“Πολύ μικρή πρόοδος στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε όλο τον κόσμο”

Γενεύη, 17 Μαρτίου 2016 – Ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική αύξηση του μίσους και του ξενοφοβικού λόγου, ανέφεραν οι τρεις εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, πριν τον εορτασμό της φετινής Διεθνής Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

“Πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την τιμωρία των δραστών. Η ατιμωρησία έχει γίνει ο κανόνας για αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα και αυτό είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση”

δήλωσε ο Ειδικός Εισηγητής για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού –Mutuma Ruteere, η πρόεδρος-εισηγήτρια της Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για άτομα αφρικανικής καταγωγής – Mireille Fanon Mendes, και ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων- José Francisco Cali Tzay.

“Δεκαπέντε χρόνια μετά την Διάσκεψη του Durban και πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της Αφρικανοφοβίας, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και των συναφών μορφών μισαλλοδοξίας”, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Σε αντίθεση βλέπουμε μια τρομακτική αύξηση του μίσους και του ξενοφοβικού λόγου να αντηχεί σε όλη την υδρόγειο. Πολιτικοί ηγέτες, δημόσιες προσωπικότητες και ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στιγματίζουν και καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους αλλοδαπούς εν γένει, καθώς και τις μειονότητες” προειδοποίησαν.

Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ανησυχία για τo πρόσφατo κάλεσμα πολιτών και αξιωματούχων για τη μαζική σύλληψη και απέλαση των αλλοδαπών, δηλώνοντας ότι: “Αυτού του είδους η συμπεριφορά ενθαρρύνει πράξεις βίας κατά των ευάλωτων ατόμων” .

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε επίσης την υπό-αναφορά των ρατσιστικών και ξενοφοβικών πράξεων, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρή επιβολή του νόμου και της ποινικής δικαιοσύνης. Συνέστησαν επίσης την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ανοχής.

“Τα κράτη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για την ξενοφοβία, το φυλετικό μίσος και τη μισαλλοδοξία για την πρόληψη μιας πανδημίας σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, τώρα όπου υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπων που οξύνουν τις εντάσεις “.

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν κατάλληλα αντι-ρατσιστικά μέτρα, καθώς και φορείς ισότητας και να παρέχουν επαρκή αποζημίωση στα θύματα. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων ώστε να παρακολουθούνται οι αλλαγές.

ohchr.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα για κλείσιμο ΠΙΚΠΑ: Αυτό το απάνθρωπο φιάσκο πρέπει να σταματήσει

Be the first to comment on "“Πολύ μικρή πρόοδος στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε όλο τον κόσμο”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!