Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2016 και η κατάσταση του κλίματος για το 2015

Το έτος 2015 καταγράφηκε στην ιστορία, σημειώνοντας θερμοκρασίες ρεκόρ, με έντονα κύματα καύσωνα, ασυνήθιστες βροχοπτώσεις, καταστροφική ξηρασία και σπάνια τροπική δραστηριότητα κυκλώνων, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετερεωλογίας. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2016.

Η Ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Μετεωρολογίας σχετικά με το καθεστώς του κλίματος για το 2015, έδωσε λεπτομέρειες για τις θερμοκρασίες – ρεκόρ της επιφάνειας της γης και της θάλασσας, την αμείωτη υπερθέρμανση των ωκεανών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την συρρίκνωση της έκτασης του πάγου στη θάλασσα, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε για να συμπέσει με την φετινή παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου 2016), που έχει ως θέμα “Hotter, drier, wetter. Face the Future”, και τονίζει τις προκλήσεις της αλλαγής του κλίματος και το δρόμο προς τις προσαρμοσμένες στα κλιματικά φαινόμενα κοινωνίες.

Η αύξηση των καυτών ημερών, οι ζεστές νύχτες και οι καύσωνες θα έχουν επίδραση στη δημόσια υγεία. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν με έγκαιρα συστήματα προειδοποίησης για την υγεία που θα παρέχουν έγκαιρες ειδοποιήσεις στους φορείς λήψης αποφάσεων, τις υπηρεσίες υγείας και στο ευρύ κοινό.

Ο κόσμος μόλις διένυσε το θερμότερο έτος του (2015),  είχε την πιο καυτή περίοδο πέντε ετών και τη θερμότερη καταγεγραμμένη δεκαετία. 15 από τα 16 καταγεγραμμένα πιο θερμά έτη, σημειώθηκαν αυτό τον αιώνα.

Διαβάστε Επίσης  Νέα έκδοση «Landscapes in the Eastern Mediterranean between the Future and the Past» με συν-επιμελητή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη του ΑΠΚΥ

Οι ξηρασίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο ενεργά μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία θα αγκαλιάζει την καθοδήγηση σε αποτελεσματικές πολιτικές και τη στρατηγική διαχείριση της γης, μοιράζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.

Σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμύρων, οι επιπτώσεις με βάση τις προβλέψεις επιτρέπουν σε όσους διαχειρίζονται τις καταστάστεις έκτακτης ανάγκης να προετοιμαστούν εκ των προτέρων. Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική διαχείριση είναι μια μακροπρόθεσμη ολιστική προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων των πλημμύρων.

Η οικοδόμηση κοινοτήτων προσαρμοσμένων στο κλίμα και τον καιρό αποτελεί σημείο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια στρατηγική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!