Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων 2016

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι αφιερωμένη στις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της Διακήρυξης του Ντέρμπαν (Durban) και του Προγράμματος Δράσης που υιοθετήθηκαν 15 χρόνια πριν (2001) στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας,  στη Νότια Αφρική.

Η Διακήρυξη του Durban και το Πρόγραμμα Δράσης είναι το πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των συναφών μορφών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων. Αντιπροσωπεύει τη σταθερή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, και χρησιμεύει ως βάση για τις προσπάθειες προώθησης σε όλο τον κόσμο.

Περιέχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ρατσισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, και υπογραμμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ομάδων που υφίστανται φυλετικές διακρίσεις, τονίζοντας το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ελεύθερα και ισότιμα ​​στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

“Δεκαπέντε χρόνια μετά τη Διάσκεψη του Ντέρμπαν πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της αφρικανοφοβίας, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και των συναφών μορφών μισαλλοδοξίας”, δήλωσαν τρεις εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι φυλετικές διακρίσεις διαιρούν και σκοτώνουν. Παρεμποδίζουν την ειρήνη μεταξύ των μελών και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή εντός όλο και περισσότερο ποικιλόμορφων κοινωνιών. Σεκταριστικοί ιδεολόγοι βασίζονται στο μίσος των άλλων για τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας εθνικής και πολιτιστικής κάθαρσης. Η δουλεία με βάση τη φυλή και τη θρησκεία εμμένει και κλιμακώνεται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ιστορική προσφυγική κρίση χρησιμεύει ως πρόσχημα για την προώθηση προκαταλήψεων και τον υποδαυλισμό της απόρριψης των άλλων.

Οι φυλετικές διακρίσεις, οι οποίες μπορεί να είναι στυγνές και σε ευρεία κλίμακα, μερικές φορές ενσωματώνονται σε άδικες νομοθεσίες. Μπορεί επίσης να είναι ύπουλες και αθόρυβες, στερώντας καθημερινά από τους ανθρώπους τα βασικά τους δικαιώματα στην απασχόληση, τη στέγαση και την κοινωνική ζωή.

“Όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο, ο καθένας στο αντίστοιχο πεδίο, για την καταπολέμηση του ρατσισμού”,   Irina Bokova -Γενική Διευθύντρια της UNESCO

un.org , unesco.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ο WEB Du Bois και η έννοια της διπλής συνείδησης (double consciousness)

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων 2016"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!