσει.

Η Asiya λαμβάνει μέρος σε ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Περιφέρεια Afambo της Αιθιοπίας, όπου η πρακτική του ακρωτηριασμού πραγματοποιείται ως παράδοση κατά τη νηπιακή ηλικία – συχνά όταν τα κορίτσια είναι μόλις επτά ημερών.

Το πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από το UNFPA και τους συνεργάτες του, εκπαιδεύει κοινότητες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον FGM και τους παιδικούς γάμους, βοηθώντας τες να πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν αυτές τις παραδόσεις.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η Asiya αποτελεί μέλος μιας επιτροπής στην κοινότητα της, αφιερωμένης στην ευαισθητοποίηση για τα θέματα αυτά. Τέτοιες επιτροπές έχουν συσταθεί σε επτά πόλεις της περιφέρειας Afambo, που συχνά περιλαμβάνουν έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν γέροντα της φυλής, ένα θρησκευτικό ηγέτη, ένα άτομο που εκτελούσε γυναικείες περιτομές και έναν εκπρόσωπο της νεολαίας.

Τα μέλη της Επιτροπής διεξάγουν συζητήσεις σε κοινοτικό επίπεδο αρκετές φορές κάθε μήνα, εξηγώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και των παιδικών γάμων για τα κορίτσια, τις γυναίκες και την κοινότητα.

Αντίσταση στην αλλαγή των παραδόσεων

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοκ, αιμορραγία και λοίμωξη, και μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη εγκυμοσύνη, υπερβολική αιμορραγία κατά τον τοκετό, ακόμη και τον θάνατο. Οι παιδικοί γάμοι βλάπτουν επίσης την υγεία των κοριτσιών. Πολλά μικρά κορίτσια μένουν έγκυες πριν ακόμη να είναι σωματικά ώριμες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να πειστούν πολλοί άνθρωποι να σταματήσουν αυτές τις παραδόσεις. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι θρησκευτικά απαραίτητες. Άλλοι πιστεύουν ότι η κλειτοριδεκτομή και ο παιδικός γάμος αποτρέπουν το προγαμιαίο σεξ, το οποίο λένε ότι θα φέρει ντροπή στις οικογένειες και στις φυλές τους.

Υπάρχουν ελάχιστες κυρώσεις για τα άτομα που επιλέγουν να συνεχίσουν αυτές τις πρακτικές. Ορισμένοι γονείς και άτομα που εκτελούν τους ακρωτηριασμούς έχουν οδηγηθεί στις τοπικές αρχές, αλλά πολλοί αφήνονται ελεύθεροι. Επιπλέον, η περιοχή στην οποία ζουν – Afar – δεν έχει ακόμη υιοθετήσει νόμο με τον οποίο να ορίζονται νομικά τα 18 χρόνια, ως η μικρότερη ηλικία γάμου.

Ακόμα κι αν έχει γίνει ένθερμη υποστηρίκτρια για τα θέματα αυτά, εξακολουθούν περιστασιακά να ζητούν από την Asiya να εκτελέσει ακρωτηριασμό. «Τους λέω ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ να υποβάλω ξανά ένα κορίτσι στη βλαβερή και επίπονη διαδικασία του FGM», είπε.

Πηγή: unfpa.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!