Οι λεκτικές δεξιότητες των γυναικών με Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραδύνουν τη διάγνωση της νόσου

 

Στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, οι γυναίκες τείνουν να θυμούνται λέξεις καλύτερα από ό, τι οι άνδρες, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διάγνωση της νόσου στις γυναίκες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η διαφορά υφίσταται παρόλο που και οι γυναίκες και οι άνδρες εμφανίζουν παρόμοιες ποσότητες συρρίκνωσης στις περιοχές του εγκεφάλου που καταδεικνύουν πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρει η έρευνα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Ένας τρόπος ερμηνείας των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι ότι επειδή οι γυναίκες έχουν καλύτερες ικανότητες λεκτικής μνήμης από τους άνδρες καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, εμφανίζουν μια ρυθμιστική προστασία ενάντια στην απώλεια της λεκτικής μνήμης, πριν ξεκινήσουν οι επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Erin Sundermann σε νέα δημοσίευση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Και εξηγεί: “Επειδή χρησιμοποιούνται τεστ λεκτικής μνήμης για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer και του πρώιμου σταδίου της, της ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας, τα τεστ αυτά μπορεί να αποτύχουν να ανιχνεύσουν την ήπια γνωστική δυσλειτουργία και την νόσο Alzheimer στις γυναίκες μέχρι εκείνες να “βρεθούν” στα μετέπειτα στάδια της νόσου”.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα τεστ μνήμης ώστε να “επιτύχουν” καλύτερες διαγνώσεις, ανέφερε η Sundermann.

Διαβάστε Επίσης  Εμβόλιο για covid-19: η ώρα της ανθρώπινης “ενηλικίωσης”

Τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης δημοσιεύθηκαν on-line στις 16 Μαρτίου 2016 στο περιοδικό Neurology.

webmd.com

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!