5 λόγοι για τους οποίους είναι απάνθρωπη η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ένας μέσα – Ένας έξω. Μια φράση που σίγουρα δεν θέλεις ποτέ να ακούσεις και που σίγουρα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ακούς όταν δραπετεύεις από καταστάσεις πολέμου, εκμετάλλευσης και δίωξης. Η πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης στρέφεται στην επιστροφή των προσφύγων και άλλων μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο πίσω στην Τουρκία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αιτήματα ασύλου τους. Σε αντάλλαγμα για κάθε Σύριο που επιστρέφεται, οι Ευρωπαϊκές χώρες θα δέχονται έναν Σύριο πρόσφυγα που ζει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. 
Η συμφωνία είναι γεμάτη ηθικές και νομικές ανακρίβειες, και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να την απορρίψει ολοκληρωτικά, γιατί:

1. Είναι απάνθρωπη

Το παζάρι προσφύγων με πρόσφυγες είναι αποκρουστικό και αγνοεί ολοκληρωτικά τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης. Προκαλεί ανησυχία πως το εν λόγω σχέδιο συνδέει και εξαρτά κάθε προσφερόμενη θέση επανεγκατάστασης για έναν Σύριο πρόσφυγα στην ΕΕ, με κάποιον άλλον Σύριο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σημαντική διάβρωση των δικαιωμάτων των προσφύγων και θα είχε διεθνείς νομικές επιπτώσεις πολύ πέρα της Ευρώπη.

2. Οι πρόσφυγες μπορεί να καταλήξουν πάλι σε μία εμπόλεμη ζώνη

Μεταφέροντας τους πρόσφυγες πίσω σε μία «ασφαλή τρίτη χώρα» (μια χώρα της οποίας δεν είναι υπήκοοι και όπου θεωρείται ότι θα είναι ασφαλείς) θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και την προθυμία αυτής της χώρας να παράσχει ένα ασφαλές και σίγουρο μέρος για να ζήσουν. Εν προκειμένω, η έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» για την Τουρκία προκαλεί ανησυχία, καθώς αποτελεί μια χώρα με  το λιγότερο ένα εντυπωσιακό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες.  

Πολλοί πρόσφυγες στην Τουρκία ζουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς επαρκή στέγαση. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση. Έχουμε δει ακόμα και πρόσφυγες να βρίσκονται υπό κράτηση και να απωθούνται κατά μήκος των συνόρων της Συρίας από τις Τουρκικές αρχές.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν είναι πλήρες μέλος της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951 και παρότι διαθέτει ένα προσωρινό σύστημα προστασίας για τους Σύριους, άλλοι μη-Ευρωπαίοι πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν αντίστοιχης προστασίας στη χώρα. Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα» στην οποία οι χώρες της ΕΕ μπορούν απλά να μεταθέσουν τις υποχρεώσεις τους.

3. Θα ενθαρρύνει τους διακινητές

Εάν τα σχέδια προχωρήσουν, οι άνθρωποι που φεύγουν από τις συγκρούσεις και την δίωξη, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν ασφάλεια σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία (οι οποίες ήδη φιλοξενούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες από τις χώρες της ΕΕ) θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν ακόμα πιο θανάσιμες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι προτάσεις δε θα καταφέρουν τίποτα περισσότερο από το να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν τους διακινητές- ακριβώς το ζήτημα που προτίθεται να επιλύσει αυτή η συμφωνία.

4. Χιλιάδες θα παραμείνουν εγκαταλελειμμένοι έξω στο κρύο

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους πρόσφυγες που είναι τώρα εγκαταλελειμμένοι στο κρύο κάτω από άθλιες συνθήκες σε άλλα σημεία της Ευρώπης, χωρίς να έχουν πρόσβαση ούτε καν στις πιο βασικές εγκαταστάσεις. Αυτή αποτελεί ήδη μια ανθρωπιστική κρίση, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγάλη καταστροφή εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν θεσπίσουν αμέσως μέτρα επείγουσας αντιμετώπισης.

5. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Τα σχέδια υπονομεύουν την ανάγκη για εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μαζικής επιστροφής ατόμων στην Τουρκία, χωρίς την απαραίτητη εξατομικευμένη κρίση ή την προστασία τους. Αυτή η προσέγγιση υπολείπεται του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Στην πραγματικότητα δεν έρχονται όλοι οι πρόσφυγες από τη Συρία, η Τουρκία, όμως, δεν μπορεί να στηρίξει και πρακτικά δε στηρίζει- όλους εκείνους που κατάγονται από τη Συρία και επιπλέον δεν έχει ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου για πολλούς άλλους.  

Τι μπορείς να κάνεις

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναζητήσει προστασία έξω από τη χώρα του, αλλά για τους περισσότερους πρόσφυγες είναι αδύνατο να φτάσουν στην Ευρώπη νόμιμα και με ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα πρέπει απλά να κάθονται και να παρατηρούν τους όλο και περισσότερους ανθρώπους που αναγκάζονται να πέσουν στα χέρια των διακινητών και να ακολουθήσουν επικίνδυνες και συχνά θανάσιμες διαδρομές. 

Υπόγραψε την έκκλησή της Διεθνούς Αμνηστίας για δίκαιη κατανομή των ευθυνών της ΕΕ.

stopthedeal-refugees-crates

amnesty.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πράσινοι: Έκτακτο Εισόδημα Καραντίνας και αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης

Be the first to comment on "5 λόγοι για τους οποίους είναι απάνθρωπη η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!