H Human Rights Watch για την ανθρωπιστική κρίση στο λιμάνι του Πειραιά

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες βιώνουν δραματικές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά καθώς εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων, ανέφερε σήμερα η Human Rights Watch – Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έλλειψη της συμμετοχής της κυβέρνησης, η κακή οργάνωση και οι ελάχιστοι πόροι, μαζί με την έλλειψη πληροφοριών, το άγχος και το φόβο σχετικά με τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμβάλλουν από κοινού στην ανασφάλεια και στην ταλαιπωρία.

«Έγκυες γυναίκες, άτομα με αναπηρίες, και ειδικότερα μικρά παιδιά βρίσκονται υπό καθεστώς αβεβαιότητας χωρίς αξιοπρέπεια ή ελπίδα», δήλωσε η Eva Cossé, ειδική για τη χώρα μας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Τα δεινά στον Πειραιά αποτελούν άμεση συνέπεια της αποτυχίας της Ευρώπης να ανταποκριθεί με νομικό και παρηγορητικό τρόπο στην κρίση στις ίδιες της τις ακτές.»

Σε επίσκεψη της στο λιμάνι του Πειραιά από 8 έως 22 Μαρτίου 2016, η Human Rights Watch πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 45 αιτούντες άσυλο και μετανάστες που είχαν φτάσει πρόσφατα στο λιμάνι από τα Ελληνικά νησιά ή από τα σύνορα της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Περίπου 5.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά κοιμούνται σε άθλιες, ανθυγιεινές, και ανασφαλείς συνθήκες σε χώρους αναμονής επιβατών, σε μια παλιά αποθήκη, σε σκηνές σε εξωτερικούς χώρους, και ακόμη και κάτω από φορτηγά.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), εκτιμά πως οι γυναίκες και τα παιδιά, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και Αφγανιστάν, τώρα απαρτίζουν σχεδόν το 60% των ατόμων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, που ανακοινώθηκες στις 18 Μαρτίου έχει συμβάλλει σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, ανέφερε σήμερα η Human Rights Watch. Το σχέδιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου, προβλέπει μαζικές επιστροφές στην Τουρκία όλων όσοι φθάνουν στα Ελληνικά νησιά, με την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα ασύλου. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης και της απάνθρωπης πρότασης για επανεγκατάσταση ενός Σύριου που βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία, ως παραβίαση του δικαιώματος ασύλου και της απαγόρευσης για συλλογικές απελάσεις στο δίκαιο της Ευρωπαικής Ένωσης.

Χωρίς την παρουσία της Ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, ούτε των άλλων υπαλλήλων που θα μπορούσαν να παρέχουν στους ανθρώπους πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές τους στην Ελλάδα και αλλού, διάφορες φήμες δημιουργούν αβεβαιότητα και σύγχυση, διαπίστωσε η Human Rights Watch στον Πειραιά.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα χορηγήσει πρόσβαση στην Human Rights Watch σε κανένα επίσημο κέντρο υποδοχής.

Οι ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια της ΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλίσουν επειγόντως επαρκείς ανοικτές εγκαταστάσεις για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, υπό προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν ασφάλεια και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Θα πρέπει να παρέχουν καταφύγιο, τουαλέτες, ντους, τρόφιμα, και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τεχνικές δυνατότητες και ανθρώπινους πόρους, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους, να εντοπίσουν τις ανάγκες τους, και να τους παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις νομικές τους επιλογές στην Ελλάδα.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να σπεύσουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου της μετεγκατάστασης ώστε να ελαφρύνουν το βάρος της Ελλάδας, δήλωσε η Human Rights Watch. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το να δίνονται περισσότερα κίνητρα σε όσους φθάνουν στην Ελλάδα  για να συμμετάσχουν στο σχέδιο με καλύτερη πληροφόρηση και ταχύτερη διεκπεραίωση, διασφαλίζοντας ότι μεμονωμένες περιστάσεις όπως οι οικογενειακοί δεσμοί θα λαμβάνονται υπόψη, και να γίνονται επαρκείς τόποι διαθέσιμοι για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες Ευρωπαικές χώρες.

Η Human Rights Watch ανησυχεί με τις αναφορές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προτείνει μια τροποποίηση σε αυτή την απόφαση μετεγκατάστασης και θα χρησιμοποιεί τους αριθμούς από το σχέδιο μετεγκατάστασης για το νέο σύστημα επανεγκατάστασης που φιλοδοξεί να ανταλλάσει έναν αιτώντα άσυλο από τη Συρία που επέστρεψε από την Ελλάδα στην Τουρκία με έναν άλλο πρόσφυγα που θα επανεγκατασταθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ από την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πρόσφατα ότι στοχεύει στην μετεγκατάσταση 6.000 αιτούντων άσυλο ανά μήνα, αλλά σύμφωνα με την Human Rights Watch εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς την εφαρμογή του σχεδίου. Σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, έως τις 13 Μαρτίου, το σχέδιο μετεγκατάστασης ωφέλησε μόλις 576 αιτούντες άσυλο που κατέφθασαν στην Ελλάδα, από τους 1.692 που καταχώρησαν αιτήματα μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν καταστήσει μόλις 7.015 θέσεις διαθέσιμες. Οι Αφγανοί, που καθιστούν σχεδόν το 25% όσων έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα  φέτος μέσω της θαλάσσιας οδού και που σημειώνουν υψηλούς δείκτες αναγνώρισης ασύλου σε ολόκληρη την Ε.Ε. (79% δείκτης έγκρισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2014 – 67 τοις εκατό για το 2015), αποκλείονται από το σχέδιο μετεγκατάστασης.

Υπό το σχέδιο, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις εξειδικευμένες ανάγκες, τους οικογενειακούς δεσμούς, και τα βέλτιστα συμφέροντα των παιδιών για τον καθορισμό των χωρών προορισμού. Παρά ταύτα πολλές γυναίκες οι οποίες ταξιδεύουν μόνες με τα παιδιά τους ανέφεραν προς την Human Rights Watch ότι απέρριψαν την επιλογή της μετεγκατάστασης επειδή οι συζυγοί τους βρίσκονται ήδη στη Γερμανία με ένα η περισσότερα από τα παιδιά της οικογένειάς τους και ως εκ τούτου εξέφρασαν φόβους ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης θα τις απέτρεπε από την επανένωσή τους με τα έτερα μέλη της οικογενείας τους.

hrw.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Σοβαρές ανησυχίες για την διοικητική κράτηση των γυναικών στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας

Be the first to comment on "H Human Rights Watch για την ανθρωπιστική κρίση στο λιμάνι του Πειραιά"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!