Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας 2016

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Λογοθεραπείας σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. Κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εστιάζουμε την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη διαταραχή της επικοινωνίας και ενημερώνουμε το εύρυτερο κοινό για τις επιπτώσεις της διαταραχής αυτής στην καθημερινή ζωή των ατόμων και των οικογενειών τους.

Η 6η Μαρτίου 2016 είναι αφιερωμένη στην δυσπραξία της ομιλίας στα παιδιά. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύτερο κοινό για την δυσπραξία της ομιλίας και να το ενημερώσουμε για τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες, την θεραπευτική προσέγγιση και τυχόν ομάδες στήριξης.

Η δυσπραξία είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία επηρεάζει των συντονισμό των κινήσεων. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν δυσπραξία της ομιλίας η οποία επηρεάζει την ακρίβεια και συνέπεια της άνθρωσης τους. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά, δεν μπορούν να πουν την ίδια λέξη σωστά ξάνα και ξανά παρόλο που, μερικές φορές, την αρθρώνουν σωστά. Επίσης, τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αρθρώσουν σωστά ορισμένους φθόγγους. Επηρεάζεται ακόμη και η εκφορά των φωνηέντων. Η ομιλία τους ακούγεται επίπεδη και μονότονη. Υπολογίζεται ότι το 0,2% των παιδιών παρουσιάζει δυσπραξία και ότι η ομάδα αυτή αποτελεί το 4,3% των παιδιών που παραπέμπονται με αίτημα την διαταραχή της ομιλίας τους. Η δυσπραξία της ομιλίας μπορεί να παρουσιάζεται ως αυθύπαρκτη διαταραχή ή να συνυπάρχει με άλλες δυσκολίες. Πλήττει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια.

Η δυσπραξία καθιστά δυκατάληπτη -ή και ακατάληπτη – την ομιλία του παιδιού και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική τους επικοινωνία και την μαθησιακή τους εξέλιξη και πρόοδος στο σχολείο.

Οι λογοθεραπευτές διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και είναι σε θέση να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν την δυσπραξία της ομιλίας. Μπορούν επίσης, να ενημερώσουν τις οικογένειες τα μέλη των οποίων παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της διαταραχής. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της παρέμβασης είναι θετικά όταν η θεραπεία εστιάζεται στις αρθρωτικές κινήσεις που συνδέονται με λέξεις και φράσεις.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εκδηλώσεις Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας 2016

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ)

logopedists.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!