Η UNICEF για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες

UNHCR / O. Laban-Mattei

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση

Το 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, φθάνοντας στις ακτές της Ευρώπης, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 253.700 – ή 1 στα 4 – ήταν παιδιά.

Σήμερα, περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό της Συρίας, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν είναι απλά ένα στατιστικό στοιχείο. Αυτά είναι 13,5 εκατομμύρια μεμονωμένα ανθρώπινα όντα των οποίων οι ζωές και το μέλλον είναι σε κίνδυνο. Οι οικογένειες, με λίγες επιλογές για ένα καλύτερο μέλλον, ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι στην ξενιτιά σε αναζήτηση καταφυγίου. Ο πόλεμος έχει υποχρεώσει 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και αλλού. Κατά μέσο όρο δύο παιδιά πνίγονται κάθε μέρα από το Σεπτέμβριο του 2015, στην προσπάθεια των οικογενειών τους να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο, και ο αριθμός των θανάτων παιδιών αυξάνεται.

Από την αρχή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η UNICEF δραστηριοποιείται τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και διέλευσης και προορισμού για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης στα παιδιά και τις οικογένειες.

Για το σκοπό αυτό το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης της UNICEF Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά 2016 ($1,16δις από τα $2,8δις δολάρια) προορίζεται για ζωτική βοήθεια που απαιτείται για τη Συρία και την προσφυγική κρίση της Συρίας σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Οι κύριες ανάγκες περιλαμβάνουν την παροχή ασφαλούς νερού και υγιεινής, εμβολιασμών, την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών. Η UNICEF απηύθυνε έκκληση για $30,8 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη το 2016.

Τα κέντρα φροντίδας “Blue Dot”

Ως μέρος μιας κοινής προσπάθειας για να ενισχυθεί η προστασία για τον αυξανόμενο αριθμό των παιδιών και άλλων ατόμων με συγκεκριμένες ανάγκες που καταφθάνουν στην Ευρώπη, η UNHCR Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και η UNICEF, δημιουργούν ειδικά κέντρα φροντίδας για τα παιδιά και τις οικογένειες κατά μήκος των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων διαδρομών της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Είκοσι Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας, που θα ονομάζονται “BlueDots”, θα παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ζωτικές υπηρεσίες, παιχνίδι, προστασία και παροχή συμβουλών, όλα σε μια τοποθεσία.

Ενώ η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, προς το παρόν τα πρώτα κέντρα είναι πλέον σε λειτουργία ή πρόκειται να ανοίξουν στην Ελλάδα, τη FYROM, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Και τα 20 θα βρίσκονται σε λειτουργία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Τα κέντρα θα βρίσκονται σε επιλεγμένες στρατηγικές τοποθεσίες – συνοριακά σημεία εισόδου/εξόδου, χώρους καταγραφής, ορισμένα στρατηγικά αστικά κέντρα – καθώς επίσης και σε κινητές ομάδες βοήθειας. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

 • Αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών – υπηρεσίες που παρέχονται από το δίκτυο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου,
 • επανένωση με την οικογένεια,
 • χώρο φιλικό προς τα παιδιά και ειδικό χώρο για μητέρες και μωρά/νήπια,
 • ιδιωτικούς χώρους για την παροχή συμβουλών,
 • ψυχοκοινωνικές πρώτες βοήθειες,
 • ασφαλείς χώρους για να κοιμούνται γυναίκες και παιδιά,
 • κοινωνικούς λειτουργούς για παροχή βοήθειας,
 • γραφείο πληροφοριών με σύνδεση WIFI.

Είναι σαφές ότι τα κέντρα αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ούτε προορίζονται να αντικαταστήσουν κρατικές υπηρεσίες – το αντίθετο – θα βασίζονται στα εθνικά συστήματα για την παραπομπή υποθέσεων που χρήζουν περαιτέρω κοινωνικής, ιατρικής ή άλλης υποστήριξης. Και θα επεκτείνουν την εμβέλεια των συστημάτων αυτών.

Εκτός από τη λειτουργία των κέντρων φροντίδας η UNICEF συνεργάζεται με τις αρχές για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας, της υγείας και της παιδικής προστασίας, για να προστατεύουν επαρκώς όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το ποια είναι και από πού προέρχονται.

Το έργο της UNICEF με παραδείγματα:

Οι φιλικοί χώροι προς τα παιδιά που υποστηρίζει η UNICEF που σε πολλές περιοχές στην ουσία παρέχουν τη βάση για τα κέντρα φροντίδας “Blue Dot” – έχουν ήδη βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 111.000 παιδιά στη FYROM, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, δηλαδή περίπου τα μισά από τον εκτιμώμενο αριθμό παιδιών που έχουν διασχίσει τα Βαλκάνια από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τον Ιανουάριο του 2016, 32.191 παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν και να παίξουν σε ασφαλές περιβάλλον και έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε FYROM, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία. Επιπλέον, 5.682 βρέφη και νήπια, και 11.966 μητέρες επωφελήθηκαν από συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε 6 κέντρα για τις μητέρες και τα μωρά.

