Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τη δράση τους στα hotspot

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2016. Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) αποφάσισε να αναστείλει τη δράση της που συνδέεται με τα “hotspot” στην Ελλάδα.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία θα οδηγήσει στην υποχρεωτική επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά.

“Πήραμε την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον τερματισμό της δράσης μας στη Μόρια, γιατί αν συνεχίζαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέσα στο hotspot θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε ότι είναι άδικο και απάνθρωπο”, δήλωσε η Marie Elisabeth Ingres, Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. “Δεν θα επιτρέψουμε η βοήθειά μας να χρησιμοποιηθεί για μια μαζική επιχείρηση απέλασης και αρνούμαστε να είμαστε μέρος ενός συστήματος που δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρωπιστικές ανάγκες ή την προστασία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.”

msf154885_medium_1

©msf

Από σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα σταματήσουν όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με το hotspot στη Μόρια, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των προσφύγων προς το κέντρο καταγραφής, την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και την ιατρική κλινική εντός του χώρου. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν τη λειτουργία του κέντρου προσωρινής διαμονής στον Μανταμάδο, όπου προσφέρεται μια πρώτη φροντίδα στους νεοαφιχθέντες και τις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κινητές ιατρικές κλινικές στο νησί της Λέσβου για όσους βρίσκονται εκτός του hotspot.

Διαβάστε Επίσης  Τα Αναγκαία Επαγγέλματα, η Αποεμπορευματοποίηση και ο Εκδημοκρατισμός της Εργασίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!