Πολιτική μετανάστευσης και ασύλου: προστατεύοντας τις γυναίκες που έχουν ανάγκη

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις χώρες τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την ΕΕ. Το ΕΚ αφιερώνει φέτος την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες. Στις 8 Μαρτίου, η ολομέλεια ενέκρινε με 388 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 159 αποχές, έκθεση, με την οποία καλεί τα κ-μ να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου.

Οι γυναίκες πρόσφυγες βρίσκονται ανάμεσα στους πιο ευάλωτους της κρίσης του μεταναστευτικού. Η οδύσσειά τους ξεκινάει από την αρχή ακόμα του ταξιδιού τους, από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η θέση του ΕΚ αποτυπώνεται σε έκθεση που συντάχθηκε από την ευρωβουλευτή Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία). Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Η έκθεση

Αφού γίνουν δεκτές οι γυναίκες σε μια χώρα της ΕΕ, οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως το ότι ταξιδεύουν με παιδιά, συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη πλήρως, σε όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.

Για αυτό, η έκθεση ζητά τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη ή το δικαίωμα να έχουν διερμηνείς του ιδίου φύλου. Επίσης, ζητά τα κέντρα υποδοχής προσφύγων να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να τις εξετάσει ή να τους παρέχει συμβουλές ιατρός του ιδίου φύλου.

Το σχέδιο έκθεσης εγκρίθηκε από την επιτροπή Γυναικών και Ισότητας στις 28 Ιανουαρίου.

europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Μια Ένωση ισότητας — Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025

Be the first to comment on "Πολιτική μετανάστευσης και ασύλου: προστατεύοντας τις γυναίκες που έχουν ανάγκη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!