Μόνο το Δεκέμβριο του 2015, η UNICEF διένειμε 13.500 χειμωνιάτικα είδη (ρούχα, κουβέρτες, βρεφικούς μεταφορείς κτλ.). Στην Κροατία, 6.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικο εξοπλισμό, ένας παρόμοιος αριθμός παιδιών, εφοδιάστηκαν και στη FYROM, ενώ στη Σερβία, περίπου 8.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικα είδη πρώτης ανάγκης. Κατά την ίδια περίοδο:

Στη FYROM, 11.651 γυναίκες, εκ των οποίων οι 803 ήταν έγκυες, υποστηρίχθηκαν. Επιπλέον, 394 γυναίκες και 495 παιδιά παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Στη Σερβία, 2.802 μωρά είχαν θηλάσει, ή λάβει την κατάλληλη για την ηλικία τους τροφή και σε 1.508 μητέρες δόθηκαν συμβουλές και υποστήριξη για την παιδική υγεία και τη διατροφή.

Στην Κροατία, περισσότερα από 1.200 βρέφη και νήπια, φιλοξενήθηκαν  στον Ειδικό Χώρο για μητέρες και μωρά και 352 μητέρες, έλαβαν υποστήριξη σχετική με το μητρικό θηλασμό.

Η UNICEF συμμετέχει ενεργά στο συντονισμό μεταξύ κρατών και ΟΗΕ σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, και κινητοποιεί τους ευρωπαϊκούς ενδιαφερόμενους φορείς για τη βελτίωση της βοήθειας και της προστασίας των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους, τόσο στο πλαίσιο της άμεσης ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, όσο και μέσω μακροπρόθεσμης υποστήριξης στα εθνικά συστήματα προστασίας των παιδιών. Η UNICEF συνεχίζει να είναι επικεφαλής των μηχανισμών συντονισμού της προστασίας των παιδιών στην Κροατία και τη Σερβία. Στην Κροατία, η UNICEF είναι επίσης επικεφαλής για το συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη βρεφική διατροφή και της σεξουαλικής και σεξιστική βίας, στο κέντρο υποδοχής στο Slavonski Brod.

Προγραμματικοί στόχοι της Ανθρωπιστικής Δράσης της UNICEF για τα παιδιά, σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση:

Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και FYROM:

 • 100.000 παιδιά θα επωφεληθούν από το βασικό πακέτο υποστήριξης σε κέντρα παιδικής και οικογενειακής φροντίδας σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες.
 • 30.000 βρέφη θα λάβουν υπηρεσίες φροντίδας για μητέρες και μωρά σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες.
 • 54.000 παιδιά θα λάβουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες και βοήθεια με τα χρειώδη για την υγεία και την υγιεινή.
 • 150 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής σε κάθε χώρα θα εκπαιδευτούν σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των παιδιών.

Τουρκία:

 • 2.000 παιδιά σε κίνδυνο θα εντοπιστούν μέσω ελέγχων από ομάδες βοήθειας και κέντρα παιδικής προστασίας και υποστήριξης.
 • 60 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής θα εκπαιδευτούν σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των παιδιών.
 • 8.000 παιδιά θα λάβουν πολιτισμικά κατάλληλα μη-διατροφικά είδη.

Στην Ελλάδα οι προτεραιότητές είναι:

1) Η βοήθεια προς την πολιτεία για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής, την ισχυροποίηση των δομών φιλοξενίας.

2) Συνεργασία με άλλες ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς όπως την Υπάτη Αρμοστεία, τον Ερυθρό Σταυρό, το Save the Children και άλλους.

3) Η Unicef έχει επίσης δημιουργήσει σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες τρεις χώρους που λέγονται Blue Dots επειδή έχουν ως διακριτικό μια μεγάλη μπλε κουκίδα για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι (από έναν χώρο σε Κω και Λέσβο και έναν στην Ειδομένη) που θα παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ζωτικές υπηρεσίες, παιχνίδι, προστασία και παροχή συμβουλών, όλα σε μια τοποθεσία. Οι κόμβοι αυτοί αποσκοπούν στη στήριξη ευπαθών οικογενειών που είναι εν κινήσει, ιδιαίτερα στα πολλά ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, που διατρέχουν κίνδυνο από ασθένειες, τραύμα, βία, εκμετάλλευση και παράνομη διακίνηση.
Ο προγραμματισμός της Unicef είναι να ανοίξει επιπλέον οκτώ τέτοιους χώρους στην Αθήνα και σε άλλα σημεία της διαδρομής των προσφύγων.

4) Σε συνεργασία με την πολιτεία, η Unicef προτείνει την ισχυροποίηση του συστήματος παιδικής προστασίας της χώρας μας με τεχνική βοήθεια ειδικών στα θέματα αυτά που θα ωφελήσουν όχι μόνο τα προσφυγόπουλα αλλά όλα τα παιδιά στην Ελλάδα. Επίσης την εκπαίδευση του προσωπικού πρώτης γραμμής. Επιπλέον αναμένει από την Πολιτεία κατάλογο σχετικών αναγκών σε υλικά αγαθά που χρειάζονται τα παιδιά όπως ρουχισμό, παιχνίδια και άλλα.

5) Εξυπηρετεί επίσης παραπέμποντάς τους στις αρμόδιες κυβερνητικές και άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν, ανάλογα με την περίπτωση και πρόσφυγες που έχουν ερωτήματα, ζητούν τηλέφωνα, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, ή θέλουν υποστήριξη για ανήλικους συγγενείς τους.

6) Εξετάζει αν και εφόσον αυτό χρειαστεί και το θέμα του εμβολιασμού, προς το παρόν όμως αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο.

7) Επίσης προσπαθεί να επηρεάσει τους ιθύνοντες εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις Ε.Ε. και αλλού ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή βοήθεια προς τα παιδιά αλλά και να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

unicef.gr

Διαβάστε Επίσης  Στρατηγική για την ισότητα των φύλων | Γνωμοδότηση Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!