Ελένη Τομπέα-
Το Health 2020 αποτελεί το νέο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία. Στόχος του είναι να στηρίξει τη δράση όλων των κυβερνήσεων και της κοινωνίας για την σημαντική βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πληθυσμών, την μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, την προαγωγή της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα υγείας έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι καθολικά, δίκαια, βιώσιμα και υψηλής ποιότητας.
Το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι τεκμηριωμένο και αξιολογημένο. Υποστηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας και δημιουργεί κοινωνίες όπου η υγεία εκτιμάται. Επίσης, περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους η καλή υγεία ωφελεί όλους στην κοινωνία. Η καλή υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη.
Δίνει στους διαμορφωτές πολιτικής ένα όραμα, μια στρατηγική πορεία, μια σειρά προτεραιοτήτων και μια σειρά από προτάσεις σχετικά με το τι λειτουργεί ορθά για τη βελτίωση της υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων υγείας, και για τη διασφάλιση της υγείας για τις μελλοντικές γενιές. Προσδιορίζει τις στρατηγικές για τις δράσεις που είναι προσαρμόσιμες στις πολλές συναφείς πραγματικότητες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Π.Ο.Υ.
Το πλαίσιο Health 2020 είναι το προϊόν μιας εκτεταμένης διαδικασίας διαβούλευσης δύο ετών σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης και πέραν αυτής, που εγκρίθηκε από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής κατά τη διάρκεια της 62ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής της Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2012.
Το πλαίσιο πολιτικής Health 2020 προτείνει τέσσερις τομείς προτεραιότητας για την πολιτική δράση με βάση τις παγκόσμιες προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον Π.Ο.Υ. από τα κράτη μέλη του, και εναρμονίζεται για την αντιμετώπιση των ειδικών απαιτήσεων και των εμπειριών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτές οι περιοχές επεκτείνουν επίσης τις σχετικές στρατηγικές του Π.Ο.Υ. και τα σχέδια δράσης του σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι τέσσερις τομείς προτεραιότητας είναι:
- Επένδυση στον τομέα της υγείας μέσω μιας προσέγγισης για την πορεία της ζωής και την ενδυνάμωση των πολιτών.
- Αντιμετώπιση των σοβαρότερων μη μεταδοτικών και μεταδοτικών ασθενειών στην Ευρώπη.
- Ενίσχυση των συστημάτων υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και της ικανότητας της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας και της ικανότητας αντίδρασης της για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
- Δημιουργία υποστηρικτικών περιβαλλόντων και ανθεκτικών κοινοτήτων.
Αυτοί δεν είναι απομονωμένοι τομείς δράσης, αλλά συχνά αλληλένδετοι και αλληλο-υποστηριζόμενοι. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί το συνδυασμό προσεγγίσεων της διακυβέρνησης – ιεραρχικούς, διεσπαρμένους και συμμετοχικούς – ώστε να καταστήσουν την υγεία και την ευημερία δυνατή για τον καθένα.
Πηγή: euro.who.int
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.