Συμφωνία συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για την προσωρινή στέγαση προσφύγων

Τη συμφωνία του δήμου Αθηναίων με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην προσωρινή στέγαση προσφύγων, ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc.

Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου που αφορά την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων. Προβλέπεται να εγκατασταθούν έως 6 ωφελούμενοι (ένοικοι) ανά διαμέρισμα και εναλλαγή των ωφελουμένων. Το πρόγραμμα θα στεγάσει συνολικά έως 3.000 ωφελούμενους και αφορά αιτούντες άσυλο (Asylum seekers) και υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα (Relocation Scheme).

Ο Δήμος Αθηναίων ήδη από τον Αύγουστο του 2015, έχει παραχωρήσει χώρο για τη δημιουργία μίας δομής Φιλοξενίας, εκείνης του «Ελαιώνα», που από τα 14 στρέμματα που διατέθηκαν αρχικά, επεκτάθηκε στα 24 τον Δεκέμβριο του 2015 και πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα 37 στρέμματα.     

Η Ύπατη Αρμοστεία  του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, βάσει των διεθνών προδιαγραφών και της εμπειρίας της, επιλέγει και προωθεί τους ωφελούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις (νομικές, υγειονομικές κλπ.) για ένταξη στο πρόγραμμα.

«Ο δήμος Αθηναίων είναι η πρώτη πόλη, με την οποία συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη στην προσωρινή στέγαση προσφύγων» δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η πρωτεύουσα της χώρας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι καινοτόμα και αποδίδει καρπούς, με χαρακτηριστικότερη την εξομάλυνση της κατάστασης στην πλατεία Βικτωρίας.

Tα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα έχουν έκταση από 60 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό). Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων και το μίσθωμα δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά διαμέρισμα.

Στην παρουσίαση της συμφωνίας και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, παρέστησαν οι δήμαρχοι Νέας Σμύρνης,  Ζωγράφου, Ταύρου – Μοσχάτου και Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καλώντας ιδιοκτήτες να διαθέσουν διαμερίσματα και στους όμορους της Αθήνας, δήμους.    

Πρόγραμμα)Προσωρινής_Στέγασης_Προσφύγων

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι  λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων πληρώνονται από την ΕΑΤΑ, με πόρους που αντλούνται μέσα από το πρόγραμμα. Τα 200 διαμερίσματα θα εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες), οικοσκευή και ηλεκτρικές συσκευές,

Προβλέπεται ειδικό προσωπικό, που θα επιβλέπει καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

Θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας. Την τήρηση αυτών των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη της εταιρίας. Όποιος δεν συμμορφώνεται θα απομακρύνεται από το διαμέρισμα.

Επιπλέον παροχές για τους ωφελούμενους του προγράμματος:

  • Σίτιση μέσω προ-πληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σουπερ μάρκετ. Σε κάθε  ωφελούμενο αντιστοιχούν 90€/μήνα.
  • Παροχή αγαθών υγιεινής μέσω προ-πληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σουπερ μάρκετ. Για κάθε γυναίκα 10€/μήνα, κάθε άντρα 5€/μήνα, κάθε νήπιο και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 15€/μήνα.
  • Υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό (διερμηνείς, κοινωνικούς  επιστήμονες κλπ.) για καθοδήγηση ωφελουμένων στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.
  • Θα παρέχονται κάρτες μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει, όποτε καταστεί απαραίτητο, να παρέχει κοινωνικές-ιατρικές υπηρεσίες καθώς και πρακτική βοήθεια (πχ ρούχα) μέσω των υπαρχουσών υπηρεσιών που διαθέτει (ΚΥΑΔΑ, Δημοτικά Ιατρεία κτλ).

Για τις προμήθειες, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ή μεσιτικά γραφεία, καθώς και για τη στελέχωση του προγράμματος, υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της ΕΑΤΑ www.developathens.gr/relocation.

Διαβάστε Επίσης  Νέο διετές πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας και κατάρτισης του ΟΑΕΔ για νέους με αναπηρίες στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